Ses değişmesi, dildeki konuşma seslerinden birinin diğerinin yerine geçmesi ya da türemesi ve düşmesi olarak tanımlanabilir. Dil bilimciler, dillerin çoğunlukla benzer ses değişimlerine uğradığını göstererek konuyla ilgili evrensel kurallar ortaya koymaya çalışmaktadır.
Büzüşme: Adlaşmış bir söz öbeğinde yer alan ünlülerden birinin veya ünlüyle birlikte yanındaki ünsüzün kaybolması olayına büzüşme veya hece kaynaşması denir.
Genital bölge ve koltuk altında tüylenme, genital bölgede renk koyulaşması, penis boyunda büyüme ve sabah ejakülasyonu olarak devam eder. Ses kalınlaşması sıklıkla 13-14 yaş civarında başlamaktadır.
Hiatus, yarık, açıklık anlamındadır. Tıpta çeşitli yapıların geçtiği açıklıklar için kullanılır. Örneğin özofageal hiatus, yemek borusunun göğüs boşluğundan karına geçtiği seviyede, diyaframdaki açıklıktır. Genel cerrahide tek başına hiatus ya da hiatal herni dendiğinden özofageal hiatus kastedilir.
İlgili 23 soru bulundu
Buna Türkçede ünlü düşmesi ya da hece düşmesi adı verilir.
Ergenlikte ses değişimi ortalama 3-6 ayda tamamlanırken en fazla 1 yıl sürer. Kızlarda ses değişimi 15 yaşında, erkeklerde 14-15 yaşında tamamlanır.
Ses kısıklığına neden olan, bağırmak ve yüksek sesle konuşmak gibi sesi çok fazla kullanmak, soğuk algınlıkları ve sinüs enfeksiyonları, larenjit, reflü yanı sıra nörolojik hastalıklar, kist ve polipler neden olmaktadır. Yine de ses kısıklığının, geçici bir rahatsızlıktan daha fazlası olabileceği akılda tutulmalıdır.
Geç Ergenlik (17-19 yaş)
Bu dönem, büyümenin ve değişmenin yavaşladığı yıllardır. Dürtülerini bekletebilmeyi, ya da sosyal ve kültürel beklentilere uygun yöntemlerle eyleme dönüştürebilmeyi öğrenir. Karşı cins akranlarla cinsel deneyimler başlar. Bilişsel gelişime bağlı olarak soyut kavramlar daha iyi anlaşılır.
Türkçe birçok dil bilgisi kitabında, ses bilgisi başlığı altında incelenen ses olaylarından biri de kaynaşmadır. Bu ses olayı için verilen örneklerden birkaçı niçin, ayol, cumartesi, sütlaç olarak sıralanmaktadır. Dolayısıyla kaynaşma olayı için verilen örneklerden biri de güllaç sözcüğüdür.
Ötümlüleşme aynı zamanda ünsüz yumuşaması olarak da adlandırılmaktadır. Ötümlüleşme olarak ifade edilen ses olayları genel olarak k>g ve t>d sesleri arasında görülmektedir. Ötümlüleşme örnekleri sonu sert bir ünsüzle biten bir kelimenin yumuşaması ile oluşmaktadır.
Tonsuzlaşma/Ötümsüzleşme
Tonlu-ötümlü (b, c, d, g, j, v, z) ünsüzlerinin komşu seslerin etkisinde kalarak tonsuz- ötümsüz (p, ç, f, k, s, ş, t) ünsüzlerine değişimi olayıdır. Bu anlamda sesler tonlulaşmanın tersine bir denklik sağlamaktadır.
Öz. Mutasyon (ses değişimi) ergenliğin başlaması ile birlikte vücuttaki diğer değişimlere paralel olarak seste de dramatik bir değişim sürecinin yaşandığı dönemdir. Ses karakterinin şekillenerek kimlik kazandığı bu süreçte çeşitli zorluklarla karşılaşılabilir.
En sık sebep, soğuk algınlığında , üst solunum yolu enfeksiyonlarında veya sesin fazla kullanılması sonucunda karşılaştığımız ses tellerinin şişmesidir. Daha uzun süreli ses boğukluğu, çoğunlukla, sesin uzun süre aşırı, yüksek tonda veya uygun olmayan bir şekilde kullanılması sonucu oluşur.
Sesteki çatallanma, kalınlaşma, iniş çıkışlar, boğuk ses ve diğer tüm farklılıklar ses kısıklığı olarak değerlendirilir. Ses çıkarmamızı sağlayan organlarda oluşan bir problem seste bozulmaya yol açar.
Ses tellerinin hacmi, reinke boşluğundaki sıvı nedeni ile arttığı için ses tellerinin saniyedeki titreşim sayısı (frekans) azalır ve ses de kalınlaşmış olacaktır. Son yıllarda sigara kullanımının kadınlarda da artması ile bu hastalık kadınlarda da sıkça görülebilmektedir.
İnsan sesi yaşlandıkça değişir.Bunun nedeni larenks (hançere, gırtlak), solunum sistemi, ağız ve boğaz dokusundaki anatomik değişiklikler. Bunların bir kısmı kas atrofisi (organların körelmesi), dokuların sertleşmesi ve zarların kuruması sonucu ortaya çıkar.
Strese “dur” diyememek: Çağımızın önemli bir problemi olan stres de ses kısıklığına neden olan bir başka önemli etken. Stres, boyun ve ses tellerimizin hareketlerini kontrol eden kaslarda oluşan gerginlik sonucu sesin kısılmasına yol açabiliyor.
Tiroid çok büyükse (büyük guatr) nefes borusu ve ses tellerini etkileyerek nefes darlığı ve ses kısıklığı, ses kalitesinde değişme yapabilir. Çok büyük olmayan bir guatr hastasının boynunda dolgunluk hissi şeklinde fark edilebilir ya da herhangi bir nedenle yapılan muayenede doktor tarafından bulunabilir.
Vücuttaki öbür değişimler gibi, ses değişimi de ortaya çıkmaya başlamaktadır. Genel olarak, erkeklerde ses değişikliği 12 ya da 13 yaşlarında ya da ortaokul senelerinde başlamaktadır. 17 ile 18 yaşlarına gelindiğindeyse değişim tamamlanmaktadır ve yeni ses yapısına kavuşulmaktadır.
Ergenlikte sesin kalınlaşması, erkek ergenlerde görülür. Genellikle 13 yaş civarında ses değişmeye başlar.
Yaşlanmanın başlamasıyla, ka- çınılmaz etkileri gırtlakta da kendini gösterir. Gırtlaktaki kıkırdak dokunun sertleşerek esnekliğini kaybetmesi, sesi- mizin de gücünü ve yükseklik düzeyini kaybetmesine ne- den olur. Yaşlanmanın gırtlaktaki etkileri erkeklerde daha fazladır ve daha erken yaşlarda kendini gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri