Organofosfor bileşikleri, karbon-fosfor bağı ihtiva eden çözülebilir organik bileşiklerdir (fosfat ve fosfit esterleri bu şekilde bağlanmazlar). Doğal çevrede uzun süre kalan ve temel olarak haşere kontrolü için kullanılan klorlanmış hidrokarbonlara alternatif olarak kullanılırlar.
Fosfat, fosfat minerallerinden oluşmuş olan fosfor elementlerinden oluşmaktadır. İnorganik fosfatlar ise sanayide ve tarımda kullanılmak için üretilmektedir. Fosfat kimyasal olarak PO4−3 şeklinde gösterilmektedir. Fosforik asidin (H3PO4) katyon kökü olarak bilinir.
Birçok fonksiyonel grupta olduğu gibi, organofosfatlar da, DNA, RNA ve ATP gibi önemli biyomoleküller ve birçok insektisit, herbisit ve sinir ajanları gibi önemli örneklerle birlikte çok çeşitli formlarda ortaya çıkar.
Organik fosfor zehirlenmelerinin fizyolojik antidotu atropin sülfattır. Atropinin kolinesteraz inhibisyonu üze- rine etkisi yoktur. Parasempatik resep- törlerde asetilkolinin etkisini bloke eder.
İlgili 15 soru bulundu
Organik fosfor bileşikleri asetilkolinesteraz (AChE) ve butirilkolinesteraz (psödokolinesteraz, BuCHe) gibi karboksilik ester hidrolazlar için oldukça güçlü inhibitörlerdir. Esas olarak böceklerin ve memelilerin sinir uçlarında asetilkolinesteraz enzimini fosforile ederek zehirlenmeye neden olurlar.
Organik fosforlu pestisitler
Organik fosforlular; genel olarak trister yapısında olup fosforik asit türevleridirler, etken maddelerinin yapısında fosfor atomu bulunur. Chlorpyrifos, coumaphos, diazinon, dichlorvos, malathion, trichlorfon, parathion, mevinphos bu gruba örnek verilebilir.
Akut sistemik organofosfat zehirlenmesi MSS'de muskarinik, nikotinik ve somatik motor değişikliklere neden olur. MSS'de ko- linerjik deşarjın meydana getirdiği semptomlar; anksiyete, uyku- suzluk, emosyonel labilite, titreme, baş ağrısı, baş dönmesi, men- tal konfüzyon, deliryum ve halusinasyondur.
Organofosfat pestisitler sinir gazına benzemektedir. Toksik etkisi inhalasyon sonucu sinir sisteminde asetilkolinesteraz (kolinesteraz) enziminin inhibisyonuna dayanmaktadır. Kolinesteraz sinaptik uçlarda asetilkolini parçalar ve sinir uyarılarının iletimi açısından çok büyük önem taşımaktadır.
Pralidoksim organofosfat zehirlenmesi için kullanılan antidottur. Organofosfat-asetilkolinesteraz kompleksini parçaladığı ve enzimi serbest bıraktığı için zehirlenmeye neden olan asetilkolin birikimini degrade eder.
Fosforik asit tuzu olarak da bilinen fosfat, kil tortularından elde edilen inorganik bir mineral olarak karşımıza çıkmaktadır. Fosfatın ana maddesi olan fosforun atom numarası 15'tir. Fosfat, organik maddelerin milyonlarca yıl okyanus tabanında birikmesiyle oluşur.
Kimyada fosfatlar, fosforik asitin tuzu veya esterleri olup ya madeni ve organik kökenli dirler veya sanayii ürünüdürler.
Nükleotid Birimleri:
DNA'nın ikili sarmal yapısındaki her bir zincir nükleotid birimlerinden oluşur. Nükleotidlerin yapısında beş tane karbon içeren şeker (deoksiriboz), fosfat grubu ve azotlu organik bazlar bulunur.
Beyaz fosfor zehirlidir ve ciltle teması ciddi yanıklara sebep olabilir. Karanlıkta parlar ve havayla temas ettiğinde kendiliğinden tutuşabilir. Kırmızı fosfor ise zehirli değildir.
Fosfor elementi gaz haline geçemediği için atmosferde bulunmaz. Bu sebeple fosfor döngüsü karalardan sulara ve sulardan karalara olarak gerçekleşir. Fosfor için en büyük ana kaynaklar karasal kaya oluşumundaki ve okyanus diplerindeki tortul kayaçlardaki fosfat iyonları içeren fosfat tuzlarıdır.
Ülkemizde denetimden yoksun, bilinçsizce ve hiçbir koruyucu önlem alınmadan kullanılan pestisitler, kanser, kardiyovasküler hastalıklar, erken yaşlanma ve katarakt gibi hastalıkların oluşma riskinin artmasına yol açmaktadır.
"Meyve ve sebzeleri kabuğunu soyarak tüketin"
Bununla beraber yapılan çalışmalar tuzlu suyun, pestisitlerin uzaklaştırılması için duru sudan daha etkili bir yöntem olduğunu ortaya çıkarmıştır. Başka bir çalışmada karbonatlı su ile yıkamanın ise diğer yöntemlerden daha etkili bir yöntem olduğu ifade edilmiştir.
Onu ıspanak, karalahana, nektarin, elma, üzüm, kiraz, şeftali, armut takip ediyor. Domates, patates, dolmalık biber, salatalık yine çok fazla zehirlenen gıdalar arasında. Tabii ki bunlar sadece “fazla pestisit kullanılan” ürünler. Diğer tükettiğimiz gıdalarda da hala pestisit kullanımı devam ediyor.
Ağız yoluyla alınan toksik maddelerin yol açtığı zehirlenme, dünya çapında en sık görülen zehirlenme türüdür.
Bulantı, kusma, ağız içerisinde yanma, baş ağrısı ve dönmesi şeklinde ortaya çıkan ev için kimyasal zehirlenmeleri belirtileri durumunda kişinin bilinci yerindeyse 2 saat içerisinde kusması sağlanır. 2 saati geçmiş ise zehirlenen kişi kesinlikle kusturulmamalıdır.
Çamaşır suyundan zehirlenme gibi hem kimyasal zehirlenmeye hem de solunum yoluyla zehirlenmeye sebep olabilecek durumlarda ise zararlı maddeye maruz kaldıktan hemen sonra (yaklaşık olarak 30-60 dakika gibi kısa bir sürede) belirtiler ortaya çıkmaya başlar.
Bitkisel pestisitler, farklı yöntemlerle bitkilerden elde edilmiş ve genellikle böceklerle mücadelede kullanılan doğal bileşiklerdir. Bu bileGikler işlenmemiş bitkisel materyaller, bitki ekstraktları ve bitkilerden izole edilen saf bileşikler gibi farklı formlarda olabilir.
Akut pestisit zehirlenmelerinin teşhisinde bu belirtilerin yanı sıra laboratuvar testlerinden (kan testleri vb.) yararlanılır. Eğer maruz kalınan madde belirlenebilirse gerekli antidot (panzehir) kullanılarak tedavi gerçekleştirilir.
Pestisitler, insanları ve çevreyi olumsuz etkilemeden zararlıları yok etmeyi amaçlamaktadır. Kullanıldıkları alana göre pestisit çeşitleri şu şekilde sıralanabilir: İnsektisit: Böcek ve haşerelere karşı kullanılmaktadır. Herbisitler: İstenmeye nabani ot ve bitkilerde tercih edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri