8 kilo kekikten 100 gram kekik yağı çıkıyor!
Ortalama olarak uçucu yağ verimi, kekik kurusu verimin % 1 ila% 3'ü arasında değişir. Böylece, hektar başına 20 ila 60 kg esansiyel yağ elde etmeyi bekleyebilirsiniz. (1 hektar = 10.000 metrekare ve 1 ton = 1000 kg olduğunu unutmayın.)
Kuru alanlarda yaklaşık 150-250 kg/da, sulu alanlarda ise 400-500 kg/da verim alınabilir. Hasat edilen kekikler hemen toplanmalı, temiz ve gölge bir zemine serilerek kurutulmalıdır.
Kekik kurusu veya taze yaprak üretimi için kekik yetiştiriyor isek, ilkbahar sonu ile sonbahar başına kadar iki veya üç el hasat yapabiliriz. Tabiki, yılda birden fazla hasat yapmak kolay bir iş değildir ve deneyim gerektirir.
Kuruduktan sonra kekikler toplanarak öğütülür veya öğütülmeden sapları, yaprakları ve çiçekleri ile birlikte bir şişenin içerisine konulur. Bitkinin üzerine saf sızma zeytinyağı doldurulur. Ağzı hava almayacak şekilde sıkıca kapatılarak bir ay süreyle serin bir yerde bekletilir.
İlgili 21 soru bulundu
Kekik yağı verimi %1-3 arasında değişmekte olup, 1 ton kuru bitkiden 10-30 kg kekik yağı elde edilebilmektedir.
Dağ Kekiği Kekik 1 kg Fiyatı 91,15 TL.
Türkiye'de tescilli 8 çeşit kekik var. 10 dekarlık bir arazide yapacağınız yatırımın tutarı 7 bin 200 lira. Yıllık işletme gideri 11 bin 566 lirayken yıllık işletme geliri ise 27 bin 662 lira. Kekikten, 10 yıllık proje ömrü boyunca net 161 bin lira gelir sağlanıyor.
İlk yıl ürün dekardan 20-50 Kg arasında değişir. Birinci yıl ürün az olsa da gelecek yıllar bitkinin iyi gelişmesi için mutlaka biçim yapılmalıdır.Birinci yıldan sonra kurak şartlarda dekardan ortalama 150 Kg. Ürün alınır.
Doğal kekik tohumu - 21,50 TL.
Dağ kekiği yıllık bir bitki olduğundan yılın farklı zamanlarında toplanabilmektedir. Ama genel bir zaman verecek olursak İlkbahar mevsiminin ilk ayları olan Mart- Nisan gibi toplanır diyebiliriz.
Kekiklerin tarlaya dikiminde, bir dekar için 10 metrekare fidelik yetiyor. 1 metrekarede ortalama 1500 fide oluyor. Kekik fideleri, 45 cm sıra arası, 15 cm sıra üzeri mesafe korunarak dikiliyor.
Kekik çok yıllık bir bitki mi? Evet, kekik çok yıllık bir bitkidir.
“GERÇEK KEKİK AROMALI VE AÇIK YEŞİL RENKTEDİR”
Manisa Kırkağaç´ta yöredeki dağlardan topladığı kekiğin suyu ve yağını çıkartıp çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere bitkisel kür hazırlayan Fitoterapi Uzmanı Şevki Güngör ise, “Gerçek kekik aromalı ve açık yeşil renkte olur.
Kekik yetiştiricilerinin çoğu bitkilerin ilk yetişim yılında hasat yapmazlar. İkinci yetişim yılından altıncı yıla kadar iyi verim alabilirler.
kekik fidesi, yerörtücü kekik fidesi, yayılıcı kekik fidesi - 16,80 TL.
Kekik çok fazla sulanmaya ihtiyaç duymayan bir bitki olduğundan ortalama haftada 1 sulamanız yeterli, hatta kış aylarında bu süreyi daha da uzatmanız gerekebilir. Sulama sıklığınıza karar vermek için toprağın nemlilik durumunu kontrol etmeniz yeterli.
En iyi kekik te Toros dağlarında kekik cenneti olan Akseki ve civarındadır. Yaptığımız araştırmalara göre En iyi kalite 600 ile 900 metre rakımlı yerde burada doğal olarak üretiliyor.
Gramaj seçenekleri: 60 gr399,17 TL/kg. 300 gr243,00 TL/kg. 500 gr169,80 TL/kg.
Tohumların çimlenme süresi 2 haftadan bir aya kadar sürebilir. Kekik bitkileri sağlam bir kök sistemi geliştirdiğinde ve 15 cm yüksekliğe ulaştığında dikim için hazırdırlar.
En iyi kekik yağı markası olan Altes, kekik yağını paslanmaz çelik kazanlarda su buharı distilasyonu yöntemi ile üretiyor. Doğada yetişen bitkilerden elde edilen bu yağ hiçbir katkı maddesi içermiyor; tamamen saf ve doğal.
Kekik yağı, son derece güçlü bir uçucu yağdır. Bu sebeple dikkatli kullanılması son derece önemlidir. Vücuttaki demiri emen kekiğin fazla kullanımı demir eksikliğine yol açabilir. Bu sebeple kekik yağının tüketiminin 10 günü geçmemesi tavsiye edilmektedir.
Kekik yağı nerelerde kullanılır sorusunun bir başka cevabı da; bir bardak ılık suyun içerisine 3-5 damla olarak damlatılan kekik yağının vücuttaki toksik maddelerin atılmasına, iltihap, bakteri ve enfeksiyonların giderilmesine yardımcı olmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri