Kitaplar, gazeteler, radyolar, çeşitli telekomünikasyon araçları, televizyon yayınları kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir.
Peki, kitle iletişim araçları nelerdir? Posta, faks, telefon, uydu, radyo, televizyon, gazete ve internet örnek olarak gösterilebilir. Örneğin; sinema da kitle iletişim aracı olarak ifade edilebilir.
İki kişi arasında gerçekleşen bireysel iletişimden, geniş kitlelere ulaşma potansiyeli olan kitle iletişimine geçiş, bu araçların işlevlerini genişletmiştir. Bugün, dergi yayınları, gazete, radyo, televizyon, internet, telefon ve bilgisayar gibi teknolojik araçlar, kitle iletişim araçları olarak kullanılmaktadır.
Geçmiş tarihte gazete ile başlanan daha sonra televizyonun icadı ile daha kolay bir iletişim imkânı sunulan kitle iletişimde, günümüzde ise internetin yaygın olmasıyla iletişim artık daha da kolaylaşmıştır.
İlgili 20 soru bulundu
Kitle iletişimde radyo, televizyon, internet, sinema, gazete, dergi ve kitap gibi araçlar kullanılır. İletişim sürecinde bilgi, kaynaktan alınarak çeşitli kanallar yoluyla doğru bir şekilde kodlanarak hedef kitleye ulaşır.
Toplum tarafından; 'Her tür basımı yapılan yayın (Gazete, Dergi, Kitap vb.), Radyo, Televizyon, Tiyatro, Sinema ve Sosyal Medya' gibi kitle iletişim araçları kullanılmaktadır.
Kitle iletişim, mesajın tek yönlü olarak iletişim araçları vasıtasıyla büyük bir kitleye yani topluluğa aktarılması olayıdır. Bu sayede aktarılmak istenilen mesaj kısa bir süre içerisinde büyük çaplı kitlelere kolayca ulaştırılabilir.
Gazete, dergi, radyo, televizyon, sinema gibi kitlelere ulaşan ve iletişimi sağlayan araçlara kitle iletişim araçları denilmektedir.
Kitle İletişim Araçları:
Kitaplar, gazeteler, radyolar, çeşitli telekomünikasyon araçları, televizyon yayınları kitle iletişim araçlarına örnek olarak gösterilebilir.
Kitle iletişimi, iletinin, bir veya daha çok kitle iletişim araçları (gazete, dergi, kitap, radyo, televizyon, internet, sinema vb.) aracılığıyla geniş ve bilinmeyen bir kitleye (okuyucu, dinleyici, izleyici kitlesi) iletilmesidir.
Bunlar; habercilik, toplumsallaştırma, motivasyon, tartışma-diyalog, eğitim, kültürel geliştirme, eğlence ve bütünleştirme işlevleridir. Bunlardan habercilik işlevi, kitle iletişim araçlarının temel ve en bilinen işlevidir.
Medya, kaynaktan hedef topluluğa bilgi yayınlayan bir iletişim aracıdır. Daha geniş kitlelere yönelik her türlü medya, kitle iletişim araçları olarak bilinir.
Cevap: Kitle iletişim araçlarını kullanarak çok sayıda kişiyi etkileyecek biçime getirilmesine "kitle iletişimi" denir.
Basın-yayın (kitle iletişim araçları), günlük dilde radyo, televizyon, gazete, dergi gibi elektronik veya yazılı basın organlarını anlatmak için kullanılan bir terimdir. Tarihten gelen süreç içerisinde baktığımızda, toplumların aydınlanmasında, reaksiyon göstermesinde basının önemli bir rolü vardır.
Matbaayla birlikte el yazması kitapların yerini “sessiz öğretmen” olarak ifade edilen ilk kitle iletişim aracı olarak basılı kitap almış ve halk kütüphaneleri yanında özel kütüphaneler de yaygınlaşmaya başlamıştır.
Yazılı iletişim araçları arasında önem taşıyan birkaçını şöyle sıralayabiliriz: Gazete, dergi, bülten, kitap, ilân panosu, broşür, mektup ve yıllık, …
Bugün kitle iletişim araçları arasında en önemli ve etkili yere sahip olan internet ise, 1970li yıllardan itibaren hızla gelişmiştir.
→ Mektup eskisinden çok fazla kullanılan ama günümüzde teknoloji bayağı ilerlediği için pek fazla kullanılmayan bir kitle iletişim aracıdır.
Radyo, günümüzde halâ en hızlı iletişim aracıdır. Haberler, gelişmelerin izlenmesi, kamu duyuruları, ivedi durum anonsları, trafik, hava durumu vb. radyonun hız üstünlüğünün tartışılmazlığını gösteren uygulamalardır.
İletişim kurmayı sağlayan araçlar olduğundan dolayı telsiz ve cep telefonu kitle iletişim aracıdır.
Bilgi Akışı ve Haberleşme: Kitle iletişim araçları, hızlı ve etkili bir şekilde bilgi akışını sağlar. Haberler, güncel olaylar ve önemli bilgiler anında geniş kitlelere ulaştırılabilir. Eğitim ve Bilgi Paylaşımı: Televizyon, internet ve basılı yayınlar aracılığıyla eğitici içerikler sunulur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri