Pekmez yağlaşı tatlısı, Ordu'da oldukça sevilen ve tüketilen bir tatlı türüdür. Pekmez yağlaşı tatlısı; üzüm pekmezi, su, mısır unu ve limon tuzu ile yapılmaktadır. Pişen tatlı, baklava dilimleri gibi kesilerek sunuma hazır hale getirilir.
Ordu nesiyle meşhur denildiğinde akla gelen yiyeceklerin başında kuşkusuz fındık gelir. Ordu'nun meşhur yemekleri içinde de fındıktan yapılan ürünleri bulabilirsiniz.
Ordunun Neyi Meşhur Meyve | Ordunun Hangi Meyvesi Meşhur
Çoğu yemeğin içinde bir bitki, ot yer almaktadır. Meyve olarak Ordu'nun yeni meyvesi mavi yemiştir. Ordu'da fındık, kara lahana, mısır, patates, soya, fasulye ve buğday yetişmektedir.
İlgili 16 soru bulundu
Doğu Karadeniz'de Ağustos ayının sonunda neredeyse bütün sofralarda bulunan pepeçura, neredeyse Laz böreği kadar önemli bir yere sahiptir. Hafif mayhoş, hafif tatlı ve ferahlatıcı bir lezzettir. Laz böreği ve Hamsiköy sütlacı da, kuzeyin incisinin özgün tatlılarındandır.
Karadeniz kahvaltısının en meşhur yemekleri arasında yerini alan mıhlama; mısır unu, hakiki tereyağı ve Trabzon tel peynirinden meydana gelen enfes bir kahvaltılıktır. Bazı yörelerde kuymak olarak da isimlendirilir.
Pekmez yağlaşı tatlısı, Ordu'da oldukça sevilen ve tüketilen bir tatlı türüdür. Pekmez yağlaşı tatlısı; üzüm pekmezi, su, mısır unu ve limon tuzu ile yapılmaktadır. Pişen tatlı, baklava dilimleri gibi kesilerek sunuma hazır hale getirilir.
İlimizde sahil kesimde başta fındık olmak üzere kivi, çilek, ceviz, elma ve trabzon hurması gibi birçok meyve türü; iç kesimde ise mısır, patates, arpa, buğday ve fasulye gibi tarla ürünleri üretimi ile hayvancılık yoğunlaşmış durumdadır.
Fındığın yetiştiği bölgeler; merkez ilçe (Ordu), Fatsa, Ünye, Ulubey ve Perşembe ilçeleridir. Fındıktan sonra yetişen diğer tarım ürünleri mısır, patates, fasulye, soya, buğday ve arpadır. Bunların dışında turunçgiller, çay, lahana ve barbunya da yetişir.
Ordu'nun doğal güzellikleri arasında; Çamaş Kanyonu, Küpkaya Kanyonu (Ulubey), Asarkaya Kent Ormanı, Boztepe, Karaoluk Şelalesi, Perşembe Yaylası, Gaga Gölü, Ulugöl Tabiat Parkı, Tarnasuyu Vadisi (Yürüyüş Parkuru), Gelin Kayası Mesire Yeri, Ohtamış Şelalesi, Yoraz Kent Ormanı, Hoynat Adası ve Yason Burnu yer almaktadır ...
2018 yılında TÜİK verilerine göre 19 İlçe ve belediye, bu belediyelerde toplam 772 mahalle bulunmaktadır.
Ordu Karadeniz Bölgesinde bulunmaktadır. Hem Orta Karadeniz Bölgesi'nde, hem Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ilçelere sahip olan Ordu, fındık ile de isminden sıkça bahsettirmektedir. Muhteşem manzarası ile gönülleri fetheden Ordu, Fatsa, Ünye, Perşembe, Mesudiye gibi ilçeleri ile tanınmaktadır.
2022 ilçe nüfus bilgileri nüfusa göre azalan şekilde sıralanmıştır. 2022 nüfus sayım verilerine göre, en kalabalık ilçe Altınordu, nüfusu en az olan ise Kabadüz ilçesidir.
Ancak yeni oluşturulan ve bölgesel karışıklıkları ortadan kaldırmak için düzenlenen yeni bölgesel istatistiki düzenlemelerde Ordu ilinin tamamı Doğu Karadeniz topraklarında kaldı. İlin kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Tokat ve Sivas illeri, batısında Samsun, doğusunda Giresun ili vardır.
Bitki örtüsü ladin, çam (karaçam), kızılağaç, kayın, gürgen, meşe, kestane ormanlık arazilerde bazen büyük, bazen küçük meşçereler oluşturmaktadır. Karadeniz maki formuna uygun bitki grupları orman vasfı bozulmuş arazilerde mevcuttur.
Ordu'da, fındığa alternatif olarak üretilen kivi, çilek, ceviz ve diğer mahsullerin yanı sıra, özellikle Perşembe ilçesinde yetiştirilen narenciye ürünlerinin de hasadına başlandı. Yıllık yaklaşık 70 ton mandalinanın üretildiği Perşembe ilçesinde, 50 ton portakal ve yaklaşık 20 ton limon üretimi de gerçekleştiriliyor.
Ordu'nun sahil kesiminde yediveren, kütdiken, aydın, mayer, gibi tüm limon çeşitlerini yetiştirebilirsiniz fakat yay kesimlerde ise bu ürünleri saksı içerisinde ev ortamında yetiştirebilirsiniz.
Karadeniz'in meşhur yemekleri arsında neredeyse ilk sırayı alan kuymak herkes tarafından en iyi bilinen Karadeniz yemeği. Ancak yine de orjinaline uygun olarak bu yemeği yapmak oldukça zor. İyi bir kuymak yemeği yemek için Karadeniz gezisinde mutlaka yöresinde bu lezzeti tadın.
Kuymakta öne çıkan lezzet mısır unu iken, mıhlamada ana malzeme peyniridir. En belirgin fark, kuymakta öne çıkan malzeme mısır unu iken, mıhlama da asıl malzeme peynirdir.
2 tepeleme yemek kaşığı mısır unu, 2 su bardağı ılık su, 150 g eriyebilen peynir (Trabzon peyniri, kaşar peyniri gibi), Tuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri