"Yeryüzünde açan ilk çiçek orkidedir. Diğer çiçekler onun soyundan türemiştir.
Tohumdan ekilen orkidelerin çiçek vermesi uzun yıllar sürebilir. Kimi zaman 5 yıl kadar bile sürebilmektedir. Phalaenopsis orkideleri olgunlaştıkları zaman yılda 2 ya da 3 kez çiçek açabilirler. Bu orkide türü ağırlıklı olarak ilkbahar veya sonbaharda çiçek açmaktadır.
İlk çiçeğin atası (anjiyosperm yani kapalı tohum oluşturan) olarak Archefructus lionigensis kabul ediliyor. Otsu bir bitki ve çiçeği de oldukça basit. Anjiyospermin özelliği de rüzgar, su gibi taşıyıcılar yerine arı örneğindeki gibi hayvanların polen taşımaya katkısını sağlıyor olması.
Orkideler genellikle çiçek açtıktan sonra 3-4 ay kadar çiçeklerini muhafaza ederler. Çiçekler döküldükten sonra çiçek sapları bir süre daha canlı kalır. Bazen yaptığımız hatalar ile orkidenin çiçeklenmesinin erken sona erdiğini fark ederiz. bunda bazı etkenler önemlidir.
⏩ Yılda en az 2 defa çiçek açarlar ve 12 haftaya kadar çiçeklerini sergilerler. Eğer orkide bakımı güzel yapılırsa çiçeklenme 3 hatta 4 defa görülebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Orkideler için 18-24 derece arası sıcaklık ideal sıcaklıktır. Phalaenopsis cinsi orkideler doğal ortamları gereği nemli ortamları severler. Bu yüzden odanın nem oranının düşük olmamasına dikkat edip bulundukları odayı sık sık havalandırmanız orkideniz için faydalı olacaktır.
Ortalama 3 ile 5 yıl arasında orkidenin çiçek açması için beklemek gerekebilir. Fakat olgunluğunu tamamlayan ve ilk çiçeğini veren orkide sonrasında her yıl iki veya üç kez çiçeklenebilir. Orkideler türlerine bağlı olmakla beraber sonbahar ya da ilkbaharda çiçeklenmeye başlarlar.
Yeni aldığınız orkideniz için bir diğer tavsiyemiz; yapraklarının daha temiz ve parlak olması için bir bardak suya 2-3 damla limon suyu ekleyip bir bez ya da pamuk yardımıyla yaprakların altını üstünü silmeniz hem orkidenizi daha canlı hale getirecek hem zararlı böceklerden koruyacaktır.
Orkidenin su gereksinimi mevsim özelliklerine göre değişebilmektedir. Kış aylarında daha az suya ihtiyaç duyarken yaz aylarında su ihtiyacı artar. Kökünde belirli oranda neme gereksinim duyan orkidenin haftada 2-3 kez sulanması çoğunlukla yeterlidir.
Orkideyi seçerken çiçeklerinin tamamını açmış olanları tercih ederseniz çiçekli döneminin güzelliğini kısa bir süre yaşayabilirsiniz. Bu nedenle çiçekli kısmında henüz tomurcukların da bolca bulunduğu orkideleri seçebilirsiniz. Alacağınız orkidenin saksısının da mutlaka şeffaf olmasına özen göstermelisiniz.
Bir gün Orkis, kendini rüzgara bırakıp savrulmuş. Savrulduğu yerde güzel kokulu bir çiçek bulmuşlar. Bu çiçeğe Orkis ismi verilmiş ve zamanla orkideye dönüşmüştür. Beyaz, mavi, fuşya ve sarı renkli orkideler güzelliği ve kokusu ile en sevilen çiçeklerden biridir.
Mevsimine göre frezyaları, sümbülleri ya da laleleri seçebilirsiniz. Eğer çiçek alacağınız kişi daha yumuşak bir mizaca sahip ise kır çiçekleri ve papatyalar onu çok mutlu edecektir. Daha baskın karaktere sahip biri ile buluşacaksanız kırmızı ya da beyaz gülleri tercih edebilirsiniz.
Aşkın, sevginin sembolü olan gül, dünyanın en güzel çiçeği olarak kabul edilir.
Orkidenin bulunduğu ortamda nem oranı %40'ın altına inmemeli ve nem oranı %70'i geçmemelidir. Orkideniz soğukta kalırsa çiçek açmayacaktır, geceleri 10 derecenin altında sıcaklığa maruz kalmamalı gündüz ise 26 dereceyi geçmemesinde fayda vardır. Işık görmeyen orkideniz hiç bir zaman çiçek açmayacaktır!
Açmayan Orkideye Çiçek Açtırma Metodu
Orkideyi karanlıkta 3 gün bekletiyoruz. Orkidemiz uygun ışık, hava ve besinden uzaklaşıyor. Karanlık ortamda kapalı kalan orkideyi; 3. gün öğlene doğru dolaptan çıkarıyoruz ve havadar bir ortama alıyoruz. Eğer sulamamız gerekiyorsa sulama işlemini yapıyoruz.
Orkidelerin taç yaprak ortasından çıkan süs dalı sonrası pek çok kişi bunu bir cinsiyet belirtisi olarak algılar ve bitkinin bir daha hiç çiçek açmayacağını da bitkilerde dişilik ya da erkeklik yoktur.
Köklerin rengi canlı yeşilden griye dönmüş ise orkidenizin suya ihtiyacı var demektir.
6- Sulamaktan çok daha fazla önemli olanın aslında orkidenin fazla sulanmaktan dolayı ölmesidir. Bu nedenle orkideyi fazla sulamaktan kaçının. Sürekli ıslaklık köklerin çürümesine neden olur, bu da daha sonra yaprakların sarkmasına neden olur ve bitki sonunda ölür.
Temiz sprey şişenizin içine 1 su bardağı suyu aktarın. üzerine 1 tatlı kaşığı tarçını ilave edin. Aspirini ise güzelce ezip toz haline getirdikten sonra bu karışıma ilave edin. Sprey şişenin ağzını kapatıp çalkalayarak tüm malzemelerin birbirine iyice karışmasını sağlayın.
Bir orkidenin ideal saksı ve toprak değişimi çiçek açtıktan sonraki zamandır.
Öncelikle belirtmek isteriz ki yeni aldığınız orkidelerinizin özellikle çiçekli dönemde kesinlikle saksı ve toprak değişimine ihtiyacı yoktur.
Orkidelerin ömrü ne kadardır? 10-12 sene arasında değişebilir. Orkidenin yaşam süresi düzenli bakıma, sulamaya ve gübrelemeye bağlıdır.
Orkidenin kökten yavru vermesi nadir görülür ama eğer yeni yapraklar çıkardığı orta kısım bozulursa, o zaman kökten birden çok yavru oluşturur. Orkidelerin ölmesinin en yaygın nedeni aşırı sulanmadır.
Buruşmuş yapraklar ve ölü kökler temizlendikten sonra yeni harçla saksıya dikilir. Dikim işleminde söküldüğü saksı harcı seviyesi ile aynı seviyeden dikilmelidir. Gölge ve nemli bir yere kaldırılan orkideler bir hafta bekletildikten sonra normal bakım yerine alınır. 4-6 Hafta içinde yeni sürgünler görülecektir.
Kuruyan orkide dalı nasıl budanır? Eğer orkide dallarınızda sararma başlamış ve çok sağlıklı görünmüyorsa kurumuş daldaki boğumlardan dipten sayarak üç tane bırakıp üçüncü boğumun üzerinden keserek budamasını gerçekleştirebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri