Şirketlerin finansal hareketlerini belgeleyecek olan verileri, muhasebe paket programları yardımı ile hızlı ve güvenli bir şekilde yapabilme bilgi ve becerisinin kazandırıldığı eğitim programıdır.
Ön muhasebe eğitimi, bir işletmenin muhasebe yükünü hafifletmek isteyen tüm işveren ve çalışanlara yöneliktir. Eğitim temel olarak bilgisayarlı muhasebe aracılığıyla neler yapabileceğinizi konu alır. Ayrıca manuel olarak da ön muhasebe işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.
Ön Muhasebe Eğitimi Süresi
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2018 yılında oluşturulan eğitim programı 357 saat olarak planlanmıştır. 357 saatlik eğitim yaklaşık olarak 4 ay sürmektedir.
Ön Muhasebe İşlemleri
Bunlar arasında; alım/satım işlemlerinin belgelenmesi, banka hesaplarının takip edilmesi, bordro düzenlemeleri, işletmenin stok takibinin yapılması, kasa ve cari hesapların kontrol edilerek takibinin sağlanması, çek ve senetle yapılan ödemelerin belgelerinin tutulması bulunur.
İlgili 22 soru bulundu
Firmalar, genellikle muhasebe ile ilgili alanda ön lisans veya lisans mezunu kişileri tercih ederken sektörel deneyime sahip olan lise mezunları da bu mesleği yerine getirebilmektedir.
Ön Muhasebe Elemanı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Ön Muhasebe Elemanı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.100 TL civarındadır.
Muhasebe Kurslarına Giderek Muhasebe Uzmanı Olunur Mu? Üniversite eğitimi dışında muhasebe ile ilgili bir kursa giderek uzmanlık seviyesinde çalışılamaz. Sertifika sahipleri muhasebenin daha alt bölümlerinde yarımcı sınıfında görev alabilirler.
Muhasebe birimlerinde çalışmak isteyenler, uzaktan eğitim veya yüz yüze gerçekleşen bilgisayarlı muhasebe eğitimleriyle onaylı sertifika sahibi olabilirler.
Haftalık çalışma süresi 45 saattir, aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Buna göre haftada 5 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 9 saat, haftada 6 gün çalışılıyorsa günlük çalışma süresi 7,5 saattir.
Ön Muhasebe Kursu sonunda sertifika almak isteyen kişilerin sınava girmesi gerekmektedir. Sınavda yeterli puanı alan ve başarılı olan kişiler, sertifika almaya hak kazanır. Kurs sonunda verilen Boğaziçi Enstitüsü onaylı ve uluslararası geçerliliği olan sertifika, kişinin adresine fiziki olarak gönderilmektedir.
Ön muhasebe elemanları muhasebe birimlerinde çalışır ve mesai saatleri içerisinde işletmenin mali işlemlerinin kaydedilmesi, kontrol edilmesi ve takip edilmesinde görev alır.
Bir işletmenin finansal işlemlerinin rutin bir şekilde işleyişi sağlandığı için, öncelikle yoğun dikkat gerektiren bir iştir. Ön muhasebe görevleri firmanın mali kayıtlarından kasa, çek, banka veya irsaliye gibi günlük rutin işlere, tahsilat işlemlerinden stok takibine kadar pek çok detayı içinde barındırır.
Ön muhasebe işlemi yapacak olan kişinin yeterli seviyede matematik bilgisinin olması gerekir. Bunun yanı sıra ön muhasebede yapılması gereken işlemlerden en önemlisi de kayıtların düzenli bir hale getirilmesi ve muhafaza edilmesidir.
eleman.net verilerine göre, Muhasebe Elemanı 2023 yılında ortalama 17.500 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Muhasebe Elemanı , Ocak 2023 yılında ortalama 13.640 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.404 TL maaş alıyordu.
Bilgisayarlı Muhasebe Kursu'nun süresi 3 ay, saat olarak 80 saattir. Bilgisayarlı Muhasebe Kursu Eğitimlerinde bu süre ortalama 40 Saate kadar düşebilmektedir. Eğitim için Haftada 2 gün 2 saat belirleyip eğitiminize başlayabilirsiniz.
MEB Onaylı Sertifika: Ankara Çankaya ilçesinde MEB tarafından düzenlenen fiziki sınavda en az 50 puan alarak başarılı olan kursiyerler, MEB onaylı sertifika almaya hak kazanırlar. MEB onaylı bilgisayarlı muhasebe sertifikası bakanlıklar bünyesinde yapılan işlerde faydalı olur.
Her türlü finansal girdi ve çıktının takibinden ve kayıt altına alınmasından sorumludur. Bu noktada ön muhasebe sorumlusunun muhasebeciden farkı çoğu zaman merak edilir. Muhasebeci şirketin yasal evrak işlerinden sorumluyken ön muhasebe sorumlusu şirket içindeki ticari kayıtları tutmakla görevlidir.
3568 Sayılı Yasa'ya göre ticaret lisesi mezunları liseden mezun olduktan sonra belirli staj şartlarını sağlayarak serbest muhasebeci olabilirler.
Muhasebe meslek mensupları, aynı zamanda, etik ve ge- lecekle bağlantılı bir meslek için üstlendikleri göreve dört elle sarılmalıdırlar. lerin artan beklentileriyle dolu zor bir meslektir. Pandemi, doğal afet, sistemsel/toplumsal aksaklıklar gibi stres za- manlarında bu zorluklar daha da artar.
Muhasebe ve Vergi Uygulamaları ön lisans bölümünü ya da dört yıllık Muhasebe ve Finans Yönetimi Bölümü'n tercih edebilirsiniz. Ticaret Meslek Lisesi mezunuysanız, zorunlu stajınızı tamamlayıp ön muhasebe sertifikası aldıktan sonra şirketlerde muhasebe elemanı olarak çalışabilirsiniz.
Ön muhasebe bir oluşumun finansal yönetim verilerinin takip edilmesidir. Fatura düzenlemekten, tahsil etmekten vergi ödemelerine, stok takibinden nakit akışına kadar oluşum içerisinde gerçekleşen her türlü finansal işlem ön muhasebe alanına konu olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri