Su eklenerek kaynatılan kahve mutbak olarak adlandırılan özel kaplar kullanılarak süzülür. Süzülen kahve tekrar su konularak kaynatılır ve bu kaynatma süreci, kahvenin tortusundan tamamen ayrılmasına kadar devam eder. Tortusundan ayrılmış kahve su katılarak ve belirli bir kıvama gelinceye kadar tekrar kaynatılır.
Önce çiğ (yeşil) halde bulunan kaliteli kahve çekirdekleri iyice kavruluyor. Sonra ağaçtan yapılmış dibek adı verilen bir havanda çok incelmemesine dikkat edilerek dövülüyor. Ardından "gümgüm" adı verilen büyük bir cezvede 2 saat gibi bir süre boyunca kaynatılıyor.
Her tadına bakan da mutlaka hayran kalıyor" dedi. Mırra içmek için arkadaşlarıyla çay ocağına geldiklerini aktaran Sincar, "Mangalda pişen mırra çok lezzetli oluyor. Pişmesi 3-4 saat sürüyor, biz de mangal çevresinde o esnada sohbet ediyoruz.
* Hazırlanışı : Her bir fincan (70ml) içme suyu ve 1 tatlı kaşığı Sarı Arap Kahvesi karışımı birlikte cezveye dökülür. Kısık ateşte karıştırılarak 25 dakika kaynatıldıktan sonra kakule ve baharat ilave edilebilir. Bu üründen en fazla 30 adet sipariş verilebilir.
Serviste yaş olarak büyükten küçüğe doğru giden bir sıra takip edilir. Kahveyi servis eden kişi sırası gelen konuğa bir içimlik, fincanın aşağı yukarı yarısına gelecek kadar mırra doldurur. Konuk kahveyi içtikten sonra yine aynı miktarda kahve doldurulur. İkinciyi de içen konuk, fincanı servis eden kişiye geri verir.
İlgili 23 soru bulundu
Mırranın en çok bilinen faydaları arasında karaciğer hastalıklarının önüne geçmesi sayılmaktadır. İçenlerin metabolizmalarını hızlandırması sayesinde kişilerin daha canlı ve daha enerjik hissetmelerini sağlar. Doğal bağışıklık sistemini güçlendiren mırra, bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu bir etki gösterir.
“Mırra sağlık üzerinde olumlu etkilere sahip. Uyarıcı etkiye sahip olduğu için dikkat toplamada ve konsantrasyon artırmada önemli bir görev üstleniyor. Aşırıya kaçmadan tüketilen mırra, baş ağrısına, selülite ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor.
Kaynatmak mı!
Kahve yanlış piştiğinde ağızda o istenmeyen acı tadı bırakacak... Bu acı tada maruz kalmamak için başta dikkat edilmesi gereken şey, kaynatmamak oluyor. Normal ısıda pişirmeye başladığınızda, kahvenin üstünde yaklaşık 1 dakika içinde kabarcıklar meydana gelecek.
Ağa içeceği de denilen mırra düğün, cenaze, sünnet, bayram gibi özel günlerde servis edilir. Servis ederken yaşça büyükten küçüklere doğru servis edilir. Geleneksel olarak kulpsuz Türk kahvesi fincanına benzer küçük fincanlarda servis edilir.
Kahvenizi biraz yumuşatmak isterseniz, kahveyi hazırladıktan sonra sıcak su ekleyebilirsiniz. Kahvenizi, tadı bozulmadan en fazla 20 dakika sıcak tutabilirsiniz. Hava almayan bir çaydanlık ya da termos, kahvenizin çok daha uzun süre sıcak ve lezzetli kalmasını sağlar.
Zaten Mırra'nın sözlük anlamı: acı demektir. Bu bir gelenektir. Acı kahve özel kişiler tarafından kulpsuz iki fincanla konuklara ikram edilir.
Şanlıurfa yöresinin saygın ve varlıklı ailelerine miras olarak kalan mırra geleneği, konaklardan, büyük çadırlardan bugüne kadar gelmiştir. Bugün ise genellikle düğün yemeklerinden sonra veya vefat eden kişinin taziyesinde, Mırra ikram edilir. İkram geleneğine göre misafir gelince ikram edilir.
Eskiden özellikle aşiret zamanında fincanın yere indirilmesinin üç farklı cezası vardır. Bu cezalar acı kahveyi (mırra) dağıtan kişi bekâr ise o evlendirilir, evli ise fincanın içi altın ile doldurulur ya da altın değerinde bahşiş verilir.
"Viscous Cafe nere?", "Ass Kicker da ne ola ki?" diye kafasında deli sorular olanlar için açıklayalım: Viscous Cafe, Avustralya'nın Adelaide kentinde bulunan bir kafe ve bir bardağı 80 bardak kahveye eşit değerde kafein içeren dünyanın en sert kahvesini satan yer.
Kahve, Arap cezvesinde kaynatılarak ve karıştırılarak pişirilir. Ardından uzun bir süre termosun içerisinde bekletilerek demlenmesi sağlanır. Sonrasında kulpsuz fincanlarda küçük porsiyonlar şeklinde termostan servis edilir. Genellikle koyu kavrulmuş çekirdekler kullanılır.
Kürt Kahvesi 250 GRAM
Kürt Kahvesi 6 karışımdan oluşmaktadır.İçerisinde Menengiç,kakule,Krema,keçiboynuzu ve mardine özel Özütü'nden oluşur. Özel kavrulmuş dağ kahvesi ile tadına tat katan muhteşem bir kahvedir. İçimi çok hafif köpük oranı fazladır. Hafif Kahve Sevenler için güzel bir kahve'dir.
Menengiç kahvesi Latincesi pistacia terebinthus denilen Menengiç ağacından üretilen ve Türkiye'de Akdeniz, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve İç Anadolu bölgelerinin dağlık kırsal bölgelerinde ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişmektedir.
içerisinde kahvenin yanı sıra başlıca kakule, toz zencefil ve başka birkaç çeşit (hatta bir miktar karanfil) ihtiva eden ne türk kahvesine nede mırra ya benzeyen bir kahvedir. farklı arap ülkelerinde bu karışım miktarı değişiklik göstermektedir.
Eğer çok harlı bir köz kullanırsanız, kahveniz hemen kaynamaya başlar.
Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da kahvenizi kısık ateşte pişirmek. Zira yüksek ateş kahvenin hemen kabarıp taşmasına neden olur. Cezvenizi ocakta tutma süreniz de önemli. Cezveyi ocaktan almak için kahvenin tamamen kabarmasını beklemeyin.
Kahveye ayıp etmeyin: Kaynar su kullanmayın
Kahveye suyu koymadan önce tabii ki kaynatacaksınız ancak kaynattığınız suyu mutlaka bekletmeniz gerekir. Aksi halde kahvenin üzerine doğrudan döktüğünüz sıcak su kahveyi yakar ve tadının bozulmasına neden olur.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Mırra, Arap coğrafyasında daha çok tüketilen bir kahve türüdür. Özellikle çok acı olması nedeniyle küçük fincanlarda içilir. Dünyanın en sert kahveleri arasında yer alır. Kahve çekirdekleri iyi bir şekilde kavrularak yapımına başlanıyor.
Belli miktarda kahve tüketiminin toplardamar sağlığı ve varis oluşumu üzerine belirgin derecede zararlı etkileri bulunmamaktadır. Kahve içeriğindeki kafein erken saatlerde toplardamarlar üzerinde çok hafif derecede büzüşme etkisi (vazokonstriksiyon) yaratabilir.
Bu sorunun cevabı kısaca evettir. Çünkü çiğ kahve tüketmenin vücuda faydası oldukça fazladır. Dolayısıyla çiğ kahveyi gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri