Ön camda cam filmi bulunması veya diğer camlarda geçirgenliği düşük cam filmlerinin kullanılmasıyla geçersiz bir muayene raporu alınabilir. Böyle bir durumda ise 30 günlük süre zarfında cam filmlerin çıkarılması ya da değiştirilmesi sonrasında tekrar muayeneye girilebilir.
Cam Filmi Olan Araç TÜVTÜRK Muayenesinden Geçer mi? TÜVTÜRK'e bağlı muayene istasyonlarında, camlarında film olan araçlar “hafif kusurlu” olarak işaretlenir. Aracın herhangi bir “ağır kusur” sayılan eksikliği ya da hatası bulunmuyorsa muayene başarı ile tamamlanabilir.
Geçirgenliği ya da numarası farketmeksizin ön camda cam filmi olan araçlar kesinlikle muayeneden geçemezler. Diğer camlara geçirgenliği %70'ten düşük filmler yani 1 ve 2 numaradan yüksek olan filmleri takmak da aracınızın muayeneden geçmesine engel olur.
Periyodik muayenelerde cam filmi, camlar: sonradan boyanmış ve camlar: film yapıştırılmış kusur teksti ile "hafif kusur" olarak değerlendirilmektedir. Hafif kusurlu araçların başka bir ağır kusuru bulunmadığı sürece muayeneleri onaylanmaktadır.
Cam filmi yasak mı? Ülkemizde cam filmi kullanmak yasak değildir, ancak kullanımı serbest olan cam filmlerinin 1 ya da 2 numara olması, yani filmlerin ışık geçirgenliğinin en az yüzde 70 olması gerekir.
İlgili 32 soru bulundu
Eğer trafik polisi tarafından yakalanırsanız, aracınızda cam filmi kullanmanın cezası 290 TL'dir. Ayrıca, trafik polisleri filmi araçtan sökmek için size belirli bir süre tanıyabilirler.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi her araç filmi için ceza bulunmamaktadır. Cam filmi konusunda Avrupa Birliği standartları esas alınmaktadır.
Cam filmlerde AİTM onay alınmış olması ilk şart olurken cam filmin iç kısmından yapılıp yapılmadığına da bakılır. Ayrıca aracın ön camında herhangi bir film olması da istenmemektedir. Dıştan ışık yansıtma durumlarında ise %15'lik sınırın aşılmamış olması belirleyici hususlar arasındadır.
Bu bağlamda, ön cam filmi cezasıyla ilişkilendirilen durumda, araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken kurallar vardır. Özellikle trafik güvenliği açısından, ilgili araç doğrudan trafikten menedilir.
Güneş geçirmeyen cam filmi hem UV ışınlarının zararlı etkilerinin önlenmesi hem de güneşli havalarda sürüş güvenliğinin de sağlanması açısından faydalı özelliklere sahiptir. Ancak gündüz her ne kadar faydalı özellikler sunsa da geceleri koyu tonlar nedeniyle görüşün engellenmesine neden olabilir.
Aracın içinin görünmemesinin güvenlik problemlerine yol açabilmesi sebebiyle böyle bir karar alınmıştı. Bunun yanı sıra bütün araçların ön camlarında cam filmi kullanılması da yasaklanmıştı. Yasağa uymayanlara 2022 senesi itibari ile 427 TL para cezası uygulanması da bu kararın bir parçasıydı.
Aracınızda bulunan cam filmi derecesine bakılmaksızın. araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir. Aracınızın muayeneden kusursuz bir şekilde geçmesi. için cam filminizi çıkartın.
Sonradan takılan cam filmler ruhsata işlenmemektedir. Sadece fabrika çıkışlı cam filmler ruhsata işlenmektedir. Cam film uygulaması kullanımına bir takım şartlar koyularak izin verilmektedir. Burada amaç araç içi görünümünü çok fazla kapatarak, bunun kötü niyetli kullanımının önüne geçmektir.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
Ön Cam Çatlığı Muayeneden Geçer mi? Tüvtürk araç muayenelerinde ön cam titizlikle kontrol edilir. Diğer camlar önem arz etmese de ön cam için yapılan incelemeler önem arz ediyor. Şoförün görüşünü etkileyecek herhangi bir hasar mevcutsa araç muayeneden geçemez.
Ceza tutarı aynı sizin aracı trafikten men edip geçici izin belgesi veriyorlar. 2 hafta içinde filmler duruyorsa ve tekrar çevirirlerse o belgeyi göstereceksiniz.
Eğer aracının muayenesi yoksa men cezasının kalkabilmesi için aracın muayenesini yaptırman gerekir. Aracın zorunlu trafik sigortası olmadığı için trafikten menedildiyse aracının trafik sigortasını yaptırmalısın. Men cezasını kaldırmanın bir diğer yolu, ilgili cezayı ve otopark ücretini ödemektir.
5326 Sayılı Kabahatler Kanunu'nun 27. Maddesine göre; ilgili idari para cezasının tebliğ veya tefhiminden itibaren 15 gün içinde ilgili Sulh Ceza Mahkemelerine itirazda bulunulabilmektedir. Bu 15 günlük süre içinde bulunulan itiraz, İdari para cezasının kesinleşmesini engellemektedir.
Coilover takılı araçlar muayeneden geçebilir ancak bazı durumlarda yetkililerin dikkatini çekebilir.
Aynalı cam filmi gece içeriyi gösterir mi, sorusunun cevabı da, hayır olacaktır. Hem güvenlik boyutunu düşünen hem de güneş ışınlarının zararlı etkisinden korunmak isteyen kişiler için genellikle aynalı cam filmi tavsiye edilmektedir.
Kasko poliçenizde cam hasarları teminat kapsamındaysa sadece ön cam değil arka cam ve yan camlar (kapı camı ve kelebek camı) da kasko poliçeniz kapsamında değiştirilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri