Çevrim içi (İngilizce: online), bilgisayar sisteminde sunucuya bağlı ve çalışır durumda olma halidir. Türkçeye daha dar anlamıyla yalnızca bilgisayar ve ilgili konularıyla bağlantılı olarak yerleşmiş bir sözcüktür. Bu kelime genellikle çevrimiçi şeklinde yanlış kullanılır.
Çevrim İçi Kelimesinin Doğru yazılışı
Çevrim içi kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "çevrim içi" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise çevrim içi şeklindedir.
Yanlış olan yol, Dil Derneği'nin izlediği yoldur. Dünyada hiç 'onlayn' diye yazılan bir sözcük yoktur; bu sözcük ne Türkçe'dir ne İngilizcedir.
Çevrim içi ve çevrim dışı kelimeleri ayrı olarak yazılması gereken kelimelerdir.
"Mekanda online" kullanımı buna bir örnektir ve bir kişi bir mekana giriş yaptığında kullanılır. ONLINE ÇALIŞMA NE DEMEK? İşi imkan veren pek çok çalışan, koronavirüs salgını sürecinde evden internet aracılığıyla çalıştı. Bu çalışma stiline online çalışma denilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Türkçe karşılığı olarak ise 'çevrimiçi, internet üzerinden bilgisayara bağlı olarak çalışma' şeklinde tanımlanmaktadır. Online Kelimesinin Sözlük Anlamı Nedir? Online kelimesinin sözlük anlamında bakıldığında karşımıza 'çevrimiçi' çıkıyor.
online {sıf.}
Bu özelliği kapatarak insanlardan WhatsApp'ta en son ne zaman çevrimiçi olduğunuzu gizleyebilirsiniz. Özelliği kapatmak için Ayarlar > Hesap > Gizlilik > Son görülme > Hiç kimse seçeneklerini tıklayarak son görülmenizi tamamen gizleyebilirsiniz.
Çevrimdışı durumu, bilgisayarın herhangi bir ağa (genellikle internet) veri alıp göndermeye hazır olmadığını belirtir.
Bir kişinin çevrimiçi olması, bu kişinin cihazında WhatsApp'ın ön planda açık ve İnternet'e bağlı olduğunu gösterir. Ancak bu durum her zaman kişinin mesajınızı okuduğu anlamına gelmez. Son görülme, kişinin WhatsApp'ı en son ne zaman kullandığını gösterir.
İngilizce bir kelime olan online Türkçede çevrimiçi olarak tanımlanır.
Online kelimesinin Türkçe karşılığı olan çevrimiçi sözcüğü de bu kelimelerden biri. Çevrim ve iç kelimelerinden oluşan çevrimiçi, sunucuya bağlı olmak demekti.
İnternete bağlı bir bilgisayar, cep telefonu veya diğer cihazlarla web sitelerine erişim, e-posta gönderme, sosyal medya kullanma, çevrim içi oyunlar oynama gibi faaliyetler online etkinliklere örnek olarak verilebilir.
Izdırap sözcüğü Arapça dilinden dilimize katılmış bulunmaktadır. TDK sözlük kayıtlarında Istırap; acı, üzüntü ve sıkıntı şeklinde görülmektedir. Arapça izdirab sözcüğünden ıstırap olarak Türkçe' ye geçmiştir. Istırap kelimenin doğru yazılışıdır, ızdırap ise yanlış yazım şeklidir.
Türk dil kurumuna göre ise kelimenin doğru şekilde yazılışı atölye olarak belirtilmektedir. Türk dil kurumuna göre atölye kelimesi; zanaatçıların ve özellikle de heykel veya resim gibi sanatlarla uğraşan kişilerin çalıştığı yeri ifade etmek için kullanılan bir kelimedir.
Çevrimiçi öğrenme, internet üzerinde gerçekleştirilen bir öğrenme yöntemidir. Bu yöntemde, eğitim materyalleri, ders içerikleri ve etkileşimli araçlar dijital platformlar aracılığıyla sunulur.
Online kelimesi dilimize çevrimiçi olarak çevrilmiştir, yani hatta olan anlamına gelmektedir. Bir internet sitesi aktif olarak çalışır halde ise çevrimiçi (online), eğer kapalı ve erişilemiyor ise çevrimdışı (offline) olarak adlandırılabilir.
Bağlı değilsen seni çevrimdışı olarak gösterir. Fakat cihazın internete bağlıysa Whatsapp'ta çevrimdışı olsan bile, çevrimiçi gözükmeye devam edersin. Bunun nedeni, hala bağlı olup olmadığını sürekli kontrol etmesidir.
Online satış ile offline satış arasındaki farklar kısaca şöyle sıralanır: Online satış sadece internet ortamında gerçekleşir. Offline satışta ise tüketici, ürünü internet üzerinden sipariş verip fiziksel olarak ödemeyi yapabilir.
Çevrim içiyse kişi adının altında “çevrim içi” yazar. Aksi hâlde “son görülme…” yazar. ”Çevrim içi”, kişinin şu anda uygulamayı kullandığı anlamına gelir. ”Son görülme…” ise kişinin uygulamayı en son ne zaman kullandığını belirtir.
Android: Sabitlemek istediğiniz sohbete dokunup basılı tutun, ardından Sabitle'ye dokunun.
Kişi eğer karşı tarafın, profil fotoğrafını, hakkında açıklamasını, durumunu ve son görülmesini göremiyor ise engellendiğini anlıyor. Engellendiğini anlamanın bir diğer yolu ise kişiye mesaj atmaktır. Karşı tarafa mesaj atan ve yalnızca tek tik simgesini gören kişiler engellendiğini bu şekilde de anlayabilir.
Çevrim içi sözcüğü yazım şekli açısından birçok kişi tarafından karıştıran kelimeler arasındadır. TDK'ya göre çevrim içi sözcüğü ayrı bir şekilde yazılmalıdır.
Bu kelimenin doğru kullanımı kravat şeklinde olmalıdır.
online s. on-line s.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri