Paketli organik domates ürünlerinde ürünün üzerinde; organik tarım logosu, kontrol ve sertifika kuruluşu kodu ve logosu bulunmaktadır. Etiket güven verici değilse üretim tarihi, parti ve sertifika numarası ile kontrol edilmeli, sertifika kuruluşu aranmalıdır.
Organik domates kurusunun yapılacağı domatesler daha önce kimyasal gübre ve ilaç kullanılmamış toprakta işlenerek geleneksel tarım yöntemleri ile yetiştirilmelidir. Ayrıca kimyasal gübre kullanılmayacağı için hayvansal gübrenin yeteri kadar kullanımı da domatesin organikliği ve kalitesi artar.
İyi bir domates hem pürüzsüz, hem de parlak kırmızı renginde olmalıdır. Domatesin yeterince olgunlaşıp olgunlaşmadığını anlamak için, sap kısımlarını koklayın. Olgunlaşmış domates, aromatik bir kokuya sahiptir. Eğer koku alamıyorsanız, yeterince olgunlaşmamış demektir.
İlkbahar döneminde mayıs ayında yayla ve iç bölgelerde dikilen 250-400 gram arasında ağırlığa sahip, sulu, tat ve aroması yüksek bazı bölgelerde biraz yuvarlak bazı bölgelerde az dilimli genelde sırığa alınmadan yerde yetişen (oturak tipi) domatesler köy domatesi olarak adlandırılmıştır.
Organik domates, sağlık açısından birçok önemli özelliğe sahip doğal bir besindir. Bu lezzetli ve renkli sebzenin birçok faydası vardır. Organik domatesler genellikle organik tarım yöntemleriyle yetiştirildiği için kimyasal gübre ve pestisit içermezler.
İlgili 33 soru bulundu
Dünyanın En Lezzetli Domatesi / Elazığ Yerli Tohum Domates - YouTube. Verimi az, ömrü kısa olduğu için pek tercih edilmeyen fakat lezzet sınırlarını zorlayan bir domates çeşidi olan Elazığ yerli domatesini tanıyalım. Piyasada bulunması imkansız olan bu domatesi sadece köylüler kendi evleri için yetiştiriyorlar.
İnsanlar dünyanın dört bir yanında 9.000'den fazla domates çeşidi yetiştirmektedirler. Bu çeşitlerin gelişme formlarını göz önünde bulundurarak üç ana kategoriye ayrılır.
Tüketicinin aradığı tüm özelliklere sahip olan bu Ayaş Domatesi, kokulu ve lezzet bakımından kaliteli bir domates türüdür. Ayaş Domatesinin kokulu olması yanında, çok sulu olması ve ince kabuklu olması da özellikleri arasındadır.
Maddenin tadında ekşilik olması onun asidik bir madde; tadının hafif acı olması ise o maddenin bazik bir madde olduğunu bizlere göstermektedir. Tüm bu bilgiler ışında domates suyunun asidik bir madde olduğunu ve zayıf asitler arasında yer aldığını söylemek mümkündür.
Çizelge incelendiğinde verim bakımından en yüksek çeşit XPH 12066 (7403 kg/da) ve verimi en düşük çeşit ise Sixtina (1445 kg/da)'dır (P 0.05). XPH 12066'yı 6893 kg/da ile Shasta ve 6562 kg/da ile de Nema-1401 çeşitleri izlemektedir.
Domates, ağır ve kabuğu ince, ezilmemiş, düzgün, iyi şekillenmiş koyu kırmızı renginde ve (çok sert olmamak kaydıyla) sert olmalıdır. Domatesin kokusu da tazeliği ve doğallığı hakkında ciddi ipucu verir ayrıca domatesi kestiğinizde içinin beyaz olmamasına da dikkat etmelisiniz.
Genel olarak dış görünüşü şekilsiz, bozuk, sizri çıkıntıları olan içleri boş, çekirdek etrafı boş, ve tadı kendine has tadı vermiyorsa o sebzeve meyveler hormonludur.
Klimakterik ve çabuk bozulan bir sebze olan domateslerin genellikle 2-3 hafta gibi kısa bir ömrü vardır.
» Hazır Fide Nasıl Olmalı
Fide alınırken koyu yeşil yapraklı, kalın ve kısa saplı,bol köklü ve kök boğumları hafif mor olanlar seçilir. Solgun, ince saplı ve aşırı uzamış fideleri almamalıdır. Gerek fide ,gerekse tohumlar mutlaka güvenilir bir kaynaktan temin edilmelidir. Fideleme işleri daima akşam üstü yapılmalıdır.
İşlenmiş toprağa domates tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız. Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız. Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 15-20 gün içerisinde gerçekleşecektir.
Torf toprak, domates, biber, salatalık gibi sebzelerin yanı sıra pek çok çiçek ve ot yetiştiriciliğini de kolaylaştırır. Torf toprağı, doğru şekilde hazırlandığında tohumların çimlenmesi için uygun bir ortam sağlar.
Her kavanoza 1 tatlı kaşığı toz şeker koyuyoruz sebebi derseniz domatesin asidini alıyor. Ayrıca domates rendesini köpükler azalıp kaybolana kadar kaynatıyoruz.
Taze domatesin kendine has çok güzel bir kokusu vardır. Seçeceğiniz domatesler güzel kokulu, ağır, kabukları ince ve ezilmemiş olmalıdır. Olgun ve iyi domatesin tepe kısmında yeşil çizgiler görünür. Salatalık seçerken kabuk rengi koyu ve yapısı çok sert olanları tercih etmelisiniz.
Likopen içermesi nedeni ile özellikle son yıllarda çok sağlıklı bir sebze olarak nitelendirilen domates asidik yapıda olduğundan özellikle yatkınlığı olan kişilerde reflüye neden olabilir. Aç karnına tüketilmesi reflüyü daha da artıracaktır. Pişmiş domatesin böyle bir etkisi yoktur.
Ayaş ilçesinde bodur, Nallıhan ilçesinde sırık domates çeşitleri yetiştirilmektedir. Tarla döneminde işletmelerde bir dekar domates yetiştiriciliği için yapılan toplam masraflar, Ayaş ilçesinde 280,49 YTL, Nallıhan ilçesinde 422,05 YTL'dir.
Bu yerel çeşitler sadece yaz aylarında Nisan-Ekim arasında açık alanda yani açık tarlada ya da seralarda yetiştirilebilirler.
Ayaş Domatesi, Ankara ili Ayaş ilçesinde yerel ekotipte tohum ve fideler kullanılarak yetiştirilen, ince kabuklu ve çok sulu bir domatestir. Ayaş ilçesinde 1960'lı yıllardan itibaren Ayaş Domatesi yetiştirilmektedir.
Türkiye'de domates genellikle Ege, Akdeniz ve Marmara kıyılarına dağılmış durumdadır. BU bölgeler dışında Tokat ve Şanlıurfa illerinde de domates yetiştiriciliği yapılabilmektedir. Domates yetiştiriciliğinde ülkemizde ilk sırayı yaklaşık %20,6 ile Antalya ili alır. daha sonra ,2 ile Bursa, %7,8 ile İzmir ili gelir.
FRANSA'dan dönen komşu, elinde yuvarlak kırmızı bir şeyle geldi. Başına toplanan esnaf merakla “Bu ne?” diye sordu... Domatesi çok sevdiler, domatesli kebaplar yaptılar, domatesli pilavlar pişirdiler... Bu nedenle Urfalılar domatese “Frenk” der.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri