(Bu durumu resmi sağlık kurumlarından alınacak sağlık kurulu raporu ile belgelenmek şartıyla, yaşlarına bakılmaksızın) ÇOCUKLAR anne veya babasının haklarından yararlanarak hususi pasaport alabilir.
Yeşil pasaport sahibinin 18 yaşından küçük çocukları, 18 yaşına kadar bu hakkından faydalanır. Ancak çocuklar 18 yaşından büyük ise bu haktan faydalanmak için belirli şartlara bağlıdır. Ama temel bir şart vardır: 25 yaşından büyük çocuklar, anne veya babasının üzerinden yeşil pasaport hakkından faydalanamaz.
Hususi Damgalı Yeşil Pasaport almaya hakkı bulunduğu sırada vefat edenlerin dul eşlerine başkası ile evlenmemiş ise aynı nevide pasaport verilmesi mümkündür.Hak sahibi vefaat eden şahısların eşleri müracaat sırasında açıklamalı nüfus kayıt örneğide ( Her hangi bir nüfus müdürlüğünden alınabilir ) getireceklerdir.
Kimler Yeşil Pasaport Alabilir? En genel tanımıyla belirttiğimiz gibi yeşil pasaportu devlet çalışanları ve çalışanların aileleri alabilmektedir. Peki daha detaylı şekilde yeşil pasaportu kimler alabilir sorusunu yanıtlayalım.
Kız çocuklar da 25 yaşın altında iken evlenirlerse yeşil pasaport statüleri sona eriyor. Ebeveynlerinden dolayı yeşil pasaport sahibi olma hakkına sahip çocuklar, ebeveynlerinin halihazırda hiç pasaportu olmasa bile kendilerine yeşil pasaport çıkarabilirler.
İlgili 35 soru bulundu
Yeşil pasaport, Türkiye Cumhuriyetinin devlet memurlarına tanıdığı özel bir pasaport çeşididir. Devletin belirli kurumlarında çalışan veya emekli olan kişilere verildiği gibi aynı haktan birinci derece akrabaları da yararlanabilmektedir.
Bir öğretmen ortalama olarak her bir derecede 3 yıl çalıştığı için, öğretmenin 3. dereceye varması yaklaşık olarak 15 yıl sürüyor. Bu sürenin sonunda 3. dereceye ulaşan öğretmen yeşil pasaport almaya hak kazanıyor.
Bu yıl için vergi, harç ve cezalardaki yeniden değerleme oranı %122,93 olmuş ve bu oran pasaport ücretlerine de yansımıştır. Buna göre 2023 yılı için 10 yıllık pasaport harcı 4.943 TL olacaktır. Pasaport defter bedeli ise 501 TL'ye yükselmiştir.
Yeşil pasaportlular, bordo pasaportluların vizesiz giremediği 67 ülkeye vizesiz giriş ayrıcalığına sahiptir.
Buna göre; hususi (yeşil) pasaportun geçerlilik süresi 5 yıldan 10 yıla çıkarılması nedeniyle, süresi dolan veya dolmasına bir yıldan az süre kalan pasaportların bugünden itibaren geçerlilik süresinde uzatma işlemine başlanırken, süre uzatma işlemi ücretsiz yapılıyor.
Bunlardan biri de hususi pasaporttur. Hususi pasaport veya diğer adı ile yeşil pasaport, devlet için çalışan memurlara, şartları sağlayan memur ailelerine 5 yıl süreyle verilir.
1- Ergin olmayan çocuklar için yeşil pasaport alınabilmektedir. 2- Çocuk ergin ise; yanlarında yaşaması, evli bulunmaması ve iş sahibi olmaması halinde 25 yaşın ikmaline kadar çocuklar için yeşil pasaport alınabilecektir. 25 yaşını ikmal eden çocuklar için yeşil pasaport alınamayacaktır.
Vefat etmiş kişinin eş ve çocukları hususi pasaport alabilirmi? : Vefat eden kişi kamu görevlisi ve kadro, unvanı gerekli şartları sağlıyorsa, çocukları iş sahibi olmaması, 25 yaşını doldurmamış ve öğrenci olması, eş soy isim değişikliği olmadığı sürece hususi damgalı pasaport alabilir.
Pasaport başvurusunda mutlaka anne ve babanın da bulunması gerekir. Ebeveynlerden biri gelemiyorsa noter onaylı muvafakat belgesi gerekir. (Ergin olmayanlar ve kısıtlıların pasaport başvurularında yasal temsilcilerinin vermiş oldukları izindir.
Kimler Hususi (Yeşil ) Pasaport Alabilirler? 1- TBMM Eski Üyeleri ve Eski Bakanlar, 2- Kadro derecesi 1,2 ve 3. derece olarak çalışan veya bu kadro derecesinden çalışmakta iken EMEKLİ olan devlet memurları.
Gri pasaport olarak da bilinen hizmet pasaportu, yurt dışına çıkma amacı devlet görevi olan, resmî kurumlarca görevlendirilmiş kişilere ve ailelerine verilen pasaport türüdür.
Hizmet, Hususi (Yeşil) ve Diplomatik pasaport hamili vatandaşlarımız, 180 gün içinde 90 günü aşmamak kaydıyla, Almanya'ya yapacakları seyahatlerinde vizeden muaftır.
-ABD'ye seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport, Hizmet (Gri) Pasaport, Diplomatik (Siyah) Pasaport ve Hususi (Yeşil) pasaport hamili tüm kişiler ABD vizesi başvurusu yapmak zorundadırlar.
Hususi pasaport, devlet adına çalışan memurlara ve belirli şartları taşıdıkları sürece bu memurların ailelerine, 5 yıllık süre ile verilen pasaport türüne denir. Yeşil renkli olduğu için yeşil pasaport olarak da adlandırılır.
25 yaşına kadar öğrenimine devam eden çocuklar yeşil pasaport alma hakkına sahip. 25 yaşından sonra bu hakları sona eriyor. Eğer öğrenim durumu 25 yaşından önce son bulursa bu durumu bildirmek ve yeşil pasaportlarını iptal ettirmek zorunlulukları var.
Yeşil pasaportun sağladığı en büyük avantaj, tam tamına 160 ülkeye vize almadan giriş yapabilmeniz. Vize işlemleriyle uğraşmanızı önleyen bu pasaport aynı zamanda bazı ülkeler için kapıda ya da online şekilde vize almanızı da sağlıyor. Yeşil pasaport diğer pasaportlara oranla çok daha fazla ülkenin kapılarını açıyor.
MADDE 1- 657 Sayılı Devlet Memurluğu kanununa tabii olarak fiilen 10 yıl çalışan Kamu çalışanlarının Hususi Pasaport (YeşilPasaport) hakkından yararlandırılması hükme bağlanmaktadır. MADDE 2- Yürürlülük maddesidir. MADDE 3- Yürütme maddesidir. 5682 SAYILI PASAPORT KANUNU'NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNTEKLİFİDİR.
Bu kampanya neden önemli? Devlet okullarında çalışan öğretmenlere 10 seneden sonra yeşil pasaport hakkı tanınırken, özel okul öğretmenlerine bu hak tanınmıyor.
Bu pasaportlar, ülkenin dış ilişkilerini yürüten devlet memurlarına, diplomatik misyonlara, konsolosluk görevlilerine ve bazı hükümet yetkililerine verilir. Kırmızı pasaport sahipleri genellikle ülkeyi uluslararası arenada temsil etme veya hükümetin resmi işlerini yürütme görevleriyle ilgilenirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri