Orijinal (tam metin) araştırma makaleleri, bilimsel çalışmalara, gözlemlere ve deneylere dayanan özgün bilimsel makalelerdir. Makale, başlık, özet ve anahtar kelimeler, giriş, materyal ve yöntem, bulgular, tartışma ve kaynaklar kısmından oluşur.
Yazarın belirli bir konuyu araştırmasını gerektiren herhangi bir makale bir araştırma makalesidir. Büyük çoğunluğu; görüşe dayanan ve yazarın bakış açısıyla yazılmış olan denemelerin aksine, araştırma makaleleri gerçeklere dayanır.
Makaleler; bilimsel makale, edebi makale ve gazete makaleleri olmak üzere 3'e ayrılır.
Makale, herhangi bir konuda, bir görüşü, bir düşünceyi savunmak ve kanıtlamak için yazılan yazılara denir. Gazete ve dergilerde yayımlanır. Bir gerçeği açıklamak, bir konuda görüş ve düşünceler öne sürmek ya da bir tezi savunmak, desteklemek için yazılan yazılara da "makale" denir.
Makalede ele alınan düşünce ya da fikir kanıtlanmak zorundadır. Makaledeki ispat zorunluluğu fıkra da söz konusu değildir.
İlgili 29 soru bulundu
Makale değerlendirilirken, makale hakkında önemli kanaat verecek giriş, metod, sonuçlar ve tartışma bölümleri ve yazım kalitesi dikkatlice incelenmelidir. Konunun önemi, çalışmanın amacı açıklanmış olmalı, konu hakkında bilinen ve bilinmeyenleri açıklamalıdır.
Kimler Akademik Makale Yayınlayabilir? Öncelikle şunu söylemekte fayda var: Teknik olarak, herhangi bir insan, herhangi bir akademik dergide yayın yapabilir. Bunun için bir unvan veya statü aranmamaktadır; bu da bilimin herkesin katkısına açık doğasının bir yansımasıdır.
Kimler makale yazabilir? Bilimsel makaleleri sadece alanında uzmanlar yazabilir. Diğer makale türleri yeterli bilgiye sahip kişilerce yazılabilir. Bu makaleler genellikle sanatsal, sosyal, politik konuları içermektedir.
Makale biçimi
Makale uzunluğu asgari 7 500 kelime, tercihen 70 000 vuruş (boşluklar dâhil) - sayfa başına yaklaşık 3 450 karakter, 20 sayfa - civarında olmalıdır.
Makale, en az bir düşünceyi savunmak ya da bir iddiayı öne sürmek için yazılmış yazıların geneline verilen isimdir. Günümüzde gazetelerde yayımlanan köşe yazıları makalelere örnek olarak gösterilebilir.
Bilimsel makale, bilimsel yazım kuralları temel alınarak, özgün araştırma sonuçlarının açıklandığı, yazılmış ve basılmış bir rapordur. Giriş, yöntemler, sonuç ve tartışma bölümlerini içerir. Bilimsel makale akademik konuları içerir. Kullanılan kaynakların gösterilmesi zorunludur.
Makaleler bir görüşün doğruluğunu veya yanlışlığını ispatlamak amacıyla da yazılabilir. Makalede önemli olan ortaya konulan düşüncelerin bilimsel temellere ve bilgilere dayandırılarak sunulmasıdır. Gazetelerde güncel konular hakkında nesnel bir bakış açısıyla yayımlanan yazılar da makale olarak nitelendirilir.
Makale yazarken sade bir dil tercih edin ve 'ben' dili kesinlikle kullanmayın. Kişisel görüş değil, kanıtlanmış bilimsel verilere göre tezinizi savunun. Çelişkiye yer vermemeye çalışın. Kaynak güvenilirliğine dikkat edin, güvenmediğiniz kaynakları kullanmayın.
1) Makalenin uzunluğu: Gönderilecek derginin yazım kurallarına göre değişmekle birlikte, 12 punto ve çift aralıklı yazımda olgu sunumları A4 sayfası olarak 7-8 sayfayı, araştırma makaleleri 15-16 sayfayı geçmemelidir.
Makale başına ortalama referans sayısı, sosyal bilimler, fizik ve astronomi ile sanat ve beşeri bilimler için en yüksek değerdir (makale başına yaklaşık 54 referans). Öte yandan, sağlık meslekleri ve yeryüzü ve gezegen bilimleri sırasıyla ortalama 8 ve 17 başvuru ile makale başına en düşük referanslara sahiptir.
Makale İncelerken Üzerinde Durulması Gereken Başlıklar Başlık, Çalışmanın Amacı, Problem Cümlesi, Çalışmanın Önemi, Çalışmanın Sınırlılıkları, Çalışmanın Hipotezi, Yöntem, Veri Toplama Aracı, Evren/Örneklem veya Çalışma Grubu, Verilerin Analizi, Bulgular, Sonuçlar, Öneriler.
Bibliyografya ve referanslar hariç tutularak, makalenin ana metni için yapılan tarama neticesinde, kaynak göstermeksizin başka metinlerle benzerlik %15 oranını geçmemelidir. %10 ile %20 arasındaki oranlarda yazarla iletişim kurularak durumun düzeltilmesi rica edilebilir.
Makale yazarlığı artık bir iki kişiden oluşmuyor. Bir makale ortalama beş yazardan oluşuyor.
Yazar İsimleri: Makale başlığından sonra iki satır boşluk bırakılarak ve satır ortalanarak yazar adları küçük ve soyadları büyük harflerle, Arial bold 10 punto ile yazılmalıdır.
Lisans düzeyinde bir öğrencinin, ders kapsamında yapılan bir araştırması; gerekli yeterlilikleri sağlarsa çalışma akademik bir şekilde yayınlanabilir mi? Böyle bir durumda nasıl yol izlenmeli? Cevap: Evet yayınlayabilir.
Tez ve makale farkı olarak ilk söylenebilecek şey, tezler yükseköğretim programından öğrencilerin akademik bir derece alması ve nitelik kazanması için yazdıkları metinlere denmektedir. Makale ise genel olarak bakıldığında tezden daha uzundur ve bir çalışmanın geniş araştırmalarını kapsamaktadır.
Makaleler yalnızca resmi olarak yayımlanmamışlarsa geri çekilebilir. Bir makaleyi geri çekmek için yazarlar, makalenin neden geri çekilmesi gerektiğine dair derinlemesine bir açıklama içeren açık ve kısa bir mektup yazmalıdır. Mektup tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır.
Belli bir konuya odaklanmamak, fazlasıyla geniş bir hipoteze sahip olmak. Eksik, uygunsuz ve güncel olmayan literatür bilgisi. Çalışmanın konuyla ilgisinin olmaması veya eksik olması, önem taşımaması, pratikteki öneminin ve katkısının belirsiz olması Uygunsuz, hatalı veya zayıf çalışma tasarımı
Alıntı ve Atıf Farkları
Atıf yaparken çoğu bilim yazarı bu işi formulize etmeye çalışsa da en basit formül olarak şunu söyleyebiliriz: Makale, tez veya bilimsel yazılarda kullandığınız bilgileri hangi kaynaktan elde ettiyseniz o kaynağa atıfta bulunmanız şarttır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri