Organik camlar, geleneksel camlar gibi şeffaf ve rijit, polimerler gibi hafif ve kolay üretilebilme avantajına sahiptirler [1]. Ayrıca, camlara kıyasla daha az buhar tutmakta, çok yüksek mor ötesi (UV) koruması sağlamaktadırlar. Ancak, kırınım indisleri ve yüzey sertlikleri camlardan daha düşüktür.
Camların büyük bir kısmını genel olarak pencere camları oluşturmaktadır. Pencere camlarının yanı sıra vitrin camları, raf camları, kapı camları, korkuluk camları ya da duvar yerine kullanılan camlar da son dönemlerde sıkça karşılaştığımız kullanım alanları olarak karşımıza çıkar.
CR-39 bir polikarbonat lens türüdür. 1970'lerin başlarında Gentex Corporation ilk polikarbonat lensleri iş güvenliği gözlüklerinde kullanılmak üzere piyasaya sunmuştur. İlerleyen on yıllık süreç içerisinde ve 1980'lerin başlarında polikarbonat lenslerin kullanımı yaygınlaşarak günümüze kadar popülerliğini sürdürmüştür.
Şeffaflık oranı az olan organik camlar renklendirildiğinde bunu belirgin şekilde yansıtır. Plastik türevi olduğundan kolay bir şekilde kırılmaz ve uzun süre kullanılabilir. Kırılma indeksi 1.503 olan camın çizilmeye karşı dayanıklılığı bir nebze düşüktür. Çizilmeye karşı sert kaplamalı modelleri de vardır.
İlgili 27 soru bulundu
Mineral Camlar (Mineral Lenses)
Temizlemesi kolaydır, çizilmeye karşı daha az yatkındırlar ve plastik camlarla karşılaştırıldığında daha ince olduklarından daha yüksek numaralar için uygundurlar. Birçok gözlük kullanıcısı birazcık daha ağır olmalarını bu yüzden seve seve kabullenirler.
Plastik camlar aynı zamanda organik cam adı verilen, günümüzde her tür gözlükte kullanılmaktadır ve aynı zamanda spor ve çocuk gözlükleri nde en iyisidir. Çok hafiftir ve aynı zamanda takılması çok rahattır. Kırılmalara karşı da oldukça dirençlidir.
Gün içinde bulunan UV ışınlarını kesici özelliğe sahip, mineral camlara oranla daha kalın fakat kullanılan plastik materyallerden dolayı daha hafif, kırılma riski taşımayan ve kolay renklerdirilen 1.503 kırılma indeksli bir camdır. Özel silme bezi ile temizlenir.
Organik Camlar, en çok tercih edilen cam türleridir. Organik Camları, Mineral camlara oranla %40 daha hafiftir ve darbelere karşı 100 kata kadar daha dayanıklıdır. Organik Camlar, Mineral Cam ile karşılaştırıldığında kullanıma bağlı olarak yüzeyinde daha fazla aşınma olabilir.
Cam, mümkün olduğunca koyu renk olup, maruz kalınan ışığı da en az %50 oranda azaltmalıdır. Bunun yanı sıra gözlük camının kaliteli olduğu, gözlük takıldıktan sonra dikey çizgiye odaklanıp odaklanmadığı ile de anlaşılabilir. Dikey çizgiye odaklanıyorsa gözlük camının kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.
Astigmatizma tek odaklı gözlük camlarıyla düzeltilebilir. Bunu sağlamak için gözlük camına astigmatizmayı dengeleyen ek bir reçeteli güç yerleştirilir: buna silindirik düzeltme (gözlük camı sertifikasında "cyl" denir). Bu gözlük camlarına torik gözlük camları denmektedir.
Günümüzde gözlük cam materyali olarak organik cam kullanılmaktadır. Bazı özel durumlarda mineral cam tercih edilebilir. Küçük çocuklarda ve spor yaparken takacak olanlar için kırılmaya çok dayanıklı olan polikarbonat camlar veya triveks camlar tercih edilebilir.
CR 39 mineral cama göre 20 kat daha cok kırılmaya karşı dayanıklı. Kırıldığı zaman cam parçaları keskin değildir ve böylece herhangi bir yaralanma söz konusu olamaz. Bunun için bu camların kullanımı özellikle çocuklar için ve spor için çok uygundur.
Plastik Gözlükler- Sadece Çocuklar ve Atletler için midir? Plastik camlar aynı zamanda organik cam adı verilen, günümüzde her tür gözlükte kullanılmaktadır ve aynı zamanda spor ve çocuk gözlüklerinde en iyisidir. Çok hafiftir ve aynı zamanda takılması çok rahattır. Aynı zamanda yüksek düzeyde dayanıklı olmalıdır.
Cam Ürünleri Sağlıklı Mı? Organik camlar tamamen sağlıklıdır; Yapılan yapılar insan sağlığına olan faydalarını ortaya koymakla birlikte süreler sırasında olumsuz bir duruma rastlanmamıştır. Bu nedenle yönlendirme tercih edilebilir ve kullanılabilir.
Organik camların üretimi uzun ve meşakkatli bir süreçtir. Camlar bir monomerin kalıplar içerisinde doldurularak yüksek ısıda polimerizasyon yapılır. Bu işlemin amacı küçük olan polimer molekülleri birleştirerek daha büyük bir hale dönüştürmektir. Bu iç kısımdan meydana gelen bir işlemdir.
Mineral Camlar, gündelik hayatta kullanılan su bardakları ile benzer özellik taşımaktadır. Darbe dayanımı en az olan cam türüdür. 16 yaşından küçük çocuklar ve sporcular için önerilmez. Mineral Camlar, sert bir yüzeye sahip olması sebebiyle zamanla oluşacak yüzey çizikleri, Organik camlara göre daha az olabilir.
Alacağınız saatin mineral camdan mı yoksa kristal camdan mı olduğunu anlamak için saatin camına yan açıdan kenarından bakıldığında yeşilimsi bir renge sahip olan mineral cam olduğunu anlayabilirsiniz.
Silikadan yapılan ve standart tamperli cam kullanılarak üretilen mineral cam, kırılmalara ve çizilmelere karşı oldukça dayanıklıdır, aynı zamanda üretilmesi düşük maliyetlidir. Mineral cam, orta segment ve düşük segment saat markaları tarafından en çok tercih edilen saat camı çeşididir.
Organik camlar kolay çizilirler ve elektrostatik sebebiyle kolay toz kaparlar. Sıcaktan ve bazı kimyasallardan etkilenirler. Organik camların daha çok tercih edilmesinin başlıca nedeni mineral cama oranla herhangi bir darbe karşısında kırılmalara karşı daha dayanıklı olmasıdır.
Safir Saat Camı
Hatta mineral saat camına göre daha sağlam bir yapısı vardır. Tercihi bu yönde olanlar ilk olarak “Safir cam kırılır mı?” diye sorar. Safir cam kırılma ve çizilmelere karşı dayanıklılık gösterir. Çünkü suni safirden yapılan bu cam tipi 9 MOH'luk sertliğe sahiptir.
Göz sağlığı açısından UV400 camlar polarize camlardan daha önemlidir. Her ikisi de faydalı olsa da, UV radyasyonu gözler için daha zararlıdır ve zamanla daha ciddi hasara neden olabilir.
Organik camlar, genellikle “plastik camlar” olarak bilinen sentetik camlardır. Bu camlar, organik bağların makromoleküllerinden oluşan sentetik reçineden elde edilir. İlk organik camlı camlar 1947'de piyasaya sürüldü. Üretimlerinde kullanılan malzeme CR39'dur.
Kaliteli bir mikrofiber bezi ıslatıp, sabun ve karbonat karışımına sürerek, gözlük camını silebilirsiniz. Ardından durulayıp yine başka bir mikrofiber bez ile durulayabilirsiniz. Limonun parlatma etkisi ve bulaşık detarjanının temizleyici gücü ile çiziklerden kurtulabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri