Kahveye acı tadı veren kafein değildir: Kahveye acı tadını veren kafein değil içerisindeki antioksidanlardır. Kahve keçiler tarafından keşfedilmiştir: 1000 yıl kadar önce Afrika dağlarında bir keçi sürüsü kahve bitkisinden yedikten sonra Kaldi adında bir çobanı bütün gece uyutmamıştır.
KAHVE KAVRULURKEN İÇİNDEN ÇIKAN YAĞ ACILIK VERİYOR!
Kahve yüksek ısıda kavrulurken ortaya bir yağ çıkarmaktadır. Yağ ne kadar çıkarsa, kahvenin tadı da o kadar acı olur. Türk kahvesini hazırlarken su miktarını, 1 çay kaşığı hindistan cevizi yağı ilave edeceğiniz kadar az koyunuz.
Türk kahvesi genelde uzun pişirme süresine sahip olduğu için, tadının çok acı olması tercih edilmez. Bu nedenle çoğunlukla orta derecede kavrulur.
Kahvenin içindeki parçaçıklar kaynama noktasına gelince patlar. Yüksek ateşte kaynama noktasına hızlıca getirilirse acı bir tad oluşur.. “Bir acı kahveni içerim” sözü de buradan gelir. Çabuk pişirirsin, ziyaretimi kısa tutacağım demektir.
Temelde iki tür kahve çeşidi vardır. Bunlar Coffee Arabica (C. arabica) ve Robusta Coffee (C. canephora) olarak adlandırılır. Robusta kahvesi, aracia ile karşılaştırıldığında daha acı tada sahiptir.
İlgili 16 soru bulundu
Dünyanın en sert kahvesi olarak bilinen bir kahve var: Viscous Cafe'nin Ass Kicker kahvesi. Avustralya'nın Adelaide kentinde bulunan kafede üretilen bu kahvenin bir bardağının 80 bardak kahveye eşit olduğu söylenir. 4 shot espresso ve 48 saat demlenen cold brew kahve ile yapılır.
Kahvenin acılığı, mide asidi üretimini uyarabilir. Bu yüzden birçok kişi kahvenin mideyi tahriş ettiğine, irritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıkların semptomlarını kötüleştirdiğine, ülsere, mide ekşimesine, asit reflüsüne ve hazımsızlığa neden olduğuna inanıyor.
Kafein, matein veya guaranin olarak da bilinen bir alkaloiddir. Kahvede, çayda, yerba mate'de, guarana'da ve, az miktarda, kakao içinde bulunur. Kafeinin karakteristik, yoğun bir acı tadı vardır. Kola gibi bazı gazlı içeceklere tat vermesi için eklenmektedir.
Türk kahvesinin tadı, kahvenin aclığını barındırmasına rağmen aromalı, yumuşak ve kadifemsi olmalıdır. İçtikten sonra damakta uzun süre lezzetini bırakmalıdır.
Mırra, Arap coğrafyasına özgü, birkaç kez demlenerek hazırlanan acı kahvedir. İsmi, Arapça acı anlamına gelen مر murdan türemiştir.
En iyi su filtre kahve tavsiyelerine gelecek olursak; Tchibo, Oze, Mehmet Efendi, Davidoff, LavAzza, Blendblack, Julius Meinl ve Starbucks, Jacobs yoğun aromaya sahip, yumuşak içimli, French Press'e uygun, hoş kokulu, lezzetli, kaliteli, taze filtre kahve markaları olarak öne çıkıyor.
Cezvenin içerisine her fincan kahve için bir fincan su koyun ve her fincan kahve için 1 çay kaşığı kahve ve 1 çay kaşığı şeker koyun. İyice karıştırın, cezveyi kısık ateşe yerleştirin. Yerleştirdikten sonra asla karıştırmayın ve yavaşça kaynama derecesine getirin. Yeniden kaynatın ve kalanı fincanlara dağıtın.
Türk kahvesi genellikle granül kahveden daha fazla kafein içerir, çünkü tüm telveler suda kaynatılır ve çekirdeklerden daha fazla kafein çıkarılır. Granül kahve genellikle daha az kafein içerir. Türk kahvesine göre daha az kafein çıkarmasının sebebi ise sıcak suya sadece toz eklenmesidir.
Ama sigara kokusunu andıran kokular kuru aromadan yani kahve öğütüldükten sonra alınıyorsa smoky yani dumanlı aromalara işaret eder. Bu da bardakta yanık tatlar alacağınızı gösterir kahvenin çok kavrulduğuna işaret ediyor.
Kahve içtikten sonra kafein kan dolaşımınıza emilir. Oradan beyninize gider. Beyinde kafein, inhibitör maddesi adenosini bloke eder. Bu olduğunda, adrenalin ve dopamin gibi diğer maddelerin miktarı artar ve bu da sinir hücrelerinin daha fazla ateşlenmesine yol açar.
Kahveyi satın aldıktan sonra iyi olup olmadığını anlamak istiyorsanız küçük bir deney yapabilirsiniz. Bunun için soğuk suyla dolu bir bardağa 1 tatlı kaşığı kahve ekleyin. Eğer kahvenin tozu suyun yüzeyinde kalıyorsa ve çok az renk veriyorsa gönül rahatlığıyla o kahveyi içebilirsiniz.
Başka bir deyişle, soğuk su ile temas eden kahve içerisindeki karbondioksit, çok daha yavaş dağılmaktadır. Su sıcaklığı arttıkça çözünme hızı da arttığı için açığa çıkan oksijen ve karbon diğer kahve maddeleri ile birleşerek irili ufaklı baloncukların oluşmasını sağlar.
Vücudumuzun bizi uyandırması için geliştirdiği mekanizmada günün belli saatlerinde kortizol hormunun seviyesi artar. Kortizol ( stres hormunu ) üretiminin en üst seviyeye çıktığı zamanlarda, kahvaltıdan sonra ve ( 08.00-09.00, (12.00-13.00) ve (17.30-18.30) dışındaki saatlerde kahve tüketilmelidir.
Birçok besinin yanı sıra kahvenin içerisinde de oksalat bulunur. Kahvenin yanında ikram edilen su kahveyle içildiğinde oksalatın atılmasında yardımcı olur. Bu sebepten kahvenin topraklarımıza geldiği ilk günden bu yana kahvenin yanında su ikram edilir.
"Yapılan araştırmaya göre sigara ile kafein içeren kahve benzeri maddelerin birlikte içilmesi hem bağımlılığı artıyor hem de bu maddelerin zararlarını ikiye katlıyor. Uzmanlar sigarayı bırakanların kahve gibi kafeinli içecekleri de bırakması gerektiğini vurguluyor."
Kafein, kan basıncında ani yükselmelere sebep olmaktadır. Bazı hassas bireylerde kalp aritmisini arttırır. Düzensiz kalp atışları, kalp çarpıntısına ya da taşikardi gibi rahatsızlıklara neden olabiliyor.
Psikolojik hastalıkları tetikleyip; sinirlilik, depresyon, uykusuzluk gibi sorunları doğurabilir. İdrar miktarını ve sıklığını arttırır, vücuttan gerekenden fazla mineral ve vitamin atılmasına sebep olabilir. Migreni tetikleyebilir. Günde 300 miligram kafein başına vücuttan 15 miligram fazladan kalsiyum atılmaktadır.
Kahve, içinde bulunan kafein maddesiyle uyku kaçırma özelliğine sahiptir.
En Sağlıklısı Sade Kahve
Granül kahveler, daha ziyade kalitesi düşük Robusta türü kahve çekirdeklerinden yapılırken, Türk kahvesi ve Espresso denilen Arabika cinsi ise oldukça kaliteli kahve çekirdeklerinden üretilmektedir.
Bilim insanlarına göre, kortizol seviyesi uyandıktan hemen sonra yüzde 50 oranında artıyor. Bu nedenle uzmanların tavsiyesi kahve içmek için bir saat beklemek. Kahve içmek için en iyi saatler ise 08.00-09.00, 12.00-13.00 ve 17.30-18.30 dışındaki saatler olduğu belirtiliyor. Kahve tiryakileri dikkat!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri