Farklı boyutlardaki lastikler muayenede sorun teşkil eder mi sorusunu aratan bir çok araç sahibi bulunuyor. Bu konu hakkında sizlere makalemizde detaylı bilgiler vermek istiyoruz. Öncelikle hemen belirtelim ki farklı ebatlardaki lastikler araç muayenesinde geçmez.
Öncelikle kolayca tahmin edebileceğiniz bir noktayı hatırlatarak başlayalım. Türü ve tekerlek sayısı fark etmeksizin aracınızda eksik lastik varsa araç ağır kusurlu sayılır. Dolayısıyla muayeneden geçemez. Buna ek olarak lastiklerin dış iskeleti ve yüzeyinin ne durumda olduğu da önemlidir.
Aracın ön tarafında daha az yol tutuş hakimiyetine alışmış olan sürücü, bu durumda zorlanacaktır. Kaygan bir yolda, arka taraf, ön tarafa göre daha az yol tutuş sergileyecektir. Bu şekilde sürücünün, arka tarafı kontrol etme şansı kalmayacaktır. Bu durum aracın yoldan çıkmasına (spin atmasına) sebep olacaktır.
Yönetmelik, aracınızın üreticisi tarafından önerilen ebatlara sahip olmaları ve aynı aks üzerinde birbirinin aynı lastiklerin takılı olması şartıyla, aracınızın ön ve arka akslarında farklı marka veya modelde lastik kullanılmasına müsaade ediyor.
Evet muayeneden kalır lastik ebatı orjinal olmalı. Lastik çapınız da büyüyecek aracınızı zorlar.
İlgili 37 soru bulundu
Hiçbir şey olmaz. Sadece lastiğin tabanı 10mm genişleyecek yol tutuşu arttırır hem de.
Hiç bir şey olmaz. Zira aynı model, aynı ağırlığa ve sadece konfor açısından farklı donanımlara sahip araçların farklı ebatlarda(Hem yanak, hem kesit) lastiklerle piyasaya sürüldüğünü biliyoruz.
İyi bir yol tutuş sağlayan yönlü lastiklerin rotasyon sürecine dikkat edilmelidir. Lastik rotasyonu yapılırken lastiğin montaj yönü göz önüne alınarak işlem gerçekleştirilir. Yönlü veya asimetrik lastiklerde çapraz uygulama yapılması tavsiye edilmez. Ön lastikleri arkaya alınmalı ve ön kısma yeni lastik takılmalıdır.
Tek bir lastiğin farklı olarak kullanılması veya farklı diş derinliğine sahip olması sonucu frenleme aracın tek bir tarafında daha iyi veya kötü olması ile sonuçlanabilir. Farklı mesafelerde durmaya çalışan lastikler sonucu araç dönme eğilimine girebilir. Bu dönme eğilimi sonucu ise araç savrulabilir.
Lastiklerin, aracın kullanım kitapçığında belirtilen rotasyon düzenlerini izleyerek periyodik olarak yerleri değiştirilmelidir. Lastiklerinizin yerlerini yaklaşık her 8.000 km ila 10.000 km arasında değiştirmeniz önerilir.
Lastik tabanı genişledikçe kuru havada yol tutuş artar ve aracın genel görünümü de daha oturaklı olur. Ancak bu avantajlarının yanında lastik tabanının genişletilmesi yol ile olan teması ve dolayısıyla sürtünme yüzeyini de artıracağı için yakıt tüketiminin yükselmesine ve performansın da azalmasına neden olur.
Lastik Yanak Yüksekliği
Bunun sonucunda aracın konforu azalır ve aracın yürüyen aksamı daha çabuk bozulabilir. Ayrıca sert kasis ve çukurlara hızlı girilmesi durumunda lastik yarılmaları ve jant kırılmaları da meydana gelir. Lastik yanak yüksekliğini artırmak ise aracın yol tutuş özelliklerinin bozulmasına neden olur.
Aracın ağırlığına, uzunluğuna ve taşıma kapasitesine göre değişmekle birlikte genellikle 34 Psi ve 38 Psi basınç değerlerinde lastik dolumu yapılması önerilir. Sürücü ve önde tek yolcu ya da sadece sürücü şeklindeki normal sürüşlerde 205 55 R16 lastik hava basıncı önlerde 36 Psi ve arkalarda 34 Psi şeklinde olmalıdır.
Lastiği dış yüzeyinde lastiğin iskeletine kadar derin aşınmalar var ise aracınız muayeneden geçemez ve ağır kusurlu kabul edilir. Ağır vasıtaların ek hareketli dingillerinde lastik yok ise ağır kusurlu sayılır ve muayeneden geçemezler.
Çap değişmiyor. 215 /45/17 lastik takılı olan jantı değiştirmeden 205/45/17 takarsan evet, çirkin görünür. Lastik çapı %1.46 küçülür. %3'e kadar küçülme veya büyüme pek sorun olmaz denir genelde. Hız ibreniz 100'ü gösterirken, aslında 98.5 ile gidiyor olacaksınız.
Lastik desenlerinin farklı olması “Ağır Kusur” değildir. Lastiklerin durumu kontrol edilir; lastiklerde araç güvenliğini tehlikeye atacak yıpranma, patlama, hasar var ise “Ağır Kusur” olarak muayene raporu tutulur. Çelik Jant nedeniyle araç muayeneden kalıyormuş!
Lastik tabanı 185 iken 195 olmuş. Öyle aman aman bir etkisi olmaz. Yol tutuşu biraz daha artar.
takılmaz, kesinlikle tavsiye edilmez. 1 istisna dışında, karla kaplı yüzeyde yaşıyorsan takılır. 2, aracın yol tutuşu azalır.
15 jant takabilirsiniz ama 15 janta 14 lastik takamazsiniz. Yeni lastikler de almaniz lazim.
Eski lastiklerin tamamı aynı anda değiştirilmiyorsa akıllara şu soru gelebilir: Yeni lastikleri öne mi yoksa arkaya mı takmak gerekir? Sürüş tipine bakılmaksızın, daha iyi lastikleri öne değil, her zaman arkaya takmanızı öneririz. Bunun nedeni ise basittir: Arka aks aracın takip dengesini sağlar.
Lastik yanaklarında yönünü belirten ok işareti var ona göre takılır, ters takmak ağır kusur olarak geçer!, muayene istasyonlarında lastik ön ve ya arka diye bakmazlar, lastik kanal derinliği, lastik yönü ve lastik hasarına bakarlar,muayeneden geçebilmesi için 2mm den az olmamalı.
telike'nin dediği gibi soldan bakınca arka tekerlekte ok işareti yukarıdayken ön tekerleği göstermesi gerekiyor. Ayrıca motosiklette ön ve arka lastik desenleri terstir. arka tekerlekte lastik deseni düz ön tekerlekte ters tarafadır. Ön lastiğin desenine bakıyorsanız aldanırsınız. Yine ok işaretine bakın.
Sıkıntı olmaz, 205/55 R16 kullanılabilir. Ciddi fiyat farkı da mevcut iki ölçü arasında.
Kadranda hız zaten biraz fazla (%3 - 5 arası) gösterildiği için o da sıkıntı olmayacaktır. Sonuç olarak canınızı sıkacak bir değişim olmayacaktır.
Kitapçıktaki iki ölçüyü baz alırsak 185/65/15 takılabilir. Sorun olmaz. Çok hissedilir farklar yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri