Beştaş kelimesi bir çocuk oyunun adıdır. Bu kelimenin doğru yazım şekli beştaş olarak belirtiliyor. Bitişik yazılan bu kelime ayrı olarak yazıldığında yanlış yazım yapılmış olur. Kelimenin doğru yazım şekli beştaş biçimindedir.
Beştaş sözcüğünün temel anlamıyla bir oyunu temsil ettiği bilinirken bu sözcüğün bitişik olarak yazılması gerekir. Çünkü TDK Yazım Kuralları Kılavuzu'nda içerdiği iki sözcükten biri veya her ikisi de anlam değişmesine uğrayan birleşik kelimelerin bitişik olarak yazılması gerektiği belirtilir.
Beştaş da bu sözcüklere örnek olduğu için yazılışı sırasında insanların kafası karışabiliyor. Oyun olarak kullanılan beştaş kelimesi, her zaman birleşik yazılmalıdır. Bu sayede bir oyundan bahsedildiği anlaşılabilir. Ancak eğer 5 adet taştan bahsediliyorsa, beş taş şeklinde ayrı yazılması doğru olur.
Bu tabir kalıplaşarak deyimleşmiş ve 5 adet taş anlamına gelmenin ötesinde bir oyun adı anlamı kazanmıştır. O yüzden birleşik yazılması bizce de doğrusudur. Aynı şey beştaş pırlantalı takıları tek kelimeyle "beştaş" diye ifade ederken de geçerlidir.
e. Yiyecek adları: hanımgöbeği (tatlı), kadınbudu (köfte), kedidili (bisküvi), dilberdudağı (tatlı), tavukgöğsü (tatlı), vezirparmağı (tatlı), bülbülyuvası (tatlı), kuşlokumu (kurabiye), alinazik (kebap) vb. f. Oyun adları: beştaş, dokuztaş, üçtaş vb.
İlgili 15 soru bulundu
Beştaş, en az iki kişi ve beş küçük taşla oynanan bir çocuk oyunudur. Taşlar, bir avucun içine hepsinin sığabileceği kadar küçük olmalıdır. Oyun esnasında, oyuncu taşı düşürürse veya yerdeki taşı alamazsa oyundan çıkar ve oyun oynama sırası diğer oyuncuya geçer. Oyuncular yere oturarak oynarlar.
Türk Dil Kurumu'na göre bitişik olarak yazılmalıdır.
TDK'ye göre gök taşı kelimesi ayrı yazılmalıdır. Bu kelimenin en doğru yazılışı gök taşı şeklindedir. Göktaşı olarak yazılması yanlış yazım olarak değer görüyor. Türk Dil Kurumu'na göre de gök taşı şeklinde yazılmalıdır.
Yeşil zeytin yazımı önceden birleşik şekilde olsa da Türk Dil Kurumu Türkçe Sözlük yeni basımına (2023) göre ayrı yazılmaya başlanmıştır. Yeşil zeytin TDK yazım kılavuzuna göre ayrı şekilde yazılmalıdır.
Balıksırtı teriminin doğru yazım şekli balıksırtı şeklinde bitişik olarak yazılmasıdır. Balık sırtı olarak ayrı yazıldığında ise yanlış yazım olarak değerlendirilir. Bu yüzden cümle içinde balıksırtı olarak kullanılmalıdır.
Beştaş kelimesi bir çocuk oyunun adıdır. Bu kelimenin doğru yazım şekli beştaş olarak belirtiliyor. Bitişik yazılan bu kelime ayrı olarak yazıldığında yanlış yazım yapılmış olur. Kelimenin doğru yazım şekli beştaş biçimindedir.
Gök Taşı Kelimesi Bitişik mi Yazılmalıdır, Ayrı mı Yazılmalıdır? Göktaşı kelimesi ayrı şekilde yazılması gerekmektedir. Gök taşı şeklinde yazımı doğru kabul edilmesi gökyüzünün taşı anlamında kısaltılmış şekli olduğu için belirtilmektedir. Anlam bakımından daralma olmaması için gök taşı kelimesi ayrı yazılmaktadır.
Nesne, eşya ve alet adlarından biriyle kurulan birleşik kelimeler: alçı taşı, bileği taşı, çakmak taşı, Hacıbektaş taşı, kireç taşı, lüle taşı, Oltu taşı, sünger taşı, yılan taşı; buzul taş, damla taş, dikili taş, kayağan taş, yaprak taş vb.
f. Yuvar ve küre sözleriyle kurulan birleşik kelimeler: göz yuvarı, hava yuvarı, ısı yuvarı, ışık yuvarı, renk yuvarı, yer yuvarı; hava küre, ışık küre, su küre, taş küre, yarı küre, yarım küre vb.
Esas, temel anlamına gelir. Bu kelime genellikle yapıtaşı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yapı taşı şeklinde olmalıdır.
Türk dil kurumu açısından bu Kelimenin doğru yazılışı 'hiçbir şey' şeklinde geçmektedir. TDK'ya göre bu Kelimenin doğru yazımı 'hiçbir şey' olarak öne çıkıyor. Genelde hiç ile beraber bir kelimeleri başka bir manaya kattığı için bitişik kullanılır.
TDK sözlüklerine göre "karıncaincitmez" kelimesi birleşik yazılıyor. KARINCAİNCİTMEZ NE DEMEK? Karıncaezmez. 'Karınca' ve incitmez' kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşan ve merhametli, iyi yürekli, nazik kimseler için kullanılan bir sıfat olan kelimedir.
Önsöz kelimesi halk arasında bitişik yazılan ancak doğru yazım biçimi ayrı olan bir kelimedir. Önsöz kelimesinin doğru yazılışı ''ön söz'' şeklindedir. İlk söz gibi iki anlamı taşıyan bir kelime olduğu için ön söz ayrı yazılmalıdır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu kelime genellikle deniz kızı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı denizkızı şeklinde olmalıdır.
Doğru kullanımı dikili taş şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu (TDK)'nın sitesinde doğru yazılış "suçüstü" olarak verilmiştir. 1. isim, hukuk Birini suç işlerken yakalama, cürmümeşhut, meşhut suç. TDK'ya göre doğru yazımı da "suçüstü"şeklindedir.
Bu kelime genellikle gök delen şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı gökdelen şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri