Mehir kadının nikâh ile kazandığı bir haktır (en-Nisâ, 4/4, 24). Kadın hayatta iken kocası bu hakkını vermemişse ölümünden sonra mirasçılarına vermek zorundadır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 3/102).
Şayet bir vakit belirlenmemişse, nikâhın sona ermesiyle mehir muacceliyet kazanır ve ödenmesi gerekir. Başka bir deyişle, boşanma hâlinde kocanın bu mehri ödemesi gerekir; ölüm hâlinde de, bırakmış olduğu mirastan ödenir.
Nikahın sona ermesiyle mehir muacceliyet kazanır ve ödenmesi gerekir. Başka bir deyişle, boşanma halinde kocanın bu mehri ödemesi gerekir; ölüm halinde de, bırakmış olduğu mirastan ödenir.
Boşanma veya kocanın ölümü hâllerinde nikâh sona erdiğinde mehr-i müeccel, muacceliyyet kesbeder (mehr-i mu'accel gibi olur) ve hemen peşin olarak ödenmesi gerekir. Boşanma halinde bu mehri koca öder; ölüm hâlinde ise mirasından ödenir.
Mehir bir armağandır ve verilmezse de evlilik geçerli olur. Ancak İslam hukukuna göre mehir verilmesi zorunludur. Mehir verildikten sonra geri alınması da caiz değildir.
İlgili 29 soru bulundu
Mehrin çoğunun bir sınırı yoktur. Fakat en azı, 5 gram altındır. Bir kız ile bir erkek nikahlanıp, sonra boşanırlarsa, böyle meşru bir halvet de olmamışsa, mehrin yarısını verir. Halvet olmuşsa mehrin tamamını verir.
Eşi Ölen Kadın Mirasın Ne Kadarını Alır? Eşi ölen kadının mirasın kaçta kaçını alacağı diğer mirasçıların kimler olduğuna göre değişir. Eğer kocanın çocuğu varsa, eşi ölen kadın mirasın 4'te 1'ini alır. Eşi ölen kadının çocuğu yoksa, ama ana babası ve kardeşleri varsa, sağ kalan eş mirasın yarısını alır.
Evlenme akdi sahih olur, fakat ilişki veya sahih halvetten önce kadının sebep olmasıyla ayrılık vâki olur veya kadın mehri karşılığında eşinden ayrılma yoluna giderse (muhâlea) mehir hakkı düşer (İbn Kudâme, el-Muğnî, 7/188-189; Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, 4/388; el-Fetâvâ'l-Hindiyye, 1/303-304).
Kural olarak eşlerden biri vefat ettiğinde sağ kalan eş, diğer eşin yasal mirasçısı olacaktır. Aynı şekilde, evlilik birliği içerisinde açılmış olan bir boşanma davası henüz kesinleşmeden bir eşin vefat etmesi durumunda da diğer eş mirasçı olarak kabul edilir.
Mehir senedinden doğan alacaklar zamanaşımı süresine tabidir. Kural olarak mehir senedi davasını boşanma kararınızın kesinleşmesinden itibaren 10 yıl içinde açmalısınız. Bu davayı açarak mehir senedinde sizlere vadedilen şeylerin ifa edilmesini talep etmiş olursunuz.
Boşanan kadının mehir alacağını talep etmesinin de boşanmadaki kusuruyla bir ilgisi bulunmamaktadır. Aldatma nedeniyle boşanma davasında da aldatma olgusunun kim tarafından gerçekleştirildiğine bakılmaksızın kadın eş, eşiyle arasında hazırlanmış geçerli mehir senedine dayanarak mehir alacağını talep edebilir.
Boşanma davası ile birlikte mehir senedinden doğan alacak talep edilebilir. Ancak alacağın talep edilebilmesi için alacağın kaynağı olan mehir senedinin geçerli şekilde hazırlanmış olması gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu mehir ile ilgili bir düzenleme yapmamakla birlikte bunu yasaklamamıştır.
Mehrin en az miktarı Hanefîler'e göre 10 dirhem (o dönemlerde yaklaşık iki koyun bedeli), Mâlikîlere göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehrin alt veya üst sınırı yoktur. Mehrin üst sınırının olmadığı konusunda Hanefî ve Mâlikîler de diğer iki mezhep gibi düşünmektedir.
Mehir senedi gibi yazılı bir belge olmadan yapılan mehir sözleşmesi hukuken geçersizdir. Ayrıca taşınmaz bağışlama vaadini içeren mehir sözleşmesinde söz konusu sözleşmenin geçerliliği açısından resmi şekil şartlarına uygun bir şekilde yapılması gerekir.
11) Düğünde takılan takılar mehir yerine geçer mi? Düğünde takılan takılar, İslam hukukunda mehir olarak kabul edilmez. Mehirden farklı olarak, düğün takıları, düğüne katılan misafirler ve aile bireyleri tarafından gelin ve damada hediye olarak verilir ve genellikle kadının kişisel malı olarak kabul edilir.
Yargıtay içtihatlarında mehir senedi ispat vasıtası olarak kabul edilmektedir. Söz konusu kararlarda mehir sözleşmelerinin TMK döneminde de geçerli olduğu hüküm altına alınmıştır. Nitekim Yargıtay İçtihadı Birleştirme Kurulu 02.12.1959 tarihli 1959/14 E. 1959/30 K.
Dinimiz, evi geçindirme ve nikâhı bozma yetkisini erkeğe vermiştir. Fakat bazı durumlarda kadının da nikâhı bozma hakkı vardır. Örneğin kadın, eşinden şikâyet ederek boşanma için mahkemeye başvuru yapabilir. Mahkeme boşanmaya karar verirse nikâh düşmüş sayılır.
◼️İslam Hukukumuza göre mehir alacağı, kocanın evlenme sözleşmesi anında ya da devamı sırasında, bazen de sona ermesi halinde kadına belirli bir mal, para veyahut ekonomik değeri olan bir şeyi hediye etmesi / bağışlamasıdır .
Vefat iddeti bekleyen kadının iddetini evinde beklemesi gerekir. Konuyla ilgili âyet-i kerîme şu şekildedir: “İçinizden ölenlerin geride bıraktıkları eşleri, kendi ken- dilerine dört ay on gün (iddet) beklerler. Sürelerini bitirince artık kendileri için meşru olanı yapmalarında size bir günah yoktur.
Eşlerden birisi öldüğünde ölen eşin edinilmiş mallarının toplam değerinden bu mallara ilişkin borçlar çıkarıldıktan sonra kalan miktar artık değer olarak ifade edilmektedir. Hayatta kalan eş diğer eşe ait artık değerin yarısı üzerinde hak sahibi olmaktadır ve bu hakkı katılma alacağı olarak ifade edilmektedir.
Sağ kalan eş eğer alt soydan herhangi birsi ile birlikte mirasçı olacaksa mirasın 1/4'üne hak kazanacaktır. Kalan kısım ise murisin, alt soyuna paylaştırılacaktır. Eğer ki miras, üst soya ile sağ kalan eşe kalmışsa, sağ kalan eşin miras payı terekenin yarısını oluşturmaktadır.
Gram Altın bugünkü alış kuru 2.354,24 TL, satış kuru 2.354,54 TL'dir. Gram Altın kuru en son 01 Nis 2024 - 12:00 tarihinde güncellenmiştir. Bu Gram Altın kuru verileri doğrultusunda 100 Gram Altın 235.453,50 Türk Lirasına karşılık gelmektedir.
Sözlükte mehir (mehr) “ücret” mânasına gelir. Bir fıkıh terimi olarak evlilik esnasında ödenen para veya malı ifade etmesi bu uygulamanın evlilik kurumunun Sâmî kültüründeki ilk şekilleriyle irtibatlı olmalıdır (aş.bk.).
Mehir kadının nikâh ile kazandığı bir haktır (en-Nisâ, 4/4, 24). Kadın hayatta iken kocası bu hakkını vermemişse ölümünden sonra mirasçılarına vermek zorundadır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 3/102).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri