Keza kelimesi, Arapçadan Türkçeye geçen kelimelerden bir tanesidir. Arapçada "keẕā" şeklinde dile getirilmektedir. Bir şeyi sürekli yinelemekten kaçınmak ereğiyle aynı biçimde, böyle, aynı, böylece ya da öylece anlamları katmak için kullanılır.
Cümle içerisinde bağlaç olarak kullanılan hakeza kelimesi dilimize Arapçadan geçmiştir. Bu kelime karşılaştırma ve benzerlik cümlelerinde öyle ve bunun gibi manasında kullanılır.
keza - Nişanyan Sözlük. Arapça ka-ḏā كذا “bu, şu (işaret sıfatı), böyle, şöyle (işaret zarfı)” sözcüğünden alıntıdır.
"Korkmak, dehşete düşmek" anlamında masdar olan feza' kelimesi, isim olarak "korkunç bir nesne veya olayın insan kalbinde doğurduğu nefret hali, şiddetli korku" mânasına gelir.
Lakin, bir bağlaçtır, ama, ancak ve fakat anlamlarında kullanılır.
İlgili 41 soru bulundu
Velhasıl kelimesinin anlamı kısacası demektir. Bu kelime bir konunun özetinden sonra kısa bir özet yapmak istendiğinde, özetin başında söylenir. Hatta velhasıl konuşmaya bir nokta verileceği anlamını da çağrıştırır.
VELÂKİN. (ﻭﻟﻜﻦ) bağl. (Ar. ve lākin) Lâkin, fakat: Delilik çok fenâ şey; velâkin akıllılar için böyledir (Peyâmi Safâ'dan). Velâkin ne fayda, tıynet, o tıynet, değişmez (Ahmet Kabaklı).
İlkinde Allah'ın diledikleri hariç, göklerde ve yerde olan her şey dehşetinden sarsılacak (nefha-i feza'=korku üfürüşü) ve her şey yıkılıp ölecek ve kıyamet kopacak (nefha-i sâik=ölüm üfürüşü), ikincisinde de insanlar dirilecek ve mahşer yerinde toplanmak üzere Rablerine koşacaklardır (nefha-i kıyâm=kalkış üfürüşü) (en ...
Felek kelimesi gökyüzü anlamında kullanılan bir sözcük olması ile ilgi çekmeye yarar. Bunun yanında sema, gök ve yörünge gibi birçok anlam felek sözcüğüne aittir. Yani bu sözcük yeni hayatımıza girmiş bir kelime değildir. Ayrıca feleğin çemberinden geçmek şeklinde bir ifade olduğu da bilinir.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Keza kelimesi, Arapçadan Türkçeye geçen kelimelerden bir tanesidir. Arapçada "keẕā" şeklinde dile getirilmektedir. Bir şeyi sürekli yinelemekten kaçınmak ereğiyle aynı biçimde, böyle, aynı, böylece ya da öylece anlamları katmak için kullanılır.
(ﻛﺬﻟﻚ) zf. (Ar. keẕālik) Bu da öyle, yine öyle, kezâ: Kānun desek kezâlik, meclis-i muhâkeme desek kezâlik… (Nâmık Kemal).
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Bu kelime genellikle hak eza, hekeza şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hakeza şeklinde olmalıdır.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Hande ismi ne demek ve anlama gelir sorusunun cevabı şöyledir; Gülüş, gülme.
Cümleye 'Bununla birlikte' anlamı kazandırabilmek için kullanılan bir kelimedir.
Çarkıfelek, insanın kaderine ve alın yazısına bağlı olarak elde edeceği kayıp ve kazançlar ile ödül ve cezaları temsil eder. Çarkıfelek sözcüğü Türkçede, Farsça kökenli "çark" ve Arapça kökenli "felek" (dünya) sözcüklerinin birleşimiyle oluşturulmuştur. Modern Türkçede halk ağzında feleğin çarkı şekliyle de kullanılır.
phalangi) Sütun, büyük taş, gemi vb. çok ağır şeylerin bir yerden bir yere kolaylıkla nakledilmelerini sağlamak için altlarına konan, üzerinden kaydırıldıkları kalın ve yuvarlak ağaç, bir nevi kızak: Fâtih, gemilerini karadan Haliç'e indirmek için böyle felenkler döşetmiş ve bunlardan bir yol yaptırmıştı (Mehmet Z.
Dünyayı (iç içe girmiş çadır ya da kâse gibi yahut yine) iç içe geçmiş soğan zarı gibi dokuz felek çevrelemektedir. Bunlar; Ay, Utarid, Güneş, Merih, Müş- teri, Zuhal, Yıldızlar, Felek-i Atlas'tır (Pala 1995: 181).
hayret-feza / hayret-fezâ
Hayret verici, şaşırtıcı.
İslam düşüncesinden dört büyük melekten biri olan İsrafil kıyamet gününde sura üfleyecek olan meleğin adıdır. Kıyamet günü geldiğinde sura üfleyerek bütün insanları uyandıracak olan melek olarak bilinir.
Kelime olarak sûr, "seslenmek, boru, üflenince ses çıkaran boynuz" anlamlarına gelir. Terim olarak "kıyametin kopuşunu belirtmek ve kıyamet koptuktan sonra bütün insanların mahşer yerinde toplanmak üzere dirilmelerini sağlamak için İsrâfil (a.s.) tarafından üfürülecek olan boru"ya sûr denilir.
Veçhile kelimesi genel olarak bu yüzden ve bu yönden manalarına gelmekte olan bir kelime olarak ifade edilebilir. Aynı zamanda veçhile kelimesi böylece anlamına gelecek şekilde de kullanılmaktadır. Üstelik veçhile kelimesinin şekilde ve bakımdan gibi anlamlara sahip olduğunu söylemekte mümkündür.
Doğum, doğma, doğuş.
Hayret, şaşkınlık. Fazla hüzünden akıl gidip tembel olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri