Doğruluk değeri bilinmese de kesin hüküm bildirip, doğru veya yanlış olan cümleler önermedir. Örnek 1: "her çift sayı iki asal sayının toplamıdır" cümlesi Goldbach Sanısı adıyla bilinen, doğruluğu ya da yanlışlığı ispatlanamamış bir önermedir.
Çünkü bu ifadelerin tamamı birer yargı bildirir ve önermelerin kurallarına uyar: “Ay, Dünya'nın uydusudur.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “doğru”dur. “Filler; uçabilen, küçük, pembe bitkilerdir.” Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır. “Bir gün, 83 saattir.” > Bir önermedir ve doğruluk değeri, “yanlış”tır.
Basit Önerme. Tek yargı bildiren, özne, yüklem ve bağdan oluşan önermeye basit önerme denir. Örneğin, “Futbolcular sahadadır.” önermesi tek bir yargı bildirmektedir. Bu tip önermelerde bağlaç kaldırıldığı zaman sadece iki terim kalır.
Tümel önerme, bir varlık sınıfının tamamı/bütünü hakkında bir evetleme veya değilleme yapan bir önermedir ve genellikle “Bütün”, “Her”, “Hiçbir”, “...'in hepsi”, “...'in hiçbiri” ve benzeri ifadeler yoluyla kurulur. Örnekler: “Bütün insanlar canlıdır”, “Kedilerin hepsi kuyrukludur”, “Hiçbir bitki bilinçli değildir.”
Önermeler yapıları (basit-bileşik), nitelikleri (olumlu-olumsuz) ve nicelikleri (tümel-tikel) bakımından üçe ayrılır. Basit önerme özne, yüklem ve bağdan oluşan ve bir tek yargı bildiren önermelerdir. Birden fazla önermenin "ve, veya, ise, ancak ve ancak" bağlaçlarıyla birbirine bağlanmasıyla bileşik önermeler oluşur.
İlgili 38 soru bulundu
Önermeler nasıl gösterilir? Önermeler q, p, r, s gibi küçük harfler ile gösterilir. Örneğin; q : En küçük asal sayı 2'dir.
HANGİ CÜMLELER ÖNERME DEĞİLDİR? Her önermede en az bir yargı bulunmalıdır ve her önerme, bir doğruluk değeri, yani doğru olma ya da yanlış olma özelliğini taşımalıdır. Bu bağlamda bu nitelikleri üzerinde barındırmayan dilek, emir, soru, ünlem cümleleri yargı bildirmedikleri için önerme olarak kabul edilmezler.
Birden fazla yargı taşıyan önermelere denir. Birden fazla önermenin mantıksal bağlaçlarla bağlanmasıyla oluşan önermelerdir ve bunlar birden çok yargı bildirirler. Mesela “İşçiler ve memurlar grevdedir.” önermesi iki yargı bildirdiğinden, bileşik bir önermedir.
Tikel olumlu (I): “Bazı insanlar kâtiptir”, “Bazı canlılar insandır”, “Bazı insanlar âlimdir”, “Bazı cisimler durağandır” gibi önermeler tikel olumludur. Tikel olumsuz (O): “Bütün insanlar kâtip değildir” veya “Bazı insanlar kâtip değildir.” Bu iki önerme de tikel hüküm ifade etmektedir.
Felsefede bir cümlenin önerme olarak kabul edilmesi için cümle içerisinde bir yargı bulunması gerekir. Aynı zamanda cümlede iki terim olması gerekir ve cümlenin de yanlış ya da doğrulanabilir olması gerekir. Önerme örnekleri şu şekildedir: Hava sıcaktır.
Önerme; bir yargı belirten, doğru veya yanlış olan cümlelere denir. Örneğin; "Ankara, Türkiye'nin güneyindedir." cümlesi bir önermedir ve bu önerme yanlıştır. "1 Ocak, yeni bir yılın başlangıcıdır." önermesi ise doğru bir önermedir.
İki önerme, kendilerini oluşturan bileşenlerinin tüm doğruluk değeri kümesi için aynı doğruluk değerin sahipse bu iki önerme mantıksal eşdeğerdir denir. P ve Q 'ya iki bileşik önerme dersek, P ve Q mantıksal eşdeğerse P ≡ Q veya P ⇔ Q şeklinde gösterilir.
"Bu film güzel" cümlesi bir önerme değildir, çünkü bu cümle kişisel bir görüş belirtmektedir ve öznel fikirlerin belirtildiği cümleler önermelere örnek oluşturmaz.
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
" ise " önermesi, önermesini doğru kabul ediyorsak, önermesini de doğru kabul etmemiz gerektiği anlamına gelir. p ⇒ q önermesi, doğru ve yanlış iken yanlış, diğer durumlarda doğrudur.
Günaydın kelimesi herhangi kesinlik bildirmediği için önerme kabul edilemez.
Bir önermede konunun fertlerinin niceliğinin belirtilerek bunların tümünün kastedilmesine tümel önerme denir. Bunların olumlularının başında hepsi, tüm, bütün gibi ifadeler gelir. Olumsuzlarının başında ise hiçbir, hiçbiri gibi ifadeler gelir.
Felsefede tikel kavramı, tümel ile zıt anlamlıdır. Tümel, evrensel olanın karşılığıyken tikel, sadece bir bölgeye ait olanı temsil eder. Tümevarım yönteminde tümel hakkında bilgi sahibi olmak için tikel kavramlardan faydalanılır.
Bir önermenin hükmü değiştirildiğinde elde edilen önerme, ilk önermenin değili ya da olumsuzu olarak adlandırılır. Bu işleme o önermenin değillenmesi denir. Önermenin hükmünü değiştirmek, doğruluk değerini değiştirmektir. Yani p önermesi doğru ise onun değili yanlıştır.
C: Kipliklerine göre üç tür önerme vardır. Yani önermeler “müm- kün” (ihtimaliyye), “basit” (mutlak) ve “zorunlu” (zarure) ya ayrılır.
Bir önerme tek bir yargıdan oluşmuşsa o önerme basittir. Tek yargı bildiren ve özne, yüklem ve bağlaçtan oluşan önermeler, basit önermelerdir. Mesela “İşçiler grevdedir.” önermesi tek bir yargı bildirmektedir ve basit önermedir. şeklinde gösterilir.
Ayrık Şartlı Önermeler (Kaziyye-i Şartiyye-i Munfasıla)
Şartlı önermelerde, mukaddem ile talinin birbirini yok edecek bir yargıda bulunduğu önermelere ayrık şartlı önermeler denir. Bitişik şartlı önermelerde mukaddem ile talinin birleşmesi gerektiği halde, ayrık şartlı önermelerde ayrılmaları gerekir.
önermeler bir bilgi niteliğinde ve doğru ya da yanlış olarak gruplandırılabilen bir konudur. - Yarın hava soğuk olacakmış. derken doğruluğu veya yanlışlığı vardır, o yüzden önermedir. - Yarın benimle gelir misin? olursa bu önerme olmaz çünkü bir değeri yok.
Bugün hava sıcak cümlesi bir önerme değildir. Öznellik içeren cümleleri önerme olarak kabul edemeyiz.
Doğrulanmış Cevap
Başka bir deyişle emir, soru ve ünlem bildiren cümleler önerme olarak değerlendirilemez. "Bugün hava güzel mi" cümlesi de soru bildiren bir cümle olduğu için bir önerme değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri