Tarihi eserlerin birçoğu arkeolojik kazılar sonrası bulunur. Bunun dışında cami, kilise, saray gibi tarihi yapılar da tarihi eser olarak tanımlanır.
Yapılan araştırmalara göre bilinen en eski tarihi eser Lomekwi Taş Aletleri dir. yaşı 3.3 milyon yıl dır. Kenyada bulunmuştur. Kenya'da bir arkeolojik alan olan Lomekwi'de yürütülen kazı çalışmasında bulunan bu taş aletler dünyanın en eski eserleridir.
⭐Tarihi eserler; Kale, Medrese, Para, Türbe, Antik Kent, Heykel, Kitabe, Han, cami, antik eşyalar.
İlgili 27 soru bulundu
Tarihi eserler: Tarihi eserler geçmiş uygarlıklardan günümüze kadar gelmiş kültürel miraslarımızdır. Başka uygarlıkların kendi kültürlerini emanet ettiği bu eserler, günümüzde turistler tarafından ziyaret edilmekte ve görülmektedir. Bu tarihi eserler arasında birçok önemli yapı bulunmaktadır.
Bakanlığın verilerine göre, 2017 yılı itibarıyla Türkiye genelindeki müzelerde 3 milyon 331 bin 359 eser bulunuyor. Türkiye'de Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı 107'si müdürlük olmak üzere toplam 201 müze ve 138 ören yeri ile Bakanlığın denetiminde 238 özel müze, faaliyetlerini sürdürüyor.
Arkeolojik araştırmalara göre belirlenen dünyanın en eski binası, Milattan Önce 4850 yılına ait Barnenez.
Kanun'un 64. maddesinde düzenlenen ikramiyeler özetle şöyle: -Kültür ve Turizm Bakanlığı, kendi mülkü içinde eser bulanlara, eserin değerini ödeyerek satın alabiliyor. Ayrıca ikramiye verilmiyor.
İlk örnekler
Ahmet Mithat Efendi, Kıssadan Hisse ve Letâif-i Rivâyat (1870-1893) eserleriyle hikâye türünün ilk yerli örneklerini vermiştir. Aynı yıllarda Emin Nihat Bey tarafından Müsâmeretnâme yazılmıştır. Bir yanıyla Binbir Gece hikâyelerine bağlanan Müsâmeretnâme, eski ile yeninin geçiş noktasında durmaktadır.
2021 yılı itibariyle Dünya genelinde UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı 1154 kültürel ve doğal varlık bulunmakta olup bunların 897 tanesi kültürel, 218 tanesi doğal, 39 tanesi ise karma (kültürel/doğal) varlıktır.
Prenses yani kralın kızı ölümden saklanmak için bu kuleye hapsedilmiştir. Kız Kulesi Milattan önce 5. yüzyılda Yunanlılar tarafından İstanbul boğazının Üsküdar Salacak sahiline yakın bir noktaya inşa edilmiştir. Bu bilgiye dayanarak Kız Kulesinin Roma İmparatorluğundan kalma tek mimari eser olduğu bilinmektedir.
İnşaat/uygulama/faaliyet yapılan alanda kültür varlığı/anıt eser/ tarihi eser/eski eser bulunmaktadır. Nereye başvurabilirim? En Yakın Mülki İdare Amirliği, Müze Müdürlüğü veya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurularak konu hakkında inceleme sürecinin başlatılması sağlanır.
Tarihi eserleri bulan, sahip oldukları veya kullandıkları arazide tarihi eser bulunduğunu bilen veya yeni haberdar olan vatandaşlarımızın, bunu en geç üç gün içinde, kendisine en yakın müze müdürlüğüne veya köyde muhtara, diğer yerlerde ise mülki idare amirlerine bildirmeleri gerekmektedir.
Tarih öncesi çağlardan ya da yakın geçmişten günümüze kadar ulaşmış tüm eserlere tarihi eser denir. Bu eserlerin en önemli özelliği kadim uygarlıklara dair kesin bilgiler vermesidir. Örneğin Antik Yunan ya da Roma döneminde yapılmış bir heykel, o dönemin sanatı hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlar.
Değil. Bir şey, antika olabilmek için en az 100 yılı devirmeli. Bir de işin sanatsal boyutu var. Eserin sanatsal boyutu ne kadar yüksekse ileride antika olma ihtimali o kadar fazla.
1- Göbeklitepe – MÖ 11.000
Şanlıurfa yakınlarındaki Göbeklitepe, bir dini yapı olarak MÖ 11.000'de inşa edildi. Dünyanın bilinen en eski tapınak merkezi olarak kabul gören Göbeklitepe 2018 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı.
İstanbul'un Tarihi ve Kültürel Mekânları
İstanbul'da, kültür turizmine ev sahipliği yapan 28 saray, 91 medrese, 517 cami, 164 kilise, 19 sinagog, 199 türbe, 595 çeşme ve 93 hamam olmak üzere toplam 1796 adet tarihi değere sahip mekân bulunmaktadır.
İstanbul, Türkiye
Her köşesinde tarihi olaylardan kesitler sunmayı başaran İstanbul; şiire, filme, edebiyata da ilham kaynağı olmuş bir şehirdir.
TDK sözlükte yer alan birleşik kelimeler arasında Tarihî eser birleşik kelimesi de bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri