ÖNLİSANS (ASSOCIATE DEGREE) NEDİR? Ön lisans, üniversitelerin meslek yüksek okullarında verilen 2 yıl süreli bir eğitimdir. Orta öğretime dayalı dört yarıyılı kapsar ve ara insan gücü yetiştirmeyi amaçlar; yani lisans öğretiminin ilk kademesini oluşturan bir yüksek öğretimdir.
Ön lisans, iki yıllık bir üniversite derecesidir. Bu derece, lise diploması ile lisans derecesi arasında yer alır. Üniversiteler tarafından verilen bir akademik unvan olan ön lisans derecesi, lisans eğitiminin ilk bölümü ve ortaöğretim programlarının devamı olarak da kabul edilir.
Önlisans veya iki yıllık üniversite olarak bilinen kurumlar meslek yüksekokulu olarak adlandırılırlar. Lisans veya 4 yıllık üniversite olarak bilinen kurumlar uygulamalı bilimler yüksekokulu olarak adlandırılır, fakülteler ile eşdeğer özelliğe sahiptirler.
Ön lisans, üniversite ya da kolejlerde ortalama 2 yıllık yükseköğretim sürecine verilen isimdir. Yükseköğretimin en temel kademesi olan ön lisans derecesi, liseden sonra meslek yüksekokullarında (MYO) ve üniversitelerin iki yıllık bölümlerinde öğrenim gören kişiler tarafından alınır.
Yükseköğretim: Ortaöğretime dayalı ve en az dört yarı yılı kapsayan her kademedeki eğitim-öğretimin tümüdür. Yükseköğretimde önlisans, lisans ve lisansüstü düzeylerde eğitim yapılmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
2 yıllık bölüm mezunları hemşirelik, bilgisayar teknikerliği, büro yöneticisi, tıbbi sekreterlik, grafik tasarımcı, aşçılık ve bankacılık mesleklerini yapabilirler. 2 yıllık bölüm mezunlarının ortalama maaş aralığı 3000 TL ile 4500 TL arasındadır.
Ön lisans programları, Meslek Yüksek Okulları ve yüksekokul binalarında yapılıyor. Meslek lisesi mezunu olan kişiler sınavsız bir şekilde bölümüyle alakalı olarak geçiş yapabilir. Ön lisans programlarına meslek lisesi mezunu olmayan kişiler de dahil olabiliyor.
Ön ve lisans kelimelerinden oluşan ön lisans kelimesi TDK'ya göre ayrı yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre "Yükseköğretimde iki yıllık lisans programı." anlamına gelen kelimenin doğrusu "ön lisans" kelimesidir.
AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ - ÖNLİSANS
Gelişmiş ya da gelişmekte olan pek çok ülkede uygulanmakta olan uzaktan öğretim yoluyla her yaş her gelir ya da her meslek grubundan insanın, üretkenliklerini yitirmeden, öğrenimlerini kendi hız ve kapasitelerine göre ayarlayarak eğitimlerini sürdürdükleri bir sistemdir.
2 Yıllık Bölüm Nedir? İki yıllık bölümler ön lisans bölümleridir ve meslek yüksekokullarıdır. Tıpkı üniversiteler gibi meslek yüksekokulları da yüksek öğretim kurumlarıdır. Dört yıllık üniversite bölümlerinden farklı olarak meslek yüksekokullarının varlık amacı mesleki eğitim vermektir.
Ön lisans programı mezunu ya da öğrencisi iseniz Ön Lisans programlarına, Lisans programı öğrencisi ya da mezunu iseniz hem Ön lisans hem de Lisans programlarına okuduğunuz ya da mezun olduğunuz programın aynısı olmamak kaydıyla kayıt yaptırabilirsiniz.
ÖNLİSANS (ASSOCIATE DEGREE) NEDİR? Ön lisans, üniversitelerin meslek yüksek okullarında verilen 2 yıl süreli bir eğitimdir.
Aynı anda iki örgün lisans ya da iki örgün önlisans bölümünde okunamaz. Fakat biri lisans, biri önlisans iki bölüm okunabilir. Biri uzaktan ya da açık, biri örgün olursa da olur.
TYT, YKS'nin ilk oturumudur. Bu sınav sonucunda öğrenciler önlisans, meslek yüksek okulu tercihlerinde bulunabilir. Ancak öğrencilerin en az 150 puan alması gerekmektedir.
iki yıllık önlisans programları için dört yıl, dört yıllık lisans programları için yedi yıl, normal eğitim-öğretim süresi beş veya altı yıl olan programlar için dokuz yıldır.
Öğrencilerin tercih yaparken nelere dikkat etmesi gerektiğini anlatan Rehberlik Uzmanı Pelin Karahancı, “Lisanstan tercih yaparken başarı sıralamasını baz almak gerekiyor. Önlisanstan tercih yaparken ise başarı sıralamasına bakıldığı gibi puana göre de tercih yapılabilir” dedi.
Lise mezunları ve iki yıllık üniversite mezunu adayların katıldığı KPSS ortaöğretim ve ön lisans sınavları 2 yılda bir düzenlenmektedir. Son olarak KPSS ön lisans sınavı 9 Ekim 2022 yılında ve KPSS ortaöğretim sınavı 6 Kasım 2022 tarihinde düzenlendi. 2023 yılında KPSS ortaöğretim ve ön lisans sınavları yapılmayacak.
KPSS önlisans puanlarıyla adaylar zabıta, icra katibi, infaz koruma memuru, düz memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, hizmetli, destek personeli, aşçı, temizlik personeli, danışma memuru gibi kadrolara başvuru yapabiliyor.
Önlisans okumak için ÖSYM'nin hazırladığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak da adlandırılan üniversite sınavına girmek gerekiyor. Üniversite sınavında TYT (temel yeterlilik testleri) ve AYT (alan yeterlilik testleri) olmak üzere iki farklı puan türü yer alıyor.
Fakat 2 yıllık (ön lisans) ya da 4 yıllık (lisans) bölüm okuyan üniversite mezunları da memurluk yapabilir. Ayrıca memur olmak için KPSS'ye (Kamu Personeli Seçme Sınavı) girilir. KPSS'de yeterli puanı almak için ise sınava hazırlanmak gerekir. Sınavda geçerli puanı aldıktan sonra atanma süreci de ek süre ister.
Ne kadar sürede mezun olmam gerekir? (1) Öğrencilere öğrenimlerini tamamlamaları için tanınan program süresi, yabancı dil hazırlık sınıfı hariç, 2 yıllık ön lisans programları için 4 yarıyıl/2 yıl; 4 yıllık lisans programları için 8 yarıyıl/4 yıl; 5 yıllık lisans programları için ise 10 yarıyıl/5 yıldır.
Lise Mezunları lisans veya ön lisans mezunu olarak adlandırılmaz. Liseden mezun olan kişiler “lise mezunu” olarak tanımlanır. Ön lisans, liseden sonra geçiş sınavından alınan puanla okunan iki yıllık üniversitedir. Lisans ise dört veya daha fazla yıl süren eğitim programıdır.
AYT'ye girmeyen ve yalnızca TYT oturumuna katılanlar tercih yapabiliyor. Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri