genetigine dokunulmamis, hibrit olmayan, biyolojik bir saldiriya, mudahaleye maruz kalmamis, ta eskilerde, aldigimiz domateslerle ayni lezzette, dogalligina zerre zeval gelmemis domates.
Paketli organik domates ürünlerinde ürünün üzerinde; organik tarım logosu, kontrol ve sertifika kuruluşu kodu ve logosu bulunmaktadır. Etiket güven verici değilse üretim tarihi, parti ve sertifika numarası ile kontrol edilmeli, sertifika kuruluşu aranmalıdır.
Organik domates tamamen doğal yollarla üretilir. Organik sertifikalı domatesin yetiştiği tarla eğer gübrelenmişse 2-3 yıl kadar dinlendirilir, yani 2-3 yıl gübresiz tarım yapılır ve daha sonra organik ürün üretmeye başlanabilir. Bu aşamadan sonra suni gübre veya tarımsal ilaç kesinlikle kullanılmaz.
Ankara'nın Ayaş ilçesine özgü bir cins olan Ayaş domates, ülkemizin en verimli domates çeşitleri arasında yer alıyor. Tamamen doğal koşullarda ve ata tohumundan üretilen bu domates türü, ince kabuklara ve sulu bir yapıya sahip.
İlgili 24 soru bulundu
Kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye'de meşhur olan Çanakkale domatesinin hasadına devam ediliyor. 'Çanakkale domatesi' denince akla ilk, Kumkale Ovası gelse de Kösedere ve Tuzla bölgesi de domates yetiştiriciliğinde öne çıkan yerler konumunda.
Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
DOMATES KAN YAPAR MI? Domates tüketimi anemiyi yani kansızlığı önler. Domateste bulunan yüksek miktardaki C vitamini demirin emilmesi için gereklidir. Bu da domatesin anemiye karşı koruma sağladığının bir göstergesi olarak kabul edilmektedir.
4 ayda, 2 katı fiyat farkı: 1 Kilo domates: Eylül 2021'de 12 TL Şubat 2022'de 24 TL!
Domates bitkisi nemi sever, su noksanlığında üst yapraklar kıvrılır. Çok nemli, ağır topraklarda ise bitkiler hastalık ve zararlılara karşı hassaslaşır. İlk meyve verimi başlayıncaya kadar fazla sulamadan kaçınılmalıdır. Çiçeklenme döneminde yaşanılacak nem eksikliği verimi olumsuz etkiler.
Sulama toprak neminin en iyi seviyede tutulmasını sağlayacak şekilde; iklim şartlarına ve toprak yapısına göre 5-10 gün de bir yapılabilir. Sulama sabah ve akşam saatlerinde yapılmalı ve suyun bitkinin yapraklarına değmemesine özen gösterilmelidir.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
Öncelikle meyve ve sebzenizi alırken ürün koduna bakmalısınız. Beş haneli bu kod eğer 8 ile başlıyorsa bu ürün GDO'ya maruz kalmış demektir. Doğal yollarla yetiştirilen ve sağlıklı olan ürünlerin kodları ise 9 ile başlar.
Tam olgun domatesler, 0 °C ile 2 °C sıcaklık ve %85 bağıl nemli depolarda saklanmalıdır. Bu koşullarda olgun domatesler ancak 5-6 gün kadar depolanabilir. Depolama sonunda hızla tüketime verilmelidir.
Hastalık Belirtileri
Hastalık gövde ve meyvelerde zarar meydana getirir. Lekeler önceleri toplu iğne başı büyüklüğünde olup bitkinin iç kısmında gelişerek genişler ve dokulara yayılırlar. Bitki dokusu çatlar ve konukçunun su kaybına neden olur. Gövde ve meyve sapı lekeleri nedeniyle meyve dökümü ortaya çıkar.
Bağırsak durgunluğu sorunu olanlar, domates tüketirken daha hassas davranmalıdır. Özellikle de irritabl bağırsak sendromu yaşayanların, daha fazla yanma ve şişlik sorunu ile uğraşmaması için dikkatli olması önerilir. Domatesin asitli bir besin olduğu unutulmamalı, fazla asidin mideyi yoracağı belirtilmelidir.
Domatesin genel olarak birçok şeyle bir araya getirilmesi zararlı. Örneğin domatesle peynir ya da ekmek ya da simit gibi hamur işleri de yememek gerekiyor. Çünkü domatesin içinde bulunan asitler nişastanın enzimlerini zayıflatırken peynirin içindeki sütün de kesilmesine neden oluyor.
Domates salçası için aldığınız domatesin büyüklüğü, sululuğu çıkaracağınız salçanın miktarını değiştirmektedir. Sulu bir domatesten daha fazla salça etmeniz mümkün. Ancak ortalama olarak 10 kilo domatesten 1 kilo salça elde edilir.
Armut ya da yumurta domates diye adlandırılan küçük ve etli domateslerle salça yapmak daha kolaydır. Az sulu ve etli oldukları için armut domateslerin firesi az olur. Geleneksel Çanakkale domatesiyle de salça yapabilirsiniz ancak daha sulu olduğundan salçanızın firesi daha fazla olur.
Süzgeçten geçen domatesleri ocağa koyup tuzu, yağı ilave edip karıştırarak koyulaşıncaya yaklaşık 2 saat kadar pişirilir.
Dünya domates üretiminde 2019 yılı itibariyle 62,8 milyon tonluk üretimi ile Çin ilk sırada, 19 milyon tonluk üretimi ile Hindistan ikinci, Türkiye 12,8 milyon ton ile üçüncü ve 10,9 milyon tonluk üretimi ile ABD dördüncü sırada yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri