Özellikle gece omuz üzerine uzanılması ile açığa çıkan ağrı, günlük fiziksel aktiviteleri gerçekleştirirken ağrı ve hareket kısıtlılığı yaşanması, kolun omuzdan yukarı seviyede kaldırılması (perde çekerken, saç tararken, sırta uzanırken) sonucunda açığa çıkan ağrı; omuz tendon yırtıklarının başlıca belirtileri ...
Omuz yırtıklarının en önemli belirtisi ağrıdır. Tanıda fizik muayenenin yanı sıra röntgen ve MR gibi görüntüleme yöntemlerine başvurulmaktadır. Hastanın genel sağlık durumuyla birlikte yırtığın derecesine bağlı olarak en uygun tedavi yönetime karar verilmektedir.
Soğuk ve sıcak uygulama ağrı ve enflamasyonun azaltılmasında yardımcıdır. Kolu başın üzerine kaldırma ve diğer omuz hareket aralığını arttırıcı egzersizler verilir. Daha sonra; omuz çevresi kasların kuvvetini arttırmak için güçlendirici egzersiz programına geçilir. Fizik tedavi süreci 6-8 hafta devam edebilir.
Ağrı genellikle omuzun dış yanından başlayıp kolun ortasına kadar devam eder, genellikle kolunuzu yukarı kaldırırken ortaya çıkar. Erken dönemde kol gövdenin yanındayken belirgin ağrı yoktur. Yüksek raftan bir kutu almaya çalışırken ortaya çıkan ağrı tipiktir.
Omuz tendon yırtığı tedavisinde hastanın yaşına, mesleğine ve yırtığın tipine göre tedavi stratejisi belirlenir. Gençlerde, tendonun tamamiyle koptuğu durumlarda genellikle ameliyat gereklidir. Tendonun tamamiyle kopmadığı kısmi yırtık durumlarında ise ameliyatsız tedaviler ile sonuç almak mümkündür.
İlgili 30 soru bulundu
Yumuşak Doku Zedelenmesi Tedavisi
Temel tedavi yöntemi dinlenme, soğuk (buz) uygulaması, yarayı sarma ve yüksekte tutma gibi işlemlerden geçer.
Bunun için hastanelerin Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon (fizik tedavi) bölümüne/doktoruna başvurmanız gerekir.
Evre 1 yaralanmada ligament gerilir ve kısmen yırtılabilir fakat kemikler birbirinden uzaklaşmaz. Evre 2 yaralanmada ligamentler yırtılır, ağrı ve şişlik olur. Evre 3 yaralanmada ise kemikler birbirinden uzaklaşır, köprücük kemiği yerinden çıkabilir.
Omuz kası yırtığı başlangıçta bulgu vermeyebilir. Ancak yırtık ilerledikçe omuz bölgesinde ağrı görülmeye başlar. Bu ağrı başlangıçta hareket ile oluşur. Sorun büyüdükçe istirahatte özellikle geceleri, uykudan uyandıran ağrı oluşur.
Kas yırtılması belirtileri aşağıdaki gibidir;
Dokunma ile ortaya çıkan aşırı hassasiyet. Ciltte morluk ve şişlik. Hareket etmede kısıtlılık. Yaralanmanın olduğu bölgeye kramp girmesi.
Eğer hafif bir kas yırtılması meydana geldiyse burada iyileşme süreci 2 ila 3 hafta içerisinde değişiklik gösterir. Eğer kas yırtılması ciddi boyutlarda ise bu iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.
Muayene esnasında, yırtığın nerede olduğu ve kasın ne kadar yırtıldığı anlaşılabilmektedir. Erken dönemde konulan teşhislerde; PRP, ilaç ve iğne tedavisiyle ağrılar giderilebilmektedir. Tedavi edilmeyen kas yırtıkları, yumuşak dokuda olduğu için röntgen ile görüntülenememektedir.
Günlük hayatı etkileyerek hareket kısıtlılığına neden olan omuz eklem ağrıları, altında tendon ve kapsül yırtıkları sorunlarını barındırabiliyor. Tedavi edilmeyen yırtıklar ise uzun vadede eklemde kireçlenme ve fonksiyon kayıpları ile sonuçlanabilir.
Omuz yırtığı tanısı ilk etapta fizik muayene ile konulur. Omuz yırtığı olabileceği düşünülen hastalardan röntgen ve MR istenerek tanı netleştirilir.
Hastalığın geçmişine göre omuz yırtığı ortalama 6 hafta sürer. Özellikle bu sürede doku ile kemiğin iyileşme ve kaynaşma süreci olur. Hekimin tedaviye başlamasının ardından hastanın hastalık öyküsüne bağlı olarak bu süre artabilir. Omuz yırtığı ciddi bir rahatsızlık olduğu için kendiliğinden geçmez.
Kol kemiğinin üst kısmının omzun önünde deri altında bir yumru ya da şişliğe neden olması Omuzda morarma ve şişme. Uyuşma ve karıncalanma.
Dizde şişme veya sertlik. Özellikle dizinizi bükerken veya döndürürken ağrı Dizinizi tamamen düzleştirmede zorluk. Hareket etmeye çalıştığınızda dizinizi kilitlenmiş ya da bir noktada takılmış gibi hissetmek.
Omuz kemiklerimizi saran tendonların aşınması, yıpranmasına omuz tendon yırtığı adı verilir. Ağrı hissettirdiği için genelde ciddiye alınmamaktadır fakat devamın da ciddi sorunlara sebep olabilir.
Bu işlemler; buz tedavisi, ısı tedavisi, esneme – germe hareketleri, masaj ve biberiye yağı karışımından oluşmaktadır. Buz ve ısı tedavileri kasların rahatlamasını ve gevşemesini sağlamaktadır. Ayrıca kompres uygulamaları kas yaralanmalarında da oldukça iyi sonuçlar vermektedir.
Yaralanmadan birkaç gün sonra inflamasyon ve ağrıda genellikle azalma başlayacaktır. Bu aşamadan sonra hafif egzersizlere başlanabilir. Yaralanma derecesine göre planlanmaktadır. Kişinin normal sportif faaliyetlerine dönmesi birkaç hafta veya daha uzun sürebilir.
Erken dönemde aralıklı soğuk uygulama ve beraberinde ağrı azaltıcı ve iltihap giderici ilaç tedavileri uygulanabilir. Ağrının şiddetli ve hareket kısıtlılığının belirgin olduğu durumlarda eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir.
Kaslar liflerden oluşur ve tüm iskelet sisteminin yapısında bulunarak hareket etmeyi sağlar. Herhangi bir nedenden dolayı kasların çok fazla zorlanması liflerin kopmasına yani kas yırtılmasına yol açar. Bu kopmalar sonucunda liflerde kanamalar meydana gelir.
Eğer omuz ağrısı ve hareket kısıtlılığı ani bir travma sonrasında ortaya çıktıysa acil olarak hekime başvurulmalıdır.
Yanlış harekete bağlı kas ve tendon problemleri ile ortaya çıkan akut şiddetli omuz ağrılarında kolun dinlendirilmesi ve buz uygulama son derece önemlidir. Omuz mümkün olduğunca az kullanılmalıdır. Ağrı kesici ve günde 3-5 kez, 15 dakika buz uygulama ile akut omuz ağrılarının büyük kısmı düzelir.
Omuz ve sırt bölümlerinden meydana gelen ağrılar konusunda Fizik Tedavi bölümüne genelde gidilir. Ayrıca ortopedi bölümü üzerinden de yine doktor kontrolünde gerekli çözüm yöntemleri ele alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri