Bunun nedeni içeriğinin büyük kısmını oluşturan cıva elementidir. Dolguda yer alan diğer maddeler ise gümüş, bakır ve kalaydır. Cıva oda sıcaklığında sıvı formda olan bir maddedir.
Ancak dolgu yapımında kullanılan cıva miktarı ve diğer metallerin karışımı sağlığa olumsuz etki etmeyecek şekilde hazırlanmaktadır. Cıva, amalgam dolgu yapımında gümüş, kalay, bakır ve bir takım metaller ile karıştırılır. Bu şekilde ideal dolgu içeriği elde edilir.
Bu oluşumun %40 ila %50'sini oluşturan cıva maddesi, metal maddelerini birbirine bağlayarak; çok dayanıklı bir dolgu malzemesinin oluşmasına olanak sağlar. Yaklaşık 150 yıldır geliştirilerek kullanılan amalgam dolgular, pek çok dişin korunmasını ve ağızda tutulmasını sağlamıştır.
Amalgam (Siyah) Dolgu Nedir? %50'si cıvadan oluşan amalgam dolgular; cıva, kalay, çinko, gümüş ve bakırdan yapılır.
İlgili 29 soru bulundu
Sağlam bir alaşım olan amalgam dolgu, ortalama 10-15 yıl dayanabilir. Tabii dayanıklılığın korunmasında ağız ve diş bakımının doğru yapılması, ağız hijyeninin sağlanması ve amalgam dolgunun yer aldığı diş bölgesi önemli rol oynar.
Kalp ve damar sistemini olumsuz etkiler. Böbrek fonksiyonlarını bozar. Sedef gibi otoimmün hastalıkların gelişme riskini arrtırır. Alzheimer hastalığının da içinde olduğu nörodejeneratif hastalıkların oluşmasında rol oynar.
Hem estetik hem de sağlık olarak seramik ve kompozit dolgular daha üstündür.
Halk arasında gümüş veya siyah dolgu olarak adlandırılan Amalgam dolgu; gümüş, kalay, bakır, çinko ve civanın belirli oranlarda karıştırılmasıyla meydana gelmektedir. Diş hekimliğinde yaklaşık 150 yıldır kullanılmaktadır.
Organik civa, Gİ sisteminden ve solunum yolundan iyi emilir. Civa, emildikten sonra büyük bir dağılım hacmine sahiptir ve böbrekler, karaciğer, dalak ve SSS'ne dağılır. Eliminasyon yarılanma ömrü 30-70 gün arasında değişmektedir. Tüm civa türleri dışkı ile atılır.
Amalgamda cıva kullanılır çünkü bu, dolgu maddesinin esnek olmasına yardımcı olur. Alaşım tozu ile karıştırıldığında cıva, karıştırmak ve dişin içine bastırmak için yeterince yumuşak bir bileşim olur.
Hastalar, estetik açıdan daha iyi görünmesi nedeniyle beyaz dolguları; daha eski bir dolgu çeşidi olduğu için siyah dolguları tercih ediyorlar. Doktorlar ise siyah ve beyaz dolgu konusunda uzlaşamazken; ideal bir dolgu maddesinin bulunmadığı konusunda hemfikir oluyorlar.
Amalgam dolgu ağız kokusu yapar mı? Amalgam dolgular hekim tarafından iyi yapıldığı ve hasta tarafından iyi bakıldığı müddetçe ağız kokusu yapmaz.
Amalgam ve mesleki nedenlerle civa buharı şeklinde alınan civa akciğerler yoluyla kana karışır ve hem idrar hem de dışkı yoluyla atılır.
Halk arasında gümüş veya siyah dolgu olarak adlandırılan Amalgam dolgu; gümüş, kalay, bakır, çinko ve civanın belirli oranlarda karıştırılmasıyla meydana gelmektedir. Diş hekimliğinde yaklaşık 150 yıldır kullanılmaktadır.
Amalgam Dolgu Yutulursa? Yutulan amalgam dolgular genellikle kırılan dolgunun küçük bir parçasıdır ve çoğu zaman kişiye zarar vermeden dışkıyla atılırlar. Genellikle endişelenecek bir durum ortaya çıkmaz.
Uzun yıllar boyunca uygulanan amalgam dolgular, siyah görünümü nedeniyle kişileri estetik açıdan rahatsız eder. Birçok kişi eski, siyah dolgularını değiştirip değiştiremeyeceğini merak etmektedir. Diş hekiminiz ile tek seansta amalgam dolguları estetik dolgular ile değiştirmek mümkündür.
Bu rahatsızlıklar amalgam dolgunun içerdiği serbest civa miktarı ve civanın ağız ortamına geçmesine bağlı olarak meydana gelmektedir. Söküm sırasında açığa çıkan civadan olumsuz etkilenmemek için diş hekimi tarafından bazı önlemler alındığı takdirde amalgam dolgular sökülebilir.
Amalgam dolgular siyah renkte olduğu için günümüzde artık estetik beklentileri karşılamamaktadır. Varolan amalgam dolgular hekiminizin uygun görmesi durumunda beyaz dolgular ile değiştirilebilir.
Aslınca dolgu çıkartılırken açığa çıkan cıva yapılırken çıkan cıvaya göre daha fazladır. Gerekmedikçe beyaz dolgu ile değiştirmek istemeyiz. Dogı sökümü sırasında kesinlikle cıvanın yutulmaması için önlem alınır.
"Hatalı diş dolgusu nasıl anlaşılır?" sorusunun cevabını öğrenmek için dişlerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Dişlerinizi fırçalarken veya diş ipi kullanırken herhangi bir ağrı veya hassasiyet hissederseniz, diş hekiminize görünün. Bu belirtiler, hatalı diş dolgusunun bir işareti olabilir.
Gümüş amalgam dolguların dayanıklık süresi 15-20 yıl arasındadır. Altın dolgular ortalama 20 ila 30 yıl kadar sağlıklı bir şekilde kullanılabilir. Kompozit dolguların ömrü 7 ila 10 yıl arasında değişir ve bu süre sonunda değiştirilmesi gerekebilir.
Dünyada Durum Nedir? Çoğu Avrupa ülkesinde amalgam dolgu uygulamasında kısıtlama yoktur. Daha az riskli alternatiflerin mevcut olmasından ötürü iki ülkede, Norveç ve İsveç'te, amalgam dolguların uygulanması sona ermiştir ve yasaklanmıştır.
Küçük kavitelerde kompozit dolgu kullanılması avantajlı , çünkü; dişin doğal yapısından çok az madde kaybetmisine neden olur. Derin çürüklerde amalgam dolgu tercih edilmeli, çünkü;uygulama sırasında asit gibi tahriş edici madde kullanılmadığı ve sertleşirken ısı açığa çıkarmadığı için daha avantajlıdır.
1- Amalgam Dolgu ile MR Çekilir mi? Amalgam dolgu ile MR çekimi gerçekleştirilebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri