Soğan, patates, kereviz, brokoli, turp, pancar, havuç, şalgam, Brüksel lahanası ve karnabahar yakından tanıdığımız kök sebzelerdir. Türk mutfağında da sıklıkla kullandığımız bu sebzelerle çorba, salata, zeytinyağlı ve etli yemekler gibi pek çok reçete hazırlayabilirsiniz.
∎ Kök Çeşitleri
Mısır, buğday, soğan bitkilerinin kökleri böyledir. 3. Depo kök: Besin depo edebilen köklerdir. Havuç, turp, pancar gibi bitkilerin kökleri böyledir.
Kök ve yumruları yenen sebze türleri içerinde, patates, turp, havuç, kereviz ve yemeklik kırmızı pancar yer almaktadır.
2. HAVUÇ • Havuç, kökleri çiğ veya pişirilerek yenen iki yıllık bir sebze türüdür.
İlgili 32 soru bulundu
1. Kazık kök: Ana kök ve yan köklerden oluşur. Fasulye,lahana ve havuç kökleri bu tür köke örnektir.
Sebze Grubunda Yer Alan Besinler
- Havuç, balkabağı ve limon gibi sarı/turuncu renkli sebzeler, - Karnabahar, kereviz, soğan, enginar, beyaz lahana gibi beyaz renkli sebzeler, - Mısır, patates ve bezelye gibi karbonhidrat içeriği yüksek olan sebzeler.
Kazık kök, saçak kök ve depo kök olmak üzere üç çeşittir: 1. Kazık kök: Ana kök ve yan köklerden oluşur. Fasulye,lahana ve havuç kökleri bu tür köke örnektir 2. Saçak kök: Ana kök bulunmaz.
Sarımsak, Allium cinsine ait ve soğan, pırasa, frenk soğanı ve arpacık soğanı ile yakın akraba olan bir kök sebzedir. Her porsiyon sarımsak, manganez, B6 vitamini ve C vitamini de dahil olmak üzere çok sayıda önemli besin maddesine sahiptir.
Soğan, patates, kereviz, brokoli, turp, pancar, havuç, şalgam, Brüksel lahanası ve karnabahar yakından tanıdığımız kök sebzelerdir.
Havuç (Daucus carota), maydanozgiller (Apiaceae) familyasından, koni biçimindeki etli kökü için sebze olarak yetiştirilen iki yıllık otsu bir kültür bitkisi.
Her ne kadar meyve ve sebze terimleri birbirlerine zıt anlamda kullanılmaktaysa da aslında botanik açıdan meyve kabul edilen birçok bitki kısımları mutfaklarda sebze olarak kullanılır. Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Karayosunları ve eğreltiler gibi ilkel bitkilerde gerçek kök olmayıp, köksü (rizoid) uzantılar vardır. Genel olarak dış görünüşü bakımından kökün gövdeden farkı, yaprak taşıyan düğümlere (nod) ve düğümler arasına (internod) sahib olmaması ve kloroplast ihtiva etmemesinden dolayı yeşil renkli görünmemesidir.
Temel olarak kök türleri kazık kök (örneğin buğday, mısır, çilek, arpa vb.), saçak kök (örneğin fasulye, ebegümeci, gelincik, lahana, bamya vb.) ve depo kök (turp, havuç, şeker pancarı, şalgam vb.)
Kök biçiminde karşımıza çıkan sebzeler için de toprağın altına bakmak gerekir: patates, kuru soğan, havuç, kereviz, turp vs.
Şalgam kökleri sebze olarak yenilen turpgillerden bir bitkidir.
(bitki bilimi) Maydanozgillerden, ince yapraklı, bazı yemeklere konulan güzel kokulu bir bitki. (sebzeler) Bu bitkininin salata ve yemeklerde konulan yaprağı.
Havuç özellikle uykudan önce yendiğinde gece boyunca vücudun temizlenmesine yardımcı oluyor. Gün boyu yediklerimizden ve çevresel faktörlerden dolayı vücudumuza giren toksin maddelerin atılması sürecinde havuç çok büyük etki yaratıyor.
Patatesler, gövde yumrularıdır.
Patates saçak köklü bir bitkidir ve toprağın 60 cm derinliğinde bulunan kısa bir kök sistemine sahiptir. Her sağlıklı patates bitkisi 3 ile 25 adet patates üretebilir.
Peki Havuç? Sıkça sorulan “Havuç meyve mi sebze mi?” sorusuna da bir yanıt bulalım. Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Bu sebze potasyum açısından zengindir. Ayrıca lif açısından zengin bir diyet yemenin, yüksek tansiyon ve kalp hastalıklarını azaltmak için harika olduğu bilinmektedir. Havuç hem lif hem de potasyum açısından oldukça zengindir. Ek olarak, bu sebze kolesterol seviyesini düşürmeye yardımcı olabilir.
Havuç Diyette Yenir Mi? Su ve lif oranı yüksek bir sebze olduğu için havucun diyette tüketimi faydalıdır. Kalorisi oldukça düşük olan havuç, uzun süre tok kalmamızı sağlayarak zayıflamaya yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri