Propolisin antioksidan özelliği, cilt hücrelerinin yenilenmesine ve cildin daha genç görünmesine fayda sağlayabilir. Suda erir forma sahip sıvı propolis; su, meyve suyu, süt gibi içeceklerin içine damlatılabilir. Suda erimeyen formları ise pekmez, yoğurt gibi yiyeceklere ekleyebilirsiniz.
Propolislerin aynı zamanda kapsül veya tablet formları da bulunur ve bu formlar genellikle bağışıklığı güçlendirmek amacıyla kullanılsa da uyku problemleri yaşayan kişilerde de oldukça etkilidir. Aç veya tok karna kullanılabilir fakat 11 yaşından küçük olan çocukların kullanması uygun görülmez.
"Propolis günde ne kadar tüketilmeli?" sorusu kişilerin en çok araştırdığı konulardan biridir. Eğer yetişkinler propolis tüketecek ise günde en az 20 en fazla 80 damla tüketilmesinde bir sakınca yoktur. 4 yaş ve üzeri çocuklarda ise günlük tüketilmesi önerilen propolis damla sayısı 20 damlayı geçmemelidir.
Sprey formda olan propolis boğaz enfeksiyonlarının tedavisine yardımcı olarak boğaza sıkılarak, şurup ise öksürük ve ağız yaraları için uygulanır. Toz formunda olan propolisin ise bal ile birlikte tüketildiğinde daha etkili olduğu bilinir. İçeceklere ve yoğurda eklenerek tüketilebilir.
Propolis her gün kullanılır mı? Antioksidan özelliği bulunan propolis, vücut sağlığı için oldukça faydalı bir besindir. Propolis tüketimi günde en fazla 3 kez olmalıdır. Tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışınız.
İlgili 29 soru bulundu
Özellikle de kalp rahatsızlığı bulunan, alerjik astımı bulunan, nefes darlığı veya koah gibi rahatsızlıkları olan kişilerin propolis kullanmaması gerekmektedir. Solunum rahatsızlıklarına karşı iyi gelse bile kullanılan ilaçlar ile komplikasyon oluşturabilmektedir.
Propolisin Yan Etkileri Nelerdir? Propolis ağızdan alındığında veya cilde uygun şekilde uygulandığında güvenlidir. Ancak arılara veya arı ürünlerine alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Propolis içeren pastiller tahrişe ve ağız ülserlerine neden olabilir.
Propolisin çeşitli arı kaynaklı ürünler ile karışık biçimleri piyasada yer almaktadır. Bu haldeki ürünlerin ise direkt ya da farklı besinler ile karıştırılarak günde 1 tatlı kaşığı biçiminde tüketilmesi tavsiye edilir.
Maalesef hayır. Propolis yapışkan reçinemsi bir ürün. Rengi de açık kahverengiden koyu kahverengiye doğru değişiyor. Gerçek propolisi analiz yapmadan ayırt etmek mümkün değil.
Tüketim Önerisi: Doğrudan veya su, süt, meyve suyu vb. içeceklere damlatılarak tüketilebilir. Damla sayısını gün içinde istediğiniz kadar bölebilirsiniz. Yetişkinler 20 ile 80 damla, çocuklar 10 ile 40 damla arası tüketebilir. Çocuklara yönelik kolay tüketilebilir özelliktedir.
Propolis kovandan çıktığı ham haliyle tüketilebilir özellikte değildir. Kovanda balmumu ile karışık halde, oldukça sert bir üründür. Bu haliyle vücudumuz propolisi yalnızca %2 oranında sindirebilmektedir. Dolayısıyla propolisin biyoyararlılığını arttırmak ve insan tüketimine uygun hale getirmek gereklidir.
Tüketim Önerisi: 4-10 yaş arası çocuklar için günde 10-40 damla arası, 11 yaş ve üzeri yetişkinler için günde 20-80 damla arası su, süt, meyve suyu, bal, pekmez gibi gıdalarla beraber tüketilmesi tavsiye edilir. Örneğin, 20 damla propolisi 1 bardak (yaklaşık 200 ml) su, süt, meyve suyuna karıştırarak tüketebilirsiniz.
Kuru ve serin ortamda saklanabilir.
Propolis içerisinde bulunan antioksidanlar artrit (eklem iltihabı) gibi hastalıkların sebep olduğu inflamasyonu azaltmaktadır. Yapılan çalışmalarda propolisin artritin neden olduğu inflamasyona bağlı oluşan şişliği azalttığı ve inflamasyon oluşumuna etki ettiği görülmüştür.
Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı gibi alerjiye bağlı reaksiyonları azaltmada önemli görevi bulunuyor. Ayrıca propolis solunum yolu hastalıklarını iyileştirmede olumlu sonuç veriyor. Yapılan çalışmalar propolisin özellikle astımın şiddetini azaltmada destekleyici yönünün olduğunu göstermektedir.
Propolisin yapısında birçok bileşik bulunur. Ona en önemli özelliklerinden biri olan antimikrobiyal aktiviteyi flavonoidler, aromatik asitler ve esterlerinin sağladığı düşünülmektedir. Ham halinin bozulması söz konusu değildir. Yapısı itibariyle herhangi bir bakteri,mantarvs oluşamaz ve üreyemez.
Bu ürünlerin kaliteleri test ve analiz edilmeden, içerik analizleri, etkinlik analizleri, toksit olup olmadığına dair analizler yapılmadan asla ama asla bu ürünleri kullanmamak gerekiyor. Bu ürünleri almak istediklerin de ki piyasada çok fazla çok çeşitli ürünler var, ürünleri vatandaşlar incelemeli.
Doğal antibiyotikler arasında yer alan propolisin bağırsak sisteminde olumlu etkileri bulunur. Bu sebeple mide sorunlarında oldukça etkilidir.
Propolis damlanın yetişkinlerde günde 20 damla, çocuklarda 10 damla olarak bala, yoğurda veya ekmeğe damlatılarak tüketilmesi uygundur.
Ham propolis alkol veya suda çözülebilir ancak uygun sıcaklık, uygun basınç ve uygun süre sağlanması gerekir. Genel olarak 40 derece sıcaklıkta atmosfer basıncında birkaç hafta da çözülür.
Propolis tansiyonu yükseltir mi? Propolis tansiyonu yükseltmez.
Propolisin bileşenleri
Dokuları onarıcı, damar büzücü, kanı pıhtılaştırıcı, yaraları iyileştirici, sedef, hemoroid, egzama, gibi cilt rahatsızlıklarında, ağız yaraları, diş ağrısı, mide ülseri, nefrit, idrar yolları enfeksiyonu, influenza ve diğer birçok hastalığın tedavisinde ve kozmetik sektöründe kullanılmaktadır.
Propolis Bebeklere Ne Zaman Verilir? Gıda kodeksi Bal Tebliğinin bebeklere en az 12 aylık olana kadar bal yedirilmemesi gerektiğini düzenlediğini söylemiştik. Propolis, polen ve arı sütü, bal gibi bir arı ürünü olduğu için 12 aya kadar bebeklere verilmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri