Spor ve Bez Ayakkabılar Kadın spor ayakkabılarınızı, erkek spor ayakkabılarınızı, bez ve file ayakkabılarınızı çamaşır makinesinde 30 derece, 600 devir ve kısa programda yıkayabilirsiniz. Ayakkabınız siyah ya da renkli ise renk koruma özelliği olan sıvı deterjan kullanabilirsiniz.
"Spor ayakkabı hangi programda yıkanır?" sorusunun yanıtı ise hassas programlardır. Makineye göre yıkama programları değişebileceğinden hassas yıkama için hazır programları kullanabilirsin. Bu programlarda ısının 30 derece ve altı olduğuna, sıkma devrinin en düşükte ayarlandığına dikkat etmen yeterlidir.
Yumuşak çözelti ve yumuşak kıllı bir fırça, diş fırçası veya nemli bir bez kullanarak üst kısımları temizle. Malzemeye zarar vermemek için hafifçe fırçala. Sonuçtan memnun olduğun zaman kuru bir mikrofiber havlu veya yumuşak bezle kurulayıp sabunlu çözeltiyi ve kiri yüzeyden olabildiğince temizle.
Basit bir çamaşır deterjanı tercih ederek ayakkabınızı yıkayabilirsiniz. Ek yumuşatıcılar ve benzeri ürünlerin ayakkabılarla kullanılmaması gerekmektedir. Sıvı çamaşır deterjanı ideal seçenek olmakla birlikte toz deterjan da kullanılabilir.
Yıkama işleminden önce sabunlu su ile ayakkabı üstündeki kirler fırça yardımıyla temizlenmeli ve ayakkabı file içerisine konularak makineye atılmalıdır. Ayakkabılar için uygun olan 30 derece sıcaklık ve 600 devir sıkma programı ayarlanarak yıkama işlemi başlatılmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Sıvı çamaşır deterjanı yeterli olacak; yumuşatıcı kullanman gerekmiyor. Bu aşamada normal ölçünün daha azını kullanabilirsin. Toz deterjan kullanmamanın nedeni bu tozların düşük ısıda tam olarak çözünmeme ihtimalidir.
Diş fırçasını su ile ıslatın ve bir miktar diş macununu fırçanın üzerine sıkın. Macunu temizlemek istediğiniz yere sürün ve hafif bastırarak fırçalayın. Ayakkabıları bu şekilde 10-15 dakika bekletin. Bekleme süresi dolduktan sonra nemli bir bez yardımı ile bütün macunu temizleyin ve ayakkabılarınızı kurumaya bırakın.
Spor ayakkabıyı makinede yıkarken, yumuşatıcı kullanmayın. Basit bir çamaşır deterjanı işinizi görecektir. Yumuşatıcılar, ayakkabının yapısına zarar verebilir.
Bunun yerine, ayakkabıların doğal hava akımında, gölge ve serin bir yerde kurumaya bırakmalısınız. Deri ayakkabı kurutma yöntemi konusunda bir diğer önemli adım ise nemi emen maddeler kullanmak. Ayakkabılarınızın içine gazete kağıdı veya nem emici özel malzemeler yerleştirerek, iç kısımdaki nemi hızla çekebilirsiniz.
Yarım fincan beyaz sirkeyi bir bardak ılık su ile seyrelttikten sonra bir bezi seyreltilmiş çözeltinize batırarak beyaz ayakkabılarınızı temizleyebilirsiniz. Temizledikten sonra kuru bir bez yardımı ile ıslaklığını iyice alarak güneş ışığında 3-4 saat bekletmeniz yeterli olacaktır.
Özellikle beyaz ayakkabılarınızda ve ruganlarda farkı yaratacak Asperox Sarı Güç Ultra Yağ ve Kir Çözücü ile ayakkabılarınız yepyeni ve temiz görünecek. Ayakkabı Temizliği Neden Önemlidir? Ayakkabılar, hem tarzımızı yansıtan birer aksesuar hem de günlük yaşantımızda sıklıkla kullandığımız bir parçadır.
Ayakkabılara zarar veren ve kullanım ömrünü kısaltan en büyük hatalardan biri de deri, rugan ya da suni deri ayakkabıların çamaşır makinesinde yıkanmasıdır. Bu tarz ayakkabıların üretim malzemeleri makinede yıkamaya uygun değildir ve yıkanması halinde deri bölgelerinde çatlama gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Sirke ile beyaz spor ayakkabılarınızı temizlemek için öncelikle temiz bir bez ya da diş fırçası edinmelisiniz. Bir miktar suya yeteri kadar sirke ekleyin ve bu karışımı ayakkabınızın yüzeyine bastırarak uygulayın. Sonrasında temiz nemli bir bez ile durulayın ve ayakkabınızı kurumaya bırakın.
Ayakkabıları çamaşır makinesinde yıkamak istiyorsanız, kısa programda ve sıkma olmadan (veya düşük seviye sıkma) ayarlanması gerekir. Spor Ayakkabı kaç derecede yıkanır? İdeal sıcaklık ise 30-40 derece civarlarıdır. Daha yüksek sıcaklıkta yıkamaktan kaçınmalısınız.
Beyaz çamaşırları hijyenik temizlik için 60 veya 90 derecede yıkamak tavsiye edilse de yüksek su sıcaklığı ayakkabılar için uygun değildir. Bez ayakkabıları veya spor ayakkabılarınızı 30 derecede yıkayabilirsiniz. Yıkandıktan sonra halen lekenin çıkmadığını görürseniz leke üzerinde çalışmaya devam edin.
Ayakkabılarınızın içine damlatabileceğiniz birkaç damla portakal ya da limon yağı bu problemden kurtulmanızı sağlayabilir. Ayakkabı kokusu için ne yapılır sorusunun bir diğer cevabı da karbonat. Ayakkabılarınızın içine biraz karbonat serpin ve bir gece bekletin. Bu, ayakkabınızdaki nemi emerek kokuyu yok eder.
Isıtma radyatörleri sayesinde ıslak olan spor ayakkabı ortalama 3-4 saat içinde kuruyabilmektedir. Isının deforme edebileceği malzemelerde ayakkabının sağlığı ve uzun ömürlü olabilmesi açısından bu yöntemin kullanılması sağlıklı olmamaktadır.
Kurutma makinesi için uygun olmayan ayakkabıların dışarıda havalandırılarak, kurutulması tavsiye edilir. Hava şartlarının soğuk olduğu zamanlarda kalorifer ya da sobanın yanına koyarak da kurumasını sağlayabilirsiniz. Ancak kaloriferin üzerine direkt olarak ayakkabıyı koymanızı önermeyiz.
Ayakkabı içine kokulu maddeler koyun.
Ayakkabı içine biraz karbonat veya kabartma tozu serpmek, kötü kokunun giderilmesine yardımcı olabilir. Bu maddeler ayakkabı içindeki nemin absorbe edilmesine ve kötü kokunun azalmasına yardımcı olur.
İşleme başlamadan önce bir çift değil, birkaç çift beyaz spor ayakkabıyı birlikte makineye koymalısın. Eğer yeterince beyaz spor ayakkabı adedine ulaşamayacaksan toz bezlerin, ayakkabılarına eşlik edebilir. Deterjanı, çamaşır makinesinin uygun gözüne doldur ve uygun bir program seç.
Suyun sıcaklığını 30°C'ye ayarla ve santrifüjü 600 devirde veya daha aşağısında olacak bir program seç.
Çamaşır suyu, sararan beyaz ayakkabıları beyazlatma konusunda en etkili maddelerden biridir. Bir ölçek çamaşır suyunu bir bardak su ile karıştırın. Spor ayakkabılarınızı temizlenene kadar fırçalamak için bir bez veya eski bir diş fırçası kullanın. Çamaşır suyu sararan ayakkabılarda oldukça etkilidir.
Dışarda ayakkabı temizlenmek istendiğinde hemen eliniz ıslak mendile gider. Aslında ıslak mendille ayakkabı temizlemek her zaman doğru bir yöntem değildir. Çünkü bazı ıslak mendillerin içeriğinde alkol bulunur. Alkol, ayakkabının yıpranmasına ve parlaklığını kaybetmesine yol açar.
Diş macunu, sıvı bulaşık deterjanı, çamaşır deterjanı, karbonat, kabartma tozu ve sirke gibi her evde bulunan malzemeler ile sararmaların önüne geçilebilmektedir. Bez ayakkabıların temizliği için üretilmiş olan bez ayakkabı temizleme spreyleri veya köpükleri, ayakkabının kaba temizliğinin ardından uygulanabilmektedir.
Bunun için bir fırça veya yumuşak bir bez kullanarak hafifçe silmeli ve fırçalamalısın. Daha sonra, ılık suyla ıslatılmış bir bez veya sünger yardımıyla ayakkabıların dışını nazikçe temizle. Sabun veya deterjan kullanabilirsin, ancak aşırıya kaçmamaya özen göstermekte fayda var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri