Amortisör üst tokuzu genelde sağa sola dönüşlerde ses verir. Patlak amortisör ise kasislerde ve aracın tekerinin aşağı yukarı hareketlerinde ses çıkarır. Bu arızayı ayırt edebilmek aslında oldukça basittir. Aracın ön tarafındaki diğer parçalarda meydana gelen arızalardan farklı olarak daha tok sesler gelir.
Amortisör patlarsa, çeşitli sorunlara neden olabilir. En bariz sorun, sert bir sürüşe ve ayrıca araç genelinde titreşimlere neden olabilmesidir. Bu, aracın süspansiyon ve direksiyon bileşenlerinde daha fazla aşınmaya ve yıpranmaya neden olarak erken aşınmaya neden olabilir.
Amortisör Arızası Belirtileri
Bu belirtiler arasında aracın süspansiyon sisteminin sıklıkla sıkışması, sarsıntılı bir sürüş, direksiyonun titreşmesi gibi durumlar sayılabilir. Eğer bu tür belirtiler fark edilirse amortisörlerin kontrol edilmesi ve gerektiğinde değiştirilmesi önemlidir.
Size tavsiyem amortisörün patlak olup olmadığını anlamak için şüphelendiğiniz taraftaki lastiğin olduğu yere geçin kaputa bastırıp bırakın. Bıraktıktan sonra yavaşça yukarı kalkıyorsa patlamış demektir. Çünkü normal şartlarda aracı hemen geri itmesi gerekir.
Amortisörde en çok meydana gelen arıza yağ sızması şeklinde görülmektedir. Bu aynı zamanda bozuk ve patlak amortisörü anlamanın en iyi yollarından biridir. Araç çukura girdiğinde tekerlek aksamından fazla miktarda vuruntu sesi gelir.
İlgili 30 soru bulundu
Otomobilin süspansiyonlarının sertleşmesi, çukurlu veya tümsekli yollarda tekerleklerden gelen tıkırtı veya gıcırtı sesleri amortisör takozu arızalarının belirtileri olabilir. Bu parçanın arızalanması ile otomobil tekerinin şasi ile olan bağlantısı zarar göreceğinden aracın yol tutuşu da bozulacaktır.
Süspansiyon (amortisör) test cihazı, bilgisayar destekli sistemi ile test esnasında her bir tekerde bulunan titreşimi 15 saniye içerisinde test eder ve monitör ekranına aktarır. Verilen titreşim esnasında tekerlerin yol tutuş oranını ve derecesini de saptar ve tutuş konusunda aracın performansını ortaya çıkartır.
Amortisör hasarı ve kusurunun belirlenmesi işlemi servis üzerinden verilmektedir. Trafik çevirmelerinde bu tarz kusurlar sorun teşkil etmemektedir.
Arka amortisör değişimi ön amortisör değişimi ile beraber yapılır. Amortisör değişim fiyatı 60-800 lira arasında değişmektedir. Amortisörleri her 35.000 mil değiştirmek gerekmektedir. Sonuç olarak, amortisörler, binişinizi nispeten düz ve rahat tutar.
Amortisör tamiri yapılır mı? Amortisörlerde birkaç çeşitlilik söz konusudur. Bunların amortisör çeşitlerinden bazıları tamir edilebilirken bazıları ise tek kullanımlıktır. Basit mekanizmaya sahip ucuz amortisörlerin tamirleri mümkün olsa dahi değiştirmek daha mantıklıdır.
Bu önemli parça bozuk olduğu zaman araç ile direksiyonun hareketleri sağa ve sola kaymaktadır. Bu da üst kule ve ön düzen parçalarına zarar vermektedir. Sürüş güvenliğini ciddi derecede etkileyen amortisör takozu, ani gelişen bir darbe nedeni ile şok eden bir işlev göstermektedir.
60-75 BİN KM'DE DEĞİŞTİRİLMELİ
Tenneco Automotive yetkilileri güvenli ve konforlu bir sürüş için amortisörlerin her 20 bin kilometrede bir kontrol edilmesini öneriyor. Araç tipine, yol ve iklim şartlarına göre değişmekle birlikte 60 ile 75 bin kilometre arasında da amortisörlerin değiştirilmesi gerekiyor.
Patlak amortisör muayeneden geçer mi gibi bir soruyla çok sık karşılaşıyoruz. Esasen araç amortisörlerinde patlaklık varsa, muayene esnasında bunu anlamak çok kolay olmayabilir. Kısacası bu amortisörler evet muayeneden geçer.
Bu süre; dizel araçlar için genellikle 20 bin kilometre, benzinli araçlar içinse 30 bin kilometredir.
Engebeli yollarda yayların neden olduğu tekerlek salınımını dengeleyen sisteme ise amortisör deniyor. Amortisörlerin yokluğunda araç gövdesi tekerlekler üzerinde kararsız bir salınım yapıyor. Bu da konforun azalmasına, kaza riskinin artmasına ve yol tutuşunun kaybedilmesine yol açıyor.
Mümkün ancak pek tavsiye edilen bir durum değil. Fabrika ayarlarını birebir tutturmaları gerekiyor vs. Tamiri mümkün.
Selamlar, Amortisör değişiminde üst tablalara veya takozlara dokunulmazsa rot bozulmaz hocam. Bu konuda içiniz rahatsa yaptırın. Ancak amortisörlerde eğilme bükülme var ise takozlar hasar görmüştür rota ihtiyaç olur.
SAĞLAM OLAN AMORTİSÖRÜN BİRE BİR AYNISI İLE TEK DEĞİŞİM YAPILABİLİR...
* Amortisörler olmadan araçlar, süspansiyon yayının kinetik enerjisinin tamamı tükenene kadar yukarı ve aşağı zıplamaya devam eder. * Patlak ya da bozuk bir amortisör süspansiyon sistemlerindeki aşınmayı artırır. * Amortisörlerin bozulması durumunda lastikler farklı yerlerden dengesiz aşınır.
Amortisör Takozu Neden Bozulmaktadır? Genel anlamda aşınma sebebi ile bozulan amortisör takozu, soğuk ile sıcak havanın tesiri ile genleşmeye uğrar. Bu da plastik ile metalin esas özelliklerini yitirmesine neden olmaktadır. Öteki ehemmiyetli neden ise vasıtayı kasislerde ve çukurlarda çok sert kullanmaktır.
Patlak amortisör, genellikle süspansiyon sistemindeki bir hasar veya aşınma sonucunda ortaya çıkar ve araç performansını ciddi şekilde etkiler. Bu durumda, amortisörün normal çalışması bozulur ve sürüş sırasında bir dizi olumsuz etki ortaya çıkar.
bu yüzden, ters (up side down) amortisörler, daha fazla konfor ve yol tutuşu sağlar. Gidonun hemen altındaki kısım, çatalın kalın olan, daha sağlam olan kısmı, iste bu kısım, frenleme anında neredeyse tüm yükü taşıyor ve diğer teleskopik çatala göre çok daha dayanıklı eğilip bükülmeye, yani daha rijit.
Amortisör hasarları, direksiyonun titremesine ve sertleşmesine sebep olur. Aracın süspansiyon sisteminde yumuşama meydana gelir. Islak zeminlerde araç olduğundan fazla kayma yaşar. Sorunlu bir amortisör, virajlarda aracın savrulmasını yol açarken fren mesafesinin de ciddi anlamda kısalmasına yol açar.
Araba amortisör takozu, amortisör sisteminin en üst kısmında bulunuyor. Amortisör çubuğunun araç şasisine bağlantısı, amortisör takozu ile sağlanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri