İyi bir karar, duygu ve mantık arasında, sağlam bir denge gerektirir. Bunun için, insanların gelecek ile ilgili öngörülerde bulunması, bugünü doğru okuması, başkalarının aklından neler geçtiğini tahmin etmesi ve belirsizliklerle başa çıkabilme yeteneğine sahip olması gerekir.
10/10/10 kuralını kullanın:
Bu kural size bir karar alırken, kendinize 10 dakika, 10 ay ve 10 yıl sonrasında bu karara dair ne hissedeceğinizi sormanızı önerir. İlk sorunuz aldığınız kararın sizi şu an nasıl etkilediğine cevap verir.
İlgili 45 soru bulundu
Seçim yapamama ve seçenekler arasında kalma olarak tanımlanan kararsızlık, hepimizin zaman zaman yaşadığı bir durumdur. Karar vermede güçlüğün temel sebepleri kesin olarak bilinmese de bireyin kişilik yapısı, duygu durumu ve gelişimsel öyküsü patolojik düzeyde kararsızlığa dahi sebep olabilir.
Kararsızlığın en temel nedeni kişinin ihtiyacını karşılamak için coşku ve heyecan yerine korku ve kaygı duymasıdır. Bir seçim yaparken eğer seçimimize karşı yeterince heceyan duyuyor ve motive oluyorsak onu seçiyoruz. Heyecanın yerine endişe ve korku alıyorsa seçemiyor yani kararsız kalıyoruz.
Karar sürecini etkileyen unsurlardan bazıları; biyolojik, psikolojik, sosyolojik, çevresel ve kurumsal unsurlardır. Karar vericilerin algılayış ve yorumlayış biçimi, duyguları, değer yargıları, kişiliği, geçmiş yaşantıları, amaç ve beklentileri de kararları etkiler. Bunlar arasında en önemli faktör, değerlerdir.
Literatür araştırması sonucu karar verme sürecini etkileyen faktörler, karar verici veya vericiler, kararın önemi, çevresel koşullar, zaman faktörü, seçenekler, kısıtlar ve sonuçlar olmak üzere yedi boyutta sınıflandırılmıştır.
Çok Amaçlı Karar Verme (ÇAKV), alternatiflerin bir matematik programlama modeli aracılığıyla analiz edildiği sürekli durumda karar vermedir. ÇNKV yöntemlerinden farklı olarak adından da anlaşılacağı üzere birden çok amacı sağlanmaya çalışan, bu doğrultuda bir karar vericiye çözüm sunan yaklaşımlardır.
Gordon Tekniği sorunla veya konuyla ilgili belirsiz bir takım fikirleri, düşünceleri ve sözleri benimseyen bir grubun veya topluluğun özgür bir ortamda başkalarının fikirlerini, düşüncelerini ve sözlerini eleştirmeden, olumsuz beyanlar vermeden; yeni, sağlıklı, yapıcı fikir ve görüşlerin üretilmesi çalışmasıdır.
Karar kelimesi bir konu, iş veya sorun üzerinde düşünülerek verilen kesin yargıyı ifade etmektedir. Doğru karar verme ise ilgili konu ile alakalı gerçek, yoğun ve objektif araştırmalar sonucu kesin bir yargıya ulaşmaktır.
Bugün sizlerle siber güvenlikte 90/10 kuralından bahsedeceğim. Belki de bu kuralı duymuş olabilirsiniz. Kural, siber güvenliğin %90'ının doğru politikalar ve prosedürlerin işletilmesi, geri kalan %10'luk kısmının ise doğru teknolojinin uygulanmasıyla ilgilidir.
Karar verme süreci, bilgi toplama, alternatifleri değerlendirme ve mümkün olan en iyi kararı vermek amacıyla nihai bir seçim yapma yöntemidir.
İşletmelerde karar verme yaklaşımları genel olarak; sezgisel karar verme, deneyimsel karar verme ve bilimsel karar verme şekilde ayrılıyor.
Karar verme sürecinin ilk aşamasında; bu kararın artılarını, eksilerini, kimi nasıl etkileyeceğini ve olası sonuçlarını değerlendireceğiniz genel bir çerçeve çizmelisiniz. Bu karar size mi ait, yoksa bir başkasının yönlendirmesi ya da isteği doğrultusunda mı alıyorsunuz?
1. Sorunu ve hedefleri net bir şekilde belirlemek. 2. Mümkün olduğunca çok çözüm alternatifi üretmek. 3. Her alternatifin olası sonuçlarıyla ilgili mümkün olduğunca çok bilgi toplamak.
Karar verme yeteneği, objektif düşünme ve analiz becerisini gösteren bir liderlik özelliğidir. Hızlı ve doğru kararlar verebilme kapasitesine sahip olmak etrafınızdakilerle güçlü bağlar kurmanıza yardımcı olarak sizin ve karar sürecine dahil olan birçok kişinin gelişimine büyük katkı sağlar.
İyi bir karar az harcama ve fedakârlıkla, masraflar minimum tutularak en iyi sonucu verecek biçimde meydana getirilmelidir. Karar uygulanabilir olmalıdır: Alınan kararların uygulanabilirliği de kararın iyiliğini (değerini) arttırır veya azaltır.
Bunlar gibi, sevinç, üzüntü, stres, sevgi ve birçok duygusal faktörler karar almamızda büyük oranda etkilidir. Kararlarımızı şekillendiren unsurlar yalnızca duygularımızla sınırlı değildir. Ekonomik kaygılar, siyasi etkiler, kişisel değerler gibi unsurlar da kararlarımızda etkili olabilir.
“Karar verme, hedef ve amaçların gerçekleştirilmesi yönünde alternatif eylem planlarından birini seçme sürecidir. Karar verme, tüm yönetim fonksiyonlarının özünü oluşturur. Örneğin, planlama fonksiyonu; ne yapılması gerektiğine, ne zaman, nasıl, nerede ve kim tarafından yapılacağına karar verilmesini içerir.
Arapça kökenli sözcüklerden biri olan mütereddit, tereddüt kelimesinden türetilmiştir. Tereddüt, bir şeyi yapıp yapmama konusunda emin olamamak ve bocalamak anlamına gelir. Mütereddit kelimesinin sözlük anlamı ise kararsız ve tereddütlüdür. Bu kelime kaygılı anlamında da kullanılır.
Kelime dinî literatürde özellikle fıkıh ve fıkıh usulünde şer'î bir hüküm, konu veya durumla ilgili kesin bilgi ve kanaate varamamaktan doğan tereddüt ve kararsızlığı ifade eder.
Kararsızlık psikolojisi, kişinin karar verme sürecindeki içsel düşüncelerini ve duygularını anlamak için önemlidir. Karar verme becerilerini geliştirmek, bilgi toplamak, değerlerini anlamak, riskleri değerlendirmek ve karar verme sürecini pratik yapmak gibi stratejilerle kararsızlığı azaltabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri