Örf - adet kuralları da insan davranışını düzenleyen kurallardır. İçinde yaşanılan sosyal çevre tarafından uzun süreden beri tekrarlanarak konulan, insan davranışını düzenleyen ve uyarma, kınama, dışlama, linç gibi değişik müeyyideleri olan emir ve yasaklardır.
Örf ve âdet hukuku, birbirine benzer eylem ve davranışlara, hukuksal olaylara veya hukuksal münasebetlere, yaşanan zaman zarfında bağlanan hep aynı çözüm şeklinin kuşaktan kuşağa aktarılması yoluyla, belirli bir insan topluluğunda yerleşerek bir hukuk kuralı haline gelmesi olarak tanımlanmaktadır.
Örf her halükarda hem akli hem de şeri anlamda güzel olan şeyleri tanımladığı için iyi veya kötü olarak ayrılmaz. Âdet ise İslam hukukunda insanlar tarafından alışkanlıkla yapılan şeylerdir.
Örf ve adet hukuku kuralının maddi unsurunun oluşması için üç koşul aranır: genel tekrar, istikrar ve sure.
kız isteme, nişanlılık ve evlenme usulleri; cinsler, yaş grupları, meslek mensupları arasıdaki ilişkilerin biçimleri; selamlaşma, hatır sorma biçimleri; yaş alma, baş sağlığı dileme gibi durumlarda söylenecek sözler, takınılacak tavırlar ve tutumlar âdetlerin alanına girer.
İlgili 21 soru bulundu
Örf ve adet kuralları 4 tane örnek; Büyüklerin ellerinden öpmek. Kız istemeye yaşça büyüklerle gitmek. Bayram ziyaretleri.
Örf ve adet kurallarından bahsedebilmek için iki unsurun birlikte varlığı aranmaktadır. Bunlardan ilki, eskilik ve süreklilik anlamına gelen "maddi unsur"dur. Buna göre, bir toplumsal çevrede belirli bir davranış ya da uygulama biçiminin, uzun süreli ve kesintisiz olarak tatbiki gerekmektedir.
Örf ve adet hukuku- nun normlar hiyerarşisindeki yeri de bunlardan biridir. TTK m. 1/2'ye göre, örf ve adet kuralları, ticari bir uyuşmazlı a genel hükümlerden (TBK, TMK vb.) önce uygulanır. Objektif hukuk kuralı mahiyetindeki ticari örf ve adet kuralla- rının hakim tarafından re'sen dikkate alınması gerekmektedir.
Örfi Hukuk
İslamiyet öncesinden bu yana devam eden töre kurallarının İslamiyet'e aykırı olmayacak şekilde düzenlenmesiyle oluşan kurallardır. Örfi hukuka padişahın yönetim, maliye ve ceza gibi konularda çıkarttığı kanunnameler de dahildir.
Sözlükte “suyun akıp taşması, kanın akması” anlamlarına gelen hayız (hayz) kelimesi, fıkıh terimi olarak ergenlik çağına giren sağlıklı kadının rahminden düzenli aralıklarla akan kanı ifade eder. Kadınlarda ergenlikten menopoza kadar görülen bu fizyolojik olaya “hayız (menstruation) hali” denilir.
Toplumda genel kabul gören, sürekli veya baskın tatbikatı bulunan sosyal davranış biçimleri ve dildeki yerleşik kullanımlar anlamında bir terim. Toplum nazarında genel kabul görmüş ve öteden beri tekrarlanarak yerleşmiş bulunan uygulama anlamında bir terim.
örf ve âdet için benzer kelimeler
örf ve âdet, 11 karakter ile yazılır. Ayrıca, ö harfi ile başlar, t harfi ile biter. Tüm karakter dağılımı ise, 'ö', 'r', 'f', ' ', 'v', 'e', ' ', 'â', 'd', 'e', 't', şeklindedir. örf ve âdet kelimesinin tersten yazılışı tedâ ev frö diziliminde gösterilir.
Yazılı kaynaklar anayasa, kanun, kanun hükmünde kararname, tüzük, yönetmeliktir. Hukukun yazısız kaynakları ise örf ve âdettir.
Ancak, kamu hukuku alanında, örf ve âdet yani teamül kuralları geçerli midir? Kamu hukuku alanının ceza hukuku dalında da sorun yoktur. Türk Ceza Kanunu teamüle göndermede bulunmamaktadır. Bu nedenle, ceza hukukunda teamül geçersizdir.
Ticari örf ve âdet ise 'yazılı olmamakla birlikte, uzun zamandan beri istikrarlı bir şekilde uygulanan ve bunun sonucunda uyulması zorunlu olduğu konusunda ticari hayatta yaygın bir inancın yerleşmiş olduğu kurallar' şeklinde tanımlanabilir.
Örf ve âdet toplum içinde yaşayan kişiler arasındaki ilişkileri düzenleyen ve uyulması zorunlu olan hukukun kaynaklarından biridir. Teamül ise, Kanun güvencesi altında bulunmadığı sürece hukukun kaynağı değildir.
Bu tanıma göre jus cogens kurallar üç özelliğe sahiptir: öncelikli niteliği sahip genel uluslararası hukuk kuralı olma; devletlerin uluslararası topluluğunun bir bütün olarak kabul etmesi ve kendisinden sapmanın olanaklı olmaması; ve ancak aynı nitelikteki bir başka kuralca değiştirilebilme.
1. Fâsid Örf/دﺳﺎﻔﻟا فرﻌﻟا: Kitâb ve Sünnet‟e aykırı olan örf ve âdete, fâsid örf denir. Örneğin, içki içmek ve faiz alıp vermek, bazen insanlar arasında örf haline getirilmiş olabilir. Ancak, nasslara/kaynak metinlere aykırı olan bu gibi örfleri güzel olarak nitelendirmek ve kabul etmek doğru değildir.
Söz konusu davranış biçimine uyulmasının zorunlu olduğu yolunda toplumda genel bir inanç doğmuş olmalıdır. Buna örf ve adetin «manevi unsuru» denir. İlk üç şartı/unsuru taşıyan bir örf ve adet kuralının, hukukun kaynağı olarak geçerli olabilmesi için hukuk düzeni tarafından tanınmış ve desteklenmiş olması gerekir.
Ceza hukuku alanında ise kişi hürriyeti bakımından ağır yaptırımlar söz konusu olduğundan, hukuki güvenlik her şeyden önce gelmektedir. Hukuki güvenlik ise yasak olanın açıkça gösterilmesine bağlı olduğundan, ceza hukukunda örf ve adetin doğrudan bir kaynak değeri yoktur.
Topluluk içinde eskiden beri uyulan kural, töre. Töre: Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimleri- nin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü, âdet. Örf: Yasalarla belirlenmeyen, halkın kendiliğinden uyduğu gelenek.
Fâkihlere göre bir toplumdaki örf ve âdetin geçerliliği için onun yaygın ve sürekli olması, nassların lafzına ve ruhuna yani İslâm hukukunun temel ilkelerine aykırı düşmemesi gerekir. Bu şartları taşıyan örfe sahih örf, taşımayana da fâsit örf adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri