Hangi ilin üzüm pekmezi meşhur? Nevşehir'de 15 çeşit üzümden yapılan ''Kapadokya Pekmezi'', yöreden elde edilen toprak ve Avanos'ta üretilen özel çanaklarda mayalanıyor. Üzüm bağlarıyla ünlü Nevşehir'in birçok ilçesinde pekmez üretimi yapılırken, her ilçenin de kendine özgü pekmez yapma yöntemleri bulunuyor.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
Erzurum Karnavaz Dut Pekmezi - Erzurum
İlimizin ülke hatta dünya çapında en fazla bilinen ürünlerinden birisi de Dut Pekmezi- Karnavaz Dut Pekmezi'dir. Eski adıyla yerleşim birimi olarak Olur İlçemizin yeni adıyla Ormanağzı eski adıyla Karnavaz Köyü'ne ait , bu köyde yapılan pekmez türüdür.
Üzüm pekmezi almak isteyenler nerenin üzüm pekmezi meşhur diye soracak olursa, birçok yer saymak mümkündür. Manisa, Tokat, Tekirdağ ve Nevşehir üzüm pekmeziyle meşhur yöreler arasında ilk sıralarda yer alır.
İlgili 35 soru bulundu
Bitlis'in Hizan ilçesindeki vatandaşlar, 3 bin 200 rakımdaki Karlıtepe'den getirilen kar ile pekmezi karıştırarak "karsambaç" tatlısını hazırlıyor.
Konya'nın Ereğli ilçesine özgü bir gelenek olan karlı pekmez, karın yağmasıyla birlikte hazırlanır ve tatlı niyetine keyifle tüketilir.
Kahvaltılarda 1- 2 tatlı kaşığı kadar pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılamaktadır. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir.
Halk arasında harnup olarak da bilinen keçiboynuzu pekmezi, müthiş bir vitamin ve mineral kaynağıdır. Başta akciğer rahatsızlıkları ve astım olmak üzere pek çok hastalıktan korunmanıza yardımcı olur.
100.00 ₺ Tortum dut pekmezi yoğun bir tatlı olup bağışıklık sistemini güçlendiren doğal şifa kaynağıdır.
Dut pekmezi sahtesi nasıl anlaşılır? Bir kaşık pekmezi bardağın içerisine alın ve üzerine su dökün. Eğer suyu dökerken rengini suya veriyor ve iyice karışıyorsa gerçek pekmezdir. Eğer suyu dökerken dipte bal gibi kalıyorsa şekerden yapılmış ve sahte pekmezdir.
Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır.
Gerçek pekmez köpürür mü? Pekmezde gerçekleşen bozulmanın ilk evresi köpüklenmedir. Genelde açık kahverengi veya sarı renkte olan bu köpük, pekmezin üzerini kaplar. Köpüren pekmezin rengi koyulaşır, kaşığa aldığınızda yoğun, koyu bir renk görülür ve pekmez kaşıktan kolayca akmaz.
Piyasada fazla olmamasından dolayı kilo ile satılmayan urmu dut pekmezi, gram ile satılıyor. Beyaz dut pekmezi piyasada 30-40 TL arasında satılırken, urmu dut 300 TL'ye alıcı buluyor.
Üzüm pekmezi: Kan dolaşımını hızlandırıp karaciğer sağlığını iyileştirirken damar sertliğini önlemeye yardımcı olur. Bunun yanı sıra iştah açıcı etkisi ile bilinen iyi bir kan yapıcıdır.
Pekmez alırken uygun şartlarda üretilmiş olmasına dikkat etmek gerek. Geleneksel olarak pişirilen bir pekmez alıyorsak düşük ısılarda, uzun sürede pişirilmiş olanları; tercih etmeliyiz. Sanayi tipi pekmez alırken de üzerinde ” 70 derecenin altında üretilmiştir” yazılı olmasına dikkat etmeliyiz.
İçerdiği A , B, B2, B3, D vb. vitaminler dolayısıyla doğal güç ve besin kaynağıdır. Keçiboynuzu pekmezi nasıl yapılır sorusuna buradan ulaşabilirsiniz. Pekmezin Faydaları Neler? İyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır, mineralleri yoğun olarak içerir.
En az keçiboynuzu kadar kan yapıcıdır. ÜZÜM VE DUT PEKMEZİ: Her ikisi de hem B12 vitamini hem demir açısından çok zengindir. Kansızlık çekenlerin bol miktarda yemesi gerekir.
Keçiboynuzu pekmezi içerisinde bulundurduğu demir, mineral ve vitaminlerin etkisiyle en hızlı kan yapan yiyeceklerin arasındadır. Kahvaltı rutininize ekleyeceğiniz birkaç kaşık keçiboynuzu pekmezi hem vücudunuzdaki kan oranını arttıracak hem de sağlığınıza katkıda bulunacaktır.
Buğday, arpa, yulaf, pirinç, çavdar ve mısır gibi tahıllar, A ve B vitamini ile yüksek oranda demir barındırıyor. Tahıllar özellikle kuru baklagiller ile birlikte tüketildiği zaman vejetaryenler için demir deposu haline geliyor. Yanında C vitamininden zengin besinler tercih etmek demir emilimini artırıyor.
Demir bakımından en zengin gıdalardan biri kırmızı ettir. Dana, kuzu eti başta olmak üzere özellikle ciğer, yürek, böbrek gibi sakatatlar yüksek miktarda demir içerir. A ve B vitaminlerinin yanı sıra selenyum, fosfor ve çinko minerallerinin de bulunduğu kırmızı etin haftada iki gün tüketilmesi tavsiye ediliyor.
Tatlı yeme isteğini azaltıyor. Aynı zamanda vücudu serbest radikallerden, yani zararlı maddelerden koruyor. Hem tatlı yeme isteğini azalttığı hem de kan dolaşımını hızlandırdığı için kilo vermek isteyenlere de destek olan pekmez-limon karışımı, daha uzun süre tokluk sağlıyor, zayıflamak isteyenlere destek oluyor.
Karsambaç veya karlamaç, rendelenmiş buz veya temiz karın üzerine tatlı bir şurup ekilerek hazırlanan bir tatlıdır. Türkiye'nin güney illerinde daha çok rastlanan bir tatlıdır. Yayla kültürü olan bölgelerde tüketilir. Osmanlı Devleti'nde kullanılan geleneksel yiyecektir.
Pekmez hazırlama mevsiminde eğer pekmez toprağına ihtiyaç duyarsanız; en yakın aktara gidip doğal ve katkısız pekmez toprağı temin edebilirsiniz. Açık beyaz renkli olan ve kireç görünümüne sahip olan bu toprağın kilosunu 10 TL ile 20 TL arasında bulabilirsiniz.
Ancak yüksek dağlara ve köylere yağan karlar temizdir. Bu yüzden rahatlıkla tüketilebilir. Ayrıca ülkemizde bazı yörelerde üzerine pekmez dökülerek tüketilir. Yapılan özel karışım grip ve enfeksiyonlu hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri