Türkçedeki bazı kelimelerde olduğu gibi bu kelimenin yazımında da çeşitli hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''orijinal'' şeklindedir.
Orijinal Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre hiç kimse kelimesinin doğru yazılışı "orijinal"dır.
Dilimize sonradan girmiş yabancı kelimeler arasında en sık kullanılanlardan birisi olan orijinal kelimesinin yazılışı çoğu kişi tarafından merak edilmektedir. TDK'ya göre doğru yazılışı orijinal şeklindedir. Orjinal şeklinde yazım yanlış kullanımdır.
Orjinal kelimesinin doğru yazılışı orijinal şeklinde olmaktadır. Sözlü kullanımdan kaynaklı yanlış yazımı ise orjinal olarak bilinmektedir. Türk Dil kurumuna göre orijinal kelimesinin doğru yazılışı orijinal şeklinde olmaktadır.
Türk Dil Kurumu Sözlüğünde kelimenin doğru yazımı 'orijinal' olarak geçmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
ORİJİNAL KELİME ANLAMI NEDİR? Türk Dili Kurumu sözlüğüne göre; kelime çeşitli anlamlarda kullanılmaktadır. Orijinal sözcüğü; özgün, otantik, alışılagelenden daha değişik, şaşırtıcı nitelikte olan, fabrikası tarafından yapılan, taklit olmayan araç ve gereç anlamına gelmektedir.
Replika ürün demek orijinal ürünle birebir aynı kopya olan fakat orijinal ürün kalitesinde olmayan ürün demektir. Replika ürünler genellikle telefonlarda ayakkabılarda ve çantalarda gözlemlenmektedir. Replika ürün aynı zamanda yan sanayi ürün olarak da bilinmektedir.
GERÇEK DIŞI NASIL YAZILIR? Bu kelimenin gerçek dışı mı, gerçekdışı mı olarak yazıldığı sorgulanır. Bu kelimenin doğru kullanımı gerçek dışı şeklinde olmalıdır. Yani ayrı yazılmalıdır.
Sıradışı birleşik mi yazılır, ayrı mı yazılır? En çok merak edilen ve birleşik mi yoksa ayrı mı yazılıp yazılmadığı araştırılan kelimeler içerisine sıra dışı sözcüğü geliyor. Bu doğrultuda kelimenin mutlaka ayrı yazılması gerektiği unutulmamalıdır. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit kelime ayrı yazılmaktadır.
Yanlış kelimesi "yanlış" şeklinde yazılması gerekiyor. Pek çok kişi bu kelimeyi doğru şekilde yazabilmek için internet üzerinde araştırıyor. Yanlış kelimesi pek çok kişi tarafından "yalnış" şeklinde yazılıyor. Fakat bu şekilde yazılması her zaman yanlış olarak kabul edilecektir.
Tıraş kelimesinin hem tıraş hem de traş şeklinde yazımı ile karşılaşıyoruz. Ancak bu kelimenin iki farklı şekilde yazılabileceği anlamına gelmemektedir. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
Bu kelime konusunda doğru yazılış hali, 'Perhiz' sözcüğü olarak öne çıkar. Beslenme üzerinden sağlığı ve kiloyu korumak amaçlı ele alınan uygulama perhiz olarak bilinmektedir. Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit bu kelimenin doğru yazılışı, 'Perhiz' olarak ön plana çıkmaktadır.
“Ya da” kelimesi TDK'ya göre ayrı olarak yazılıyor. Kurumun resmi internet adresinde verdiği örnek ise şöyle: “Ya oyunu kullanırsın ya da toplantıya katılmazsın.” HER ŞEY NASIL YAZILIR?
Bu bilgiler doğrultusunda TDK'nin doğru yazılışı TDK'nin şeklindedir. TDK'nın olarak yazılması hatalı bir kullanımdır.
Doğru yazımı sandviç şeklinde olanıdır. Dilimizde yer alan bütün kelimelerin doğru yazımı konusunda incelenebilecek en doğru kaynak hiç şüphesiz Türk Dil Kurumu kaynaklarıdır. Sandviç kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre doğru yazılışı ise sandviç olanıdır.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda itibariyle kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. TDK'da kelimenin doğru yazımı "itibarıyla" şeklinde yazılır. zarf -den sayılmak üzere.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Replika ürün, sahte ya da hatasız olarak kopyalanmış ürünlere genel anlamda verilen isimdir.
Orjinal ürüne benzerlik derecesine göre isimlendirme yapılan ürünler eğer gerçek olan ürüne en yakın benzerlik seviyesinde ise A kalite replika ürün nitelemesini alıyor.
Replik, sahne oyunlarında konuşanların birbirine söyledikleri sözlerden her birine verilen addır. Oyuncunun sözü karşısındakine bırakmadan önce söyleyeceği son söz veya diğer oyuncunun sözüne göre verilmesi gereken karşılık olarak da tanımlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri