Tektaşlar yoğunluğa sahiptir. Su dolu bir kabın içerisine koyduğunuz zaman dibe çöker ise tektaşınız gerçektir. Su yüzeyinde kalıyor ise sahtedir. · Diğer uygulayacağınız test ise sis testidir.
Tektaş pırlanta nasıl anlaşılır sorusunun cevabını arıyorsanız çok basit. Pırlantanızı yüksek ısıya maruz bırakıp ardından su dolu bir kaba atarsanız cevabı kolayca bulabilirsiniz. Isınan pırlanta su ile temas ettiğinde çatlamaz. Farklı malzemelerden yapılan tektaş ise kısa süre içerisinde çatlayarak kırılır.
Pırlanta yüzüğün içinde genelde firma logosu ve altın ayarı yazmaktadır. Örneğin SEM Diamond'dan alacağınız 18 ayar montürü olan pırlantalı bir yüzüğün içerisinde SEM 750 yada SEM 18K yazacaktır.
Bir ışık altında kalan pırlantada önemli olan, ışığın nasıl yansıdığıdır. Pırlantadan yansımakta olan beyaz ışık son derece etkili bir şekilde parlıyorsa, o pırlanta gerçektir. Çünkü gerçek pırlanta, ışığı yansıtma konusunda oldukça başarılıdır.
Pırlantayı ifade eden ağırlık birimi karattır. Eğer pırlantanın ağırlığı 1 karatın altında ise ağırlık birimi olarak santim kullanılır. Örneğin 0,20 karat bir pırlanta için 20 santim ifadesi kullanılır. Yine aynı şekilde eğer pırlantanın ağırlığı 1 karatın üzerinde ise virgülden sonraki kısım santim olarak belirtilir.
İlgili 34 soru bulundu
Genellikle tektaş yüzük alırken 0,25 – 0,60 karat arasındaki değerler ideal kabul edilir. Tabi ki pırlanta yüzük için ayırdığınız bütçeye göre daha büyük karat ya da daha küçük karat tektaş yüzükleri tercih edebilirsiniz. Diğer takı tercihlerinde de karat ve fiyat arasındaki bağlantı önemlidir. Buna dikkat edin.
Pırlanta yüzük seçimlerinde en iyi tercih edilecek renk grubu colorless kategorisi olan D-E-ve F renk pırlanta grubudur. Near colorless grubu G ve H renk pırlantalar hem uygun hem de kalitelidir. Daha ekonomik isteyenlerde ise beyaz rengi yakalanabilecek I-J renk pırlanta düşünülebilir.
Pırlantayı sadece pırlanta çizer ya da keser. Bu yüzden pırlanta kesiminde yine pırlanta kullanılmaktadır. Yani pırlanta kırılabilir.
Taşınızın parlaklığını kıyasladığınız zaman pırlantanın ışığı iletmesi daha büyük ve hızlı bir şekilde olur. Yani pırlanta ışıklı bir ortamda zirkondan daha fazla parlar ve göz alıcı bir ışık saçar. Kullanıldıkça kararan bir yapıya sahip olan zirkon ise gün geçtikçe parlaklığını yitiren bir taştır.
Sahte olanlarda yazmaz. Gerçek gümüş ve altında kaç ayar olduğunu belirten damgalar mevcuttur. 916, 750, 585, 416, 375, 333 gibi üründe 1000'de kaç altın olduğunu gösteren rakamla veya 22K, 18K, 14K, 10K, 9K, 8K gibi ayar belirtileri olmalıdır.
Pırlanta tektaş yüzük içerisinde yazacağını tarih ya da isim ise tamamen size bağlıdır. Alyanslarda olduğu gibi tektaş yüzük içine evlilik tarihi yazılmaz. Bundan dolayı da yüzük içerisinde sevgililik tarihinizi ya da isminizi yazdırabilirsiniz.
Baskıda yer alan rakam ve harfler, takının yapımında kullanılan altının özelliklerini anlatır. 8 Ayar altın kullanılan bir ürünün üzerinde yer alan damgada, 8, 8 K, 333 ibareleri yer alabilir. Bu ibareleri gördüğümüz bir ürünün 8 ayar altın kullanılarak üretildiğini söyleyebilmek mümkündür.
9 Ayar altın daha çok yüzük, küpe, bileklik, kolye ve hızma yapımında kullanılır. Ayarı yüksek ürünlere göre daha uygun fiyatlı olduğu için çok tercih edilir. Alacağınız takı altının tüm avantajlarına sahip olacaktır. Ürününde herhangi bir kararma ya da solma olmayacak, suyla etkileşime girse bile bozulmayacaktır.
Pırlanta kesim kalitesi, pırlantanın ışığı ne kadar yansıttığına göre belirlenir. Kesimin çok derin olması ışığın pırlantanın alt yani “külah” adı verilen kısmından çıkmasına yol açar. Kesimin yeterince derin olmaması ise pırlantanın az parlamasına sebep olur.
örneğin : 55 mm = Kuyumcu ölçüsüne göre 15 no karşılığıdır.
Elmas, ametalik özellikler gösterir. Erime noktası 3500 °C'dir. Yoğunluğu yaklaşık 3,5 gr/cm³tür. Havada 850 °C'de yanar.
"Görünümü neredeyse pırlanta ile aynı olan mozanit taş, son zamanlarda tercih edilen takılar arasında yer alıyor. Mozanit taş, pırlantanın aksine laboratuvar ortamında yapılıyor.
Safir taşlar dünyanın en değerli taşları arasında kabul edilir. Bunun sebebi ise elmastan daha nadir bulunmalıdır. Safir pırlanta yüzük modellerinde temel renk mavidir.
Pırlanta ile Swarovski taşı ayırt etmek için yansıma testi de çok net cevap verebilecek bir yöntemdir. Işığa tuttuğunuzda çok farklı birçok renk görüyorsanız bu taş Swarovskidir. Çünkü kristal taş içinden geçen ışığı pek çok renge dönüştürür. Oysa pırlanta gri tonda tek renk yansıtır.
Pırlantanın sivri ucuyla kağıda bakılır. Taşın içinde dairesel bir yansıma görülürse pırlanta sahtedir. Taştaki noktayı veya yansımayı göremezseniz, o zaman elmas gerçektir. Gerçek bir pırlantanın güçlü kırılma nitelikleri olduğu için, ışık düz bir çizgi yerine farklı yönlere doğru uzayacaktır.
Elmas ürünler suyla kesinlikle temas ettirilmemelidir. Renkli taşlı ürünler (yakut, zümrüt, safir) sıcak su, sabun veya asit içeren maddelerle temas ettirilmemelidir ve darbelerden korunmalıdır.
Pırlanta mücevherler, bazı kozmetik ve temizlik ürünlerine yoğun bir şekilde maruz kalmaları durumunda sararabilir. Ayrıca kimyasal bileşenler ve bazı durumlarda vücudun salgıladığı kimyasallar, pırlanta mücevherlerin kararmasına neden olarak, pırlantanın muhteşem ışıltısını kusursuzlukla yansıtmasını engelleyebilir.
Pırlantada G; Renk (Color), sınıflandırmasının bir diğer değeridir. F color gibi, pırlantanın rengini açıklar. Yalnız F'den daha renklidir. Elbette bu renk farklı çok iyi bir şekilde, profesyonel bir gözle ve aletlerle incelendiğinde farkedilebilir.
Ekstra Beyaz Pırlanta (D-E-F):
Ekstra beyaz (diğer bir deyişle ekstra renksiz) standardına giren pırlantalar, renk bakımından en nadir ve değerli olan pırlantalardır. Türkiye'de yüksek fiyatlarından dolayı çok fazla tercih edilmeyen pırlanta renk sınıfıdır.
Büyüklük konusunda belli bir sınır yoktur ama parmağınıza uygun boyutta tektaş almanızda önemlidir. Bu nedenle 0.50-2.00 arası karat değerine sahip pırlantalar her parmak ölçüsüne uyum sağlayan model çeşitliliğine sahiptir. Daha yüksek karatlı pırlantalar da vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri