Bahsi geçen üç teori vardır: firmanın teorisi, işlem maliyeti ekonomisi ve ajans teorisi.
Modern toplumdaki örgütleri anlamak ve açıklamak için görece bütüncül ve sistematik biçimde geliştirilmiş düşünce sistemleridir. Bu düşünce sistemleri, sosyoloji, iktisat, siyaset bilimi, psikoloji, biyoloji gibi farklı disiplinlerden beslenerek genellikle işletme disiplini içinde geliştirilmiştir.
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞIN DÖRT TEMEL KARAKTERİSTİĞİ 1.Bilimsel yöntemi kullanarak araştırmalar yapar, 2.Birey, grup ve örgütler üzerinde odaklanır, 3.Doğası gereği disiplinler arası bir yapıdadır 4.Örgütün etkin bir biçimde çalışması ve bireyin başarısı üzerinde durur.
Bunlar;• Psikoloji •Sosyoloji ve • Antropolojidir. Ancak, bu üç disiplinin dışında politik bilimler, ekonomi, yönetim ve sosyal psikolojinin de çok önemli yararları vardır.
Örgütsel davranış açısından da ilgi alanı, kültür sistemleri, inançlar , gelenek ve görenek , grup ve toplum içindeki değer sistemleri, farklı kültürler arasındaki davranış biçimleri gibi konulardır. sosyoloji, antropoloji ve psikolojinin etkileri çok büyüktür.
İlgili 31 soru bulundu
Yönetim literatüründe yer alan bu modellerden bazıları şebeke, yığışım, sanal, modüler, hibrid, öğrenen, akli yoğun örgüt olarak adlandırılmıştır. Bu yapılar teknoloji, insan kaynağının gelişimi,rekabet ve küreselleşmenin sonucu olarak ortaya çıkmış yatay örgüt yapılarına örnek olarak gösterilmektedir.
örgütsel ortamda çalışanların duygu, düşünce, tutum ve davranışlarının bilimsel ve sistematik olarak incelenmesidir. Örgütsel davranış, örgütsel yapı (sistem) içinde insan davranışını anlama, açıklama, tahminde bulunma ve kontrol etme etkinliklerinin tümüdür.
olanakları, fiziksel çalışma koşulları, örgütsel tasarım, kişinin kendini gerçekleştirme olanağı, demografik özellikler (cinsiyet, yaş, medeni durum), yönetim yapısı, örgütsel iletişim, örgütsel kültür, örgütsel adalet, aidiyet duygusu vb. İşgörenlerin kişilik özellikleri, iş ve özel yaşamdan kaynaklanan etmenlerdir.
alt dallardan köken alırken; örgütsel davranış, psikoloji ile birlikte sosyoloji, antropoloji, ekonomi ve çalışma ilişkileri ile bağlantılıdır (Moorhead, Griffin, 1995: 4).
Örgütsel davranışın temel amacının, örgütlerde verimliliği artırmak için, örgüt çalışanlarının davranışlarını tahmin etmek, planlamak, kontrol etmek ve yönlendirmek olduğu söylenebilir.
Örgütsel davranış disiplini, örgütü oluşturan bireyler arasındaki ilişkilerin kural ve ilkelerini tanıtarak, kendimizi ve birlikte çalıştığımız insan ve grupları anlamamıza yardımcı olan içsel ama dışsal yaptırım gücü de olan bir yapılanıştır.
Organ (1988) örgütsel vatandaşlık davranışlarının boyutlarını; özgecilik, vicdanlılık, nezaket, sivil erdem ve centilmenlik olarak sınıflamıştır.
Örgütsel davranış alanındaki çalışmaların disiplin olarak ortaya çıkışının 20. yüzyılın başlarında klasik yönetim yaklaşımı ile başladığı söylenebilir.
Neo-klasik yönetim kuramı temelde klasik yönetim kuramının görüş ve ilkelerine dayanır, ancak bunlara yenileri eklenmiş özellikle insan unsuru öne çıkartılarak, insanın örgüt içinde nasıl davrandığı, davranışının nedenleri ve örgüt yapısı ile davranış arasındaki ilişkiler irdelenmiştir.
Örgütlerin yapısı; karmaşıklık, biçimsellik ve merkezileşme olmak üzere üç temel ögeden oluşmaktadır (Robbins, 1994). Karmaşıklık, bir örgütün yatay, dikey ve coğrafi farklılaşma derecesiyle ilgilidir. Bir örgüt bu üç boyutta ne kadar farklılaşmış ise, o kadar karmaşık demektir.
6. Kooptasyon: Örgütlerin yaşamını etkileyecek olan alanda faaliyet yapan ve alanında söz sahibi önemli kişilerin, işletme bünyelerinde önemli kademelere getirilmesidir.
ÖD, insanların örgütsel yapılar içinde nasıl davrandığı, niçin böyle davrandığı, insanların davranışlarını öngörmek ve yönetmek için neler yapılabileceği konularında yöneticilere ve ilgili araştırmacı ve uygulamacılara katkı sağlama ve yol gösterme işlevine sahip çalışmaları içermektedir.
«Motivasyon», bir insanı belirli bir amaç doğrultusunda yöneltme etkinliğidir. Güdüler, kişilerin davranışlarının nedenlerini ve onların arkasındaki niyetleri kapsar. Bu davranış, ihtiyacı karşılayacak bie amaç veya istek yani güdü yönünde olacaktır.
Bütünleşme törenleri, örgütteki farklı gurupları birleştirmeyi ve daha büyük bir örgüt olma isteğini pekiştirir. Geleneksel olarak düzenlenen piknikler bu törenlere örnek olarak verilebilir. Çatışmayı azaltıcı törenler, örgütte doğal olarak ortaya çıkan çatışmaları ve anlaşmazlıkları gidermeyi amaçlamaktadır.
Disiplinler arası bir alan olan örgütsel davranış (ÖD), başta psikoloji, sosyoloji ve sosyal psikoloji olmak üzere antropoloji yönetim, insan kaynakları yönetimi, siyaset, antropoloji ve kantitatif yöntemler gibi disiplinlerden de yararlanır.
Algı, çevremizi anlamlandırmak için izlenimlerimizi düzenleme ve yorumlama sürecine denir.
Örgütsel çatışma, örgütlerde, iki veya daha fazla kişi ya da grup veya birim arasında ya da örgütler (kuruluşlar) arasında çeşitli nedenlerle ortaya çıkan anlaşmazlıklardır. anlaşmazlık olarak tanımlanır.
Örgütsel Davranış disiplininin amacı ise insan davranışlarını anlamak ve örgüt içindeki çalışanı daha etkin ve başarılı kılmaktır. Örgütsel Davranış disiplinin temel zihniyeti incelendiğinde ise açıkça görülecektir ki Örgütsel Davranış sadece yöneticilere yönelik bir disiplin değildir.
Güç, başkalarının davranışlarını etkileyebilme yeteneğidir (Şimşek, 2009). Başka bir deyişle, bir bireyin başkalarını kendi istediği yönde davranışa sevk edebilme yeteneğidir. Dolayısıyla güç, ilişkisel bir kavramdır. Yani güç kavramı daima bireyler arasındaki ilişkileri ifade eder.
Çalışkanlık, başarı, sorumluluk, eşitlik, bağımsızlık, güven, bağlılık, özerklik, hırs, doğruluk, cesaret, saygı, kendine güven, hoşgörü, yardımseverlik, dürüstlük, sevgi, itaat gibi değerler örgütsel yaşamda da önemli yer tutan değerler arasındadır (Şişman, 2002:94).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri