Örneğin; kayak ve diğer kış sporları, tırmanma ve doğa sporlarının diğer çeşitleri, yüzme, yelken, futbol, tenis, golf, bisiklet, trekking ve hiking, kriket ve beyzbol ve spor organizasyonları.
Ülkemizde spor turizmi faaliyetleri içerisinde en önemlileri; golf turizmi, futbol turizmi, su sporları ve hava sporları turizmidir. Söz konusu spor turizmi çeşitlerinden belki de faaliyet bakımından en zengin ve alt yapı bakımından en uygun olanlarından birisi hava sporları turizmidir.
Spor turizmi profesyonel olmamak kaydıyla aktif olarak yapılan yoga, golf, tenis, bisiklet ve sörf gibi turizm türlerini kapsamaktadır.
Katılanların Amaçlarına Göre Turizm Çeşitleri
Dinlenme, • Kültür, • Spor, • Din (İnanç), • Sağlık, • Kongre, • Politik ve • Deniz turizmi olmak üzere alt dallara ayrılır.
Aktif spor turizmi; bireysel olarak sportif aktivitelere sade katılım amacıyla bir yerden başka bir yere yapılan seyahattir (Salahoğlu, 2010:28). Bu spor turizm türü çok geniş sportif branşlarıiçermektedir. Bu branşlar; golf, kayak, tenis, sörf vb. bireysellik içeren spor branşlarıdır (Karakoç, 2011:21).
İlgili 22 soru bulundu
Dış pasif turizmle, bir ülke vatandaşlarının başka bir ülkeye seyahatleri ifade edilmektedir. Bu turizm türü, ödemeler dengesi üzerine döviz çıkışı ya da ithalat etkisi olarak kendini gösterir. Dış aktif turizm ise, dış turizm ödemeler dengesi üzerine döviz kazandırıcı yönde etki eder ve ekonomiye ihracat etkisi yapar.
Spor turizminin en eski örnekleri MÖ 766 yılında gerçekleştirilen Olimpiyatlardır. Bu doğrultuda Yunanistan'da Olimpia'daki Pan Hellenic oyunları bu yarışmaların en önemlisi kabul edilmektedir (Weed ve Bull, 2004).
Turizm coğrafyasında özelliklerine göre turizm şu gruplara ayrılır: Yaş özelliklerine göre; gençlik turizmi, yaşlılar turizmi. Katılan sayısına göre; ferdi turizm, kolektif turizm, kitle turizmi, grup turizmi. Turistin ülkesine göre: iç turizm, dış turizm.
Gençlik turizmi; alternatif turizm türlerinden biri olan gençlik turizmi, 15-25 yaş arasındaki bireylerin ailelerinden bağımsız, kamu ve özel kurumların destek ve teşvikler vasıtasıyla, bireysel veya grup halinde yaptıkları konaklama ve seyahatleri içeren turizm türüdür (Oral, 1992: 126).
Spor ve turizm, birbirlerinin ikamesi değil tam aksine tamamlayıcı iki sektördür. Bu iki sektör, turizm yatırımlarının teşvik edilmesi ve ülkelerin sürdürülebilir ekonomik gelişimleri için iki itici güç olarak görülmektedir.
SANAYİ DÖNEMİNDE SPOR TURİZMİ
Böylece futbolun gelişmesi ile seyahatlerde yaygınlaşmış ve gelir düzeyinde artışlar meydana gelmiştir. Bu dönemde dağ tırmanma, kayak ve yürüyüş sporları da önemli ve yaygın sporlar haline gelmiştir.
Su altında ve su üstünde yapılabilen, turizm amaçlı sportif faaliyetleri kapsayan spor dalı.
Hava sporları turizmi, bireylerin farklı teknik malzemeler kullanıp, havada oluşan değişimlerden faydalanarak gökyüzünde hareket etmesi temeline dayanan bir turizm türüdür. Hava sporları turizmi araçları; yelken (delta) kanat, yamaç paraşütü, sıcak hava balonu, planör, mikrolayt, model uçak ve paraşüttür.
Tarihi çok eskiye dayanan ve ilk spor turizmi faaliyeti olarak değerlendirilebilecek olan olimpiyat oyunlarının yapıldığı ülkenin ekonomisine yaptığı katkının değerlendirilmesidir. Konunun somut örneği Mersin'de XVII. Düzenlenen Akdeniz Oyunlarının kentte ortaya çıkardığı ekonomik hareketlilik oluşturmaktadır.
Eko turizm, “çevrenin ve yerel insanların refah düzeylerinin korunmasını, doğal alanlara karşı sorumlu seyahat hareketi ve eğitimi olarak tanımlanmaktadır”.
Turizm ve seyahat hizmetleri; bilet alımı, yolculuk, konaklama süreçlerinden oluşur. Turizm, çeşitli amaçlarla yapılan gezileri tanımlar. Kültür turizmi, sağlık turizmi, akademik turizm yaygın faaliyetlerdir. Türkiye'de gelişen turizm çeşitlerinden biri yaz turizmidir.
Eğitim turizmi, bireylerin kendilerini belli bir alanda ilerletmek, yepyeni bilgilere sahip olmak ve kariyerlerini geliştirmek ya da bilimsel araştırmalar yapmak amacıyla kendi ülkesinden farklı bir ülkeye gitmeleri ile gerçekleşen bir turizm türüdür.
Turizm faaliyetleri denilince ilk akla gelen din- lenme eğlenme, yeni yerler görme, farklı kültürler tanıma, tarihi yerleri ziyaretlerdir. Bu nedenle bir yörenin halk kültürü öğeleri ile turizm arasında güçlü bir bağ olduğu ifade edilebilir.
Dış turizm, yabancıların bir ülkeye seyahatleri ve ülke vatandaşlarının yabancı bir ülkeye seyahatlerini ifade eder. İç turizmden farklı olarak pasaport, döviz, vize gibi işlemleri gerektirir. Dış turizmin en önemli ayırıcı özelliği döviz getirici etkisidir.
Günümüzde, kendine has kuralları ve oynayış biçimi olan birçok spor dalı bulunmaktadır. Bilinen en eski spor dalı atletizmdir.
İlk insandan sonra spor faaliyetlerinin ilk olarak M.Ö. 5000 yıllarında “Sümerler” tarafından yapıldığı kabul edilir.
Turizm sözcüğü ilkin 21. yüzyılda bazı İngilizlerin Avrupa'ya yaptığı yolculuklar için kullanılmıştır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra bu eylem, dünya çapında yaygınlık kazanınca, turizm sözcüğü de dilden düşmez olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri