Yıllık ortalama sıcaklık 14,3 °C, ortalama nisbi nem % 74,7, ortalama deniz suyu sıcaklığı 15,4 0C ve ortalama güneşli gün sayısı 58 gündür.
Ordu, Türkiye sınırları içinde Rize ve Giresundan sonra en çok yağış alan 3. İl konumundadır. Yılın nerdeyse yarısı bol yağışlı ve yoğun nemli geçer. En yüksek günlük yağış miktarı (13.06.1975 tarine göre)171.3 mm. olmakla beraber yıllık değişmekte olup en yüksek yağış miktarı 1049.1 mm.dir.
Ordu ili genel olarak ılıman bir iklime sahip olup, kışları ılık, yazları ise nispeten serin geçer. Yılın bütün aylarında mevsime uygun yağışlar mevcuttur. Akarsu bakımından zengin olup, tüm kanyonlarda ırmak, dere türü akarsular bulunmaktadır.
Giresun'un sahip olduğu her mevsimi yağışlı ve bol nemli, iklim koşulları ile zengin bitki örtüsü, mutfak kültürünü doğrudan etkileyerek, 180'den fazla lezzeti ile şehrin vejetaryen mutfağının çeşitlenmesine katkı sağlıyor.
Ordu Oğuzların bir kolu olan Çepni Türklerinin yerleştiği bölgedir. Yerleşmeler vadi boylarında gerçekleşmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Çankırı, Kırşehir, Ordu, Çanakkale ve Kırklareli rapora göre Türkiye'de en temiz havaya sahip şehirler oldu. İsviçre merkezli IqAir'ın hazırladığı '2021 Dünya Hava Kirliliği' raporunun sonuçlarına göre; Türkiye dünyanın en kirli havasına sahip 46. ülke.
Yıllık bağıl nem ortalaması %71'dir.
İklimi ve bitki örtüsü
Karadeniz Bölgesi'nde yaz kuraklığı ve orman yangınları yaşanmaz. Nemlilik ve bulutlanmanın fazla olması nedeniyle yıllık ve günlük sıcaklık farkları en az bu bölgededir.
Köppen iklim sınıflandırmasına göre "Cfa" türünde ılıman dönencealtı iklimi görülen ilin tipik Karadeniz ikliminin yaşandığı sahil şeridinde yaz ayları sıcak ve nemli, kışlar ise ılık-serin geçmekte; buna karşın Akdağ ve Canik Dağlarının etkisiyle karasal iklime sahip olan iç kesimlerde kışlar soğuk, yağmurlu ve kar ...
Ordu'nun en güzel ilçesi, 2023 yılında yapılan bir araştırmaya göre Perşembe ilçesidir. Perşembe ilçesi, Karadeniz'in eşsiz doğası, tarihi ve kültürel zenginlikleri ile dikkat çekmektedir. Perşembe ilçesi, Karadeniz Bölgesi'nin en güzel ilçelerinden biri olarak kabul ediliyor.
Ordu ilindeki tarım faaliyetleri sahil şeridinde fındık, kivi ve mısır üretimi; iç kesimlerde ise hayvancılık ile tarla ürünleri ve yem bitkileri üretimi üzerinde yoğunlaşmıştır. Türkiye, dünya fındık üretiminin yaklaşık %60-75'ini; Ordu ise Türkiye'nin toplam üretiminin yaklaşık %20-30'unu karşılamaktadır.
Türkiye'nin en pahalı illerinin başında gelen Ordu aynı zamanda 5 bin dolar seviyelerine gerileyen kişi başı gelirle Karadeniz'in en fakir şehri. Ordu yüzde 55,87 ile Türkiye'de ocakta yıllık bazda fiyatların en fazla arttığı bölge içinde yer aldı.
Ordu kıyıları da, özellikle son yıllarda yoğun talep görmektedir. Yoğun kıyı kullanımının görüldüğü Ordu'nun yaklaşık 100 km Karadeniz'e kıyısı bulunmaktadır.
Ordu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığınca, denize kıyısı olan Gülyalı, Altınordu, Perşembe, Fatsa ve Ünye ilçelerinde güvenli plajlar belirlendi.
Sıcaklarda yeşili ve oksijeni bol, isterseniz denize de girebileceğiniz alternatif bir tatil arıyorsanız Karadeniz Turu'na hoş geldiniz. Ağustos ayı Karadeniz turu için en ideal aydır, bu seneki iklim değişikliğinden dolayı Eylül ayının ortalarına kadar da bu süre sarkabilir.
“Karadeniz'de yüzey sıcaklıkları yüksek seyrediyor. Yüzeyin hemen altında daha soğuk bir tabaka bulurduk, bu bilimsel olarak 'soğuk ara tabaka' olarak geçiyor. Yüzey 8 dereceyken orası 6-7 dereceye iner ama şu an o ara tabaka kalmamış durumda. Ortalama 10-11 derecelerde seyrediyor, olması gerekenden çok daha sıcak.
İlimiz, yarı kurak, az nemli bir iklime sahiptir. İlimizde, kışları serin, yazları ılık, sıcaklık ve yağış parametrelerine göre mevsimler arası sıcaklık farkı fazla olmayan, yağışlar düzenli, sahil kesimi mutedil, iç kesimlerde Karadeniz iklimi ile İç Anadolu İklimi arasında geçiş bölgesi iklimi hâkimdir.
Karadeniz İklimi:
Yaz ile kış arasındaki sıcaklık farkı fazla değildir. Yazlar nispeten serin, kışlar ise kıyı kesiminde ılık, yüksek kesimlerde karlı ve soğuk geçer. Her mevsimi yağışlı olup su sıkıntısı görülmez.
Karadeniz Bölgesinde ahşap ağırlıklı, karasal iklim bölgelerinde kerpiç, Toroslar ve Doğu Anadolu'nun yüksek kesimlerinde taş evler yaygındır. Ahşap evler: Karadeniz ve güney Marmara'da ormanlık alanlarda kırsal evler ahşap ağırlıklıdır.
Dünya Sağlık Örgütü'nün aynı raporuna göre Türkiye'nin havası en temiz illeri ile sırasıya şöyle; Rize, Artvin, Kırşehir, Tunceli, Kırıkkale, Ardahan, Bitlis, Eskişehir, Bolu ve Zonguldak illeridir.
Havası en temiz iller; Artvin, Bitlis, Eskişehir, Yozgat, Kırşehir ve Kırıkkale. Havası en kirli illerin başında ise İstanbul, Ankara, Adana, Amasya ve Manisa geliyor. Hava kirliliğinden korunmak için; Rüzgarı takip edin: Rüzgarın yönü gün boyunca değişiklik gösterebiliyor.
Hava kirliliği Türkiye'de trafik canavarından 8 kat daha fazla insan öldürüyor. Türk Toraks Derneği açıklamasına göre, Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlar bazında havası tek temiz kent Rize oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri