Ordu'da fındıktan sonra en önemli gelir getirici tarımsal ürün olan Ordu kivisi, Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaret olarak tescillendi.
Ordu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden olan, 'Fındıklı Burma Tatlısı' Büyükşehir Belediyesi'nin girişimleriyle coğrafi işaret aldı. Ordu Fındıklı Burma Tatlısının coğrafi işaret almasının ardından il genelindeki coğrafi işaret tescili yapılan ürün sayısı 15'e yükseldi.
Ordu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan fındıklı burma tatlısı, coğrafi işaretli ürün olarak tescillendi. Ordu Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, kente özgü ürünlerin marka değerinin ve tanınırlığının artırılması amacıyla çalışmalar sürdürülüyor.
Ordu Büyükşehir Belediyesi'nin, 'Ordu Fındıklı Burma Tatlısı' için yaptığı başvuru da kabul edildi. 'Fındıklı Burma Tatlısı', Türk Patent ve Marka Kurumunun 1 Şubat 2023 tarih ve 142 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteni'nde yayımlanarak mahreç işaretli ürün olarak tescillendi.
Giresun Tombul Fındığı, Türk Marka ve Patent Kurumu tarafından 2001 yılında Coğrafi işaret olarak tescil edilmiş, AB tescil başvurusu ise 2018 yılında gerçekleştirilmişti.
İlgili 29 soru bulundu
Giresun Tombul Fındığı Avrupa Birliği'nde Coğrafi İşaret Olarak Tescil Edildi. Fındık Tarım Satış Kooperatifleri (FİSKOBİRLİK) tarafından Avrupa Birliği (AB) nezdinde yapılan başvuru sonuçlanmış ve “Giresun Tombul Fındığı” coğrafi işaret (menşe adı) olarak tescil olmuştur.
Oldukça lezzetli ve sağlığa faydalı olan bu kuruyemiş, yetiştirildiği iklime ve bölgeye göre kalite farklılıkları göstermektedir. En kaliteli fındık dendiği zaman herkesin aklına ilk olarak Giresun fındığı gelmektedir. Giresun fındığı lezzetiyle ve özellikleriyle tartışmasız olarak en kaliteli fındıktır.
Hediyelik eşyalar arasında da çakıldak ve palaz fındığı sıklıkla tercih edilir. Ayrıca kestane balı, çay, Akkuş fasulyesi ve dut pekmezi gibi lezzetlerin yanı sıra ahşap heykel, el dokuması kilim, yazma, heybe ve sepet tercih edebileceğiniz hediyelik eşyalar arasındadır.
Kivinin erken hasat edilmemesi gerektiğinin altını çizen İl Müdürümüz; "İlimizde yetişen coğrafi işaretli Ordu Kivisi kendisine has aroması ve depo ömrünün uzun oluşuyla öne çıkmakta.
Doğru cevap D şıkkı olan Ordu Kivisi.
Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz, fındık üretimini iyi şekilde gerçekleştirmekte. Giresun – Tirebolu senelik fındık hasadının en çok yapıldığı konum olarak belirtilebilir. Dünya çapında tüketilen her 10 fındıktan 8'inin Türkiye'den geldiğini düşünürseniz; Giresun bu payda adı en çok geçen illerden olacaktır.
Türkiye'de en çok fındık Ordu'da yetişiyor. Türkiye'de üretilen fındığının yüzde 30'luk kısmının üretildiği Ordu'da 227 bin hektarlık alanda Çiftçi Kayıt Sisteminde 126 bin üretici fındık üretimi gerçekleştiriyor.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur. Giresun fındığını çok övdük farkındayız ama bildiğimiz şeyi de anlatmadan geçemiyoruz.
Nefs-i Bucak adıyla neredeyse bir kaza merkezi haline gelen Bucak'ın mahalleleri şunlardır: Selimiye, Aziziye, Saray, Kirazlimanı, Taşbaşı ve Düz Mahalle. Bucak adı 1869 yılında değiştirilmiş ve Ordu adı resmi kayıtlarda kullanılmaya başlamıştır.
Ordu nesiyle meşhur denildiğinde akla gelen yiyeceklerin başında kuşkusuz fındık gelir. Ordu'nun meşhur yemekleri içinde de fındıktan yapılan ürünleri bulabilirsiniz.
Dünyada görülmüş ilk daimi ordu, Asurluların ordusudur.
Ordu ilindeki tarım faaliyetleri sahil şeridinde fındık, kivi ve mısır üretimi; iç kesimlerde ise hayvancılık ile tarla ürünleri ve yem bitkileri üretimi üzerinde yoğunlaşmıştır. Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık %60-75'ini; Ordu ise Türkiye'nin toplam üretiminin yaklaşık %20-30'unu karşılamaktadır.
Ordu, Karadeniz'in en sakin ve ferah şehirlerinden biridir. Denize olan kıyısı tüm Ordu halkını huzurlu bir yaşama davet eder. Fındıkları ile meşhur olan bu güzel ilimizi henüz görmemiş olanlar varsa, tatil planlarında ufak bir değişiklik yapıp rotasını Ordu'ya çevirmeli.
Türkiye'nin en pahalı illerinin başında gelen Ordu aynı zamanda 5 bin dolar seviyelerine gerileyen kişi başı gelirle Karadeniz'in en fakir şehri. Ordu yüzde 55,87 ile Türkiye'de ocakta yıllık bazda fiyatların en fazla arttığı bölge içinde yer aldı.
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Giresun kalite fındık, tadı ve içerdiği yağ oranı ile dünyanın en üstün özellikli fındığıdır. Giresun fındığı, Giresun ile Trabzon'un Beşikdüzü, Vakfıkebir, Çarşıbaşı ve Akçaabat ilçelerinde yetişmektedir. sahip olmakta ve tat bakımından da üstün niteliktedir.
Fındığın Başkenti: Giresun | Futbolun Şehirleri - YouTube.
giresun fındığı serbest piyasada ordu fındığından 1-2 lira pahalıdır. iç piyasada bulmak zordur; genelde ihraç edilir. ordu fındığından daha ufak, daha yağlı ve lezzetlidir. giresun %48 verir, ordu %56.
Dünya fındık üretiminde önde gelen ülkelerin üretim alanlarına bakıldığında; Türkiye 734 bin ha ile ilk sırada yer alırken, İtalya 79 bin ha ile ikinci, Azerbaycan 43 bin ha ile üçüncü, Şili 24 bin ha ile dördüncü ve ABD ise 20 bin ha ile beşinci sırada yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri