Bildiğim kadarıyla atv olarak onroad ve offroad olarak iki kategori var ve sadece onroad olanlar trafikte serbestçe dolaşabiliyor.. Bildiğim kadarıyla atv olarak onroad ve offroad olarak iki kategori var ve sadece onroad olanlar trafikte serbestçe dolaşabiliyor..
Öncelikle belirtmek gerekir ki, ATV'ler (All Terrain Vehicle) Türkiye'de trafiğe çıkabilen araçlar arasında değildir. ATV'ler, genellikle off-road parkurlarda kullanılan, dört tekerlekten çekişli, çift kişilik araçlardır. Ancak, T3 belgesi ile ATV'lerin trafiğe çıkması mümkün hale gelir.
Off-road tipi atv motosikletlerinde plaka çıkartma zorunluluğu olmadığı için ehliyete ve vergi ödemeye gerek kalmıyor. On-road yapmak istediğinizde plaka çıkartılıp, trafiğe çıkma ile ilgili kuralların tümüne uymanız gerekir.
Off-road ATV'lerin plaka takılıp takılamayacağı, ATV'nin kullanım amacına ve ülkenin trafiğe yönelik yasal düzenlemelerine bağlıdır. Genel olarak, off-road ATV'lerin tasarımı, yüksek performansı ve daha zorlu koşullarda kullanılabilmesi için yapılmıştır.
Öyleyse öncelikle on-road arabalar hakkında konuşalım. Adının türkçe karşılığından da anlaşılabileceği gibi, “yoldaki araçlar” daha hızlı ve daha iyi kontrol edilebilmek için düz yüzeylerde kullanılmak adına tasarlanmıştır.
İlgili 15 soru bulundu
Normal araçlar gibi yan yana iki kişinin oturabildiği, hatta dört ve altı kişilik de olabilen UTV'lerin de “tip onayı”na sahip olanları, Türkiye'de plakalandırılarak trafiğe çıkartılabiliyor.
Eğer off-road için kullanacağınız araç atv (quad) ise trafiğin olduğu alanlara çıkmadığınız takdirde gerek yok. Ancak off-road donanımlı ruhsatlı ve plakalı bir arazi aracı kullanıyorsanız ehliyete ihtiyacınız var.
ATV KULLANMAK İÇİN EHLİYET GEREKLİ Mİ? Çok sorulan sorulardan biri de ATV kullanılabilmesi için ehliyet gerekir mi? Bunun cevabı, evet ATV kullanımında B1 sınıfı ehliyet alınması gerekir. B1 ehliyet net motor gücü 15 KW'ı geçmeyen ve net ağırlığının 400 kg üst sınırı olan Dört tekerlekli ATV kullanacaklara verilir.
Off Road: Dağ yolları, Ormanlık alanlar, Çiftçilik yapılan boş arazi, Deniz kenarı, Kum vs.. yani trafiğe kapalı alanlarda kullanılar. Trafik uygunluk belgesi yoktur ve dolayısıyla Ruhsat çıkarılamaz. -A2 Ehliyet ile kullanılır.
Öncelikle şu duruma açıklama getirmek gerekir; B sınıfı olarak 3 farklı sınıf bulunur. Bunlar; B1, BE ve B'dir. B1 sınıfı ehliyette 16 yaş ve üzerin olma şartı aranır ve bu ehliyet ile dört tekerlekli motosiklet sınıfındaki araçlar kullanılabilir. Bu araçlara en bilinen örnek ATV olarak tarif edilen araçlardır.
Bir kere ATV off-road araç kategorisine girdiği için trafikte kesinlikle dolaşması yasaktır.. Arazi aracıdır yani.. Otoyola çıkamaz..
Sonuç olarak, ATV'lerin otobanlarda kullanımı yasak olduğu gibi güvenlik açısından da uygun değildir. ATV sürücüleri, ATV kullanımının yasal olduğu alanlarda sürüş yapmalı ve ATV sürüşü için belirlenmiş kurallara uymalıdırlar.
“On road” terimi İngilizce'de “yolda” anlamına gelmektedir. Bu terim genellikle, araçların yollarda seyahat ettiği, ticaretin yapıldığı, taşımacılığın gerçekleştirildiği ve insanların günlük yaşamlarının bir parçası olan birçok farklı yol türünü ifade etmek için kullanılır.
Bildiğim kadarıyla atv olarak onroad ve offroad olarak iki kategori var ve sadece onroad olanlar trafikte serbestçe dolaşabiliyor.. Bildiğim kadarıyla atv olarak onroad ve offroad olarak iki kategori var ve sadece onroad olanlar trafikte serbestçe dolaşabiliyor..
Almadan evvel bilmek istiyorum Off-road donanımlı araçlar, muayene de sorun yaşıyor mu? Trafikte her saat olma hakları var mı? Teşekkürler! Şahin Eken Abartı olmadiği sürece sıkıntı olmaz muayenede .
1On-Road ATV , Off-Road ATV !
T3 belgeli olarak geçen, yani traktör statüsünde plaka çıkartılan atvler, B sınıfı sürücü ehliyeti ile kullanılabiliyor. Aynı zamanda sıfır kilometre alırsanız, ilk muayene 3 yıl sonra ve trafik sigortasından muaf şekilde kullanılıyor.
500 cc motorun hızı, motorun gücü, ağırlığı ve sürüş tarzına bağlı olarak değişir. Genel olarak, 500 cc motorlar 150-200 km/s hıza ulaşabilir.
Azami Hız 65 Km/h
Her koşulda ve her arazide yolların tek sahibi sizsiniz.
ATV'ler, tasarımları gereği kapalı bir kabinleri olmadığı için, sürücünün ve varsa yolcunun başını koruyacak ekstra bir güvenlik önlemi gereklidir. Bu nedenle T3 belgesine sahip ATV'lerde kask takma zorunluluğu getirilmiştir.
CF 1000 ATV HEMEN TESLİM B EHLİYET KULLANIR+4X4YENİ KASA+12 TAKS İstanbul, Eyüpsultan, Çırçır Mh. Vade Vade seçin.
Off Road Eğitimi sonunda katılımcılara Off-Road 4×4 sürüş teknikleri belgesi düzenlenmektedir. Eğitim 1 Gün içerisinde 6 saattir 2 saat görsel içerikli Teorik eğitimden sonra 4 saat Arazi koşullarında Pratik eğitim şeklinde gerçekleştirilmektedir.
Motosiklet vb. iki ya da üç tekerlekli araçlar ve römorkları ilk 3 yaş ve sonrası her 2 yılda bir kez araç muayenesinden geçer.
Sonuç olarak, ATV motorunun rodaj sürecinde uzun yolculuklar genellikle önerilmez. Ancak, gerekli önlemler alındığında ve motor düşük hızlarda ve düşük devirlerde tutulduğunda, bu tür bir yolculuk mümkün olabilir.
Off road olanlar hem noterliklerde hem de taraflar arasında yazılı bir sözleşme ile satışı yapılabiliyor. Bayiler ve EGM tarafından yapılan araç tescil işlemlerini dışındaki tüm tescil işlemleri Noterler tarafından yapılacaktır.
Buna göre artık B sınıfı otomobil ehliyeti ile 125cc'ye kadar olan motosikletler kullanılabilecek. B sınıfı ehliyeti olan vatandaşların 125cc'ye kadar motosiklet kullanması için de yalnızca ek olarak 1-2 sürüş dersi almasının gerekeceği belirtildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri