Çiğ yumurta ise dışarıda 3-4 hafta, buzdolabında ise 6 hafta kadar taze kalabilir. Yumurtayı kırdıktan sonra saklamakta mümkündür. Kırılmış bir yumurtayı saklama kabı ile dolaba koyarsanız eğer 3-4 gün süreyle taze kalacaktır.
Yumurtanın Bozulmadan Dayanma Süresi Kaç Gündür? Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Yumurta, çoğu hayvansal ürün gibi bakteri üremesine ve bozulmaya açık bir gıdadır.
İlgili 18 soru bulundu
Zira yıkama, yumurtanın koruyucu dış katmanına zarar vererek onu inceltiyor. Bu da kabukta bulunan zararlı mikroorganizmaların, salmonella bakterisinin yıkama sebebiyle açılan mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girmesine neden oluyor.
KOKU TESTİ
Yumurtanın beyazı ve sarısı düzgün olsa bile bozulmuş yumurta kötü kokar. Organik yumurtalarda ise kümes kokusunu andıran bir koku duyabilirsiniz.
Kullanacağınız suyun soğuk su olması önemlidir. Tazeliğinden şüphe ettiğiniz yumurtayı 1 bardak suyun içine yavaşça bırakın. Eğer yumurta suyun dibine doğru batıyor ve yukarı yükselmiyorsa, güvenle bu yumurtayı tüketebilirsiniz.
Yumurtalarınızı pişirebileceği için 44 °C'den daha sıcak su kullanmaktan kaçının. Yumurtaları bir bez ya da süngerle tek tek ıslatarak temizleyin. Yumurtalarınızı birer birer sıcak suya daldırın ve kirleri temizlemek için suda birkaç saniye sallayın. Yumurtanızı sudan çıkarın bezle silin.
Normal bir yumurtanın raf ömrü uygun saklama koşullarında ortalama 3 aydır.
Organik yumurta, sağlıklı tavukların sağlıklı yumurtasıdır. Hiçbir şekilde kimyasal yem kullanılmadan tavuklar beslenir ve bulunduğu alanlarda da kimyasal ve yapay olan unsurlar yoktur. Tamamen doğal şekilde tavuklar beslenir ve tavuklar strese girmeden yumurta bırakır.
Organik yumurta ibaresi gördüğünüzde etiketinde IMO, Ecocert, Tarım ve Köy İşleri bakanlığı tarafından onaylandığına dair etiketler bulabilirsiniz. Organik yumurtalar sağlıklı tavukların sağlıklı yumurtalarıdır, güvenle tüketebilirsiniz.
Yumurta zehirlenmesi durumunda en yakın sağlık kurumuna başvuruluncaya kadarki süreçte bol su tüketilmeli. Dinlenilmeli, öğün aksatılmamalı, meyve, sebze ağırlıklı beslenilmelidir.
Ülkemizde tüketiciye sunulmak üzere satışa sunulan yumurtanın son tüketim tarihi, yumurtlama tarihinden itibaren 28 günden fazla olamaz. * Son Tüketim Tarihinden önce yumurtayı tüketmek ideal olandır. Bu tarihten sonra yumurtanın maruz kaldığı birçok faktöre göre yumurtanın tüketime uygunluğu değişebilir.
Şimdiden kolay gelsin… Yumurta buzdolabında saklanmalıdır. Birçok kişi yumurtayı dolaba koymadan önce dışı kirli olduğu için yıkıyor ama bu çok büyük bir hata. Yıkadığınız takdirde yumurtanın dışındaki bakteriler kabuktaki gözeneklerden içeri girer.
Yumurta kabuklarının içerdikleri kalsiyum ve diğer mineraller toprağı besliyor. Muhtemelen duymadığınız şey yumurtanın tamamını toprağa bırakmak. Saksının dibine yumurta koyun ve bekleyin. 6 hafta sonrasında olanlara inanamayacaksınız.
Köy yumurtalarının sarıları açık sarı veya az koyu sarı olur. Asla çok koyu sarı veya turuncu tonlarda olmaz. Köy yumurtaları haşlamada daha çabuk pişer. Besin değeri şehir yumurtalarına göre kat kat fazladır.
Taze yumurtalarda varolan hava boşluğunun küçüklüğü ve yumurtayla kabuk arasını çevreleyen zarın inceliği nedeniyle daha zor soyulmaktadır. Yumurta beklediğinde ise su kaybı oluşur ve yumurta etrafındaki kabuktan daha kolay ayrılarak hızlıca soyulur.
Protein, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan doğal besin yani doğal yumurta (köy yumurtası), öncelikle bebek ve küçük çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimi açısından çok önemlidir. Yumurta içeriğinde bulunan kolin maddesi ile beynin gelişimi açısından yadsınamayacak bir yere sahiptir.
Rafadan Yumurta (3 dakika)
Beyazı tam pişmiş, sarısı ise akışkan olan pişirme şekline rafadan denilir. 3 dakikalık pişirme süresine ihtiyaç duyulan bu yöntemde cezveye su ve yumurtayı koyun. Su kaynadıktan sonra 3 dakika daha pişirin ve sudan çıkarıp yumurtayı soğuk suya tutun.
Bayat yumurtayı kullanmanızda bir sakınca yoktur normalde. Ama özellikle yumurta kokusuna karşı hassassanız kek ve pandispanyalarınızda kullanmaktan kaçınmalısınız. İkinci ihtimal yumurtayı fazla pişirmiş olmanızdır.
Çift Sarılı Yumurtalar ve Oluşumları Hakkında
Ona özel bir anlam yüklemek doğru olmaz. Tamamen tavuğun biyolojik yapısıyla alakalı bir yumurtlama biçimiyle ortaya çıkar. Diğer yumurtadan daha büyük olduğu ve çift sarı içerdiği için besin değeri iki kat fazladır.
'Gezen tavuk' kelimesi ise tavukların hangi besinlerle beslendiğine dair bir anlam içermez; sürekli olarak kafeste beslenmediklerine ve hareket etmelerine izin verildiğine işaret eder. Böylelikle, gezen bir tavuktan temin edilen yumurta organik olmayabilir. Böylelikle, her köy yumurtası da organik değildir.
Organik yumurtada D vitamini oranı daha yüksektir. Düzenli olarak tüketilen yumurta kemik ve diş gelişiminin sağlıklı olmasına yardımcı olur. Tavuk yumurtası çeşitleri içeriğinde yer alan fosfolipidler sayesinde karaciğerdeki toksin maddelerin atımını kolaylaştırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri