Özellikle çok erken yaşlarda başlanan saç boyamalar, ciddi alerjik reaksiyonlarla sonuçlanabiliyor. Saç boyasından kaynaklanan alerjiler; yüzde, göz kapaklarında ve kulak arkasında kızarıklık, kabuklanma, sulantı, kaşıntı ve tüm vücutta ödeme neden olabiliyor.
Nedeni ise; boyadan hemen önce saçı yıkamak saç derinizi koruyan doğal yağların kaybolmasına neden olması. Ayrıca boyama işleminin öncesinde saçları yıkamak, ardından ise boya ya da açıcı uygulamak saç derisinin tahriş olmasına neden olur.
Klora ve saç boyasına çok maruz kaldığınız zamanlarda saçlarınız yıpranmaya başlar. Bu yıpranmayı kırılmalar ve akabinde saçın yanması takip eder. Saçınızın yanması; kırıkların saç diplerinden uçlarına kadar her alanda olması, saçınıza dokunduğunuzda keçe tüyü düşüncesi vermesidir.
En önerdiğimiz yağ, çay ağacı yağıdır. Çay ağacı yağında antiseptik, antifungal, antibakteriyel, antienflamatuar etkisi olduğu için saça da saçlı deriye de çok iyi gelir. Bir çay kaşığı kadar çay ağacı yağını hafif ısıtıp saçlı deriye masaj yapıp bir gece beklemeliyiz.
Saç Boyasının Zararları Nelerdir? Saç boyaları bazı kişilere kızarıklık, şişlik, kaşıntı ve tahrişe neden olabilir. Hatta bazı kişilerde aşırı alerjik reaksiyonlar, yüzde şişlik ve nefes darlığına neden olabilirler.
İlgili 39 soru bulundu
Saç boyalarında alerjiye sebep olan etmen olan PDP (Parafenilendimane) maddesi, aynı zamanda geçici yapılan dövmelerde de mevcut. PDP bir deri duyarlaştırıcısıdır. Bazı hassas cilde sahip olan kişilerde, PDP maddesi cilt ile 2. Kez temas ettiğinde alerji de başlamış olur.
Alerjik reaksiyon; yüzde, göz kapaklarında, kulak arkasında hafif kızarıklık, kabuklanma ve sulantı şeklinde olabilmekle birlikte, tüm vücutta gözlenebilen şiddetli kaşıntı, sulantı ve ödem şeklinde de kendini gösterebilmektedir.
Saç Derisinde Batma, Yanma ve Ağrı: Saçlar sinir hücresi barındırmaz, ancak saçların köklerinde çok sayıda sinir hücresi vardır. Bu nedenle saç diplerinde çeşitli hastalıklara bağlı ağrı, yanma, batma gibi şikayetler görülebilmektedir. Bu şikayetlere genel olarak “saç nezlesi” denilmektedir.
Belirtiler kısa sürede ortaya çıkabilirken bazı durumlarda ortaya çıkması 48 saati bulabilir.
Kafa derisinde görülen kaşıntının bir çok sebebi olabilir. Bunlardan en sık görüleni, mantar enfeksiyonu, seboreik dermatit ve yağlı saç egzaması, alerjik reaksiyonlardır. Saç derimizde bir çok yararlı mantar bulunmaktadır.
Saçlar Neden Yanar? Genellikle kuaförde yapılan hatalı ve yanlış işlemler sonrasında saçlar yanar. Boyama işlemlerinde kullanılan oryal, açıcı gibi kimyasallar saçlara geri dönüşü olmayan büyük zarar verirler. Diğer bir yöntemde çok sık ve yüksek ısıda uygulanan fön ve düzleştiricide saçları yakar ve yıpratır.
Özellikle saçlı deride oluşan kaşıntı, kızarma ve hatta iltihaplanmaya yol açabilir. Saç boyası içeriğinde bulunan kimyasallar nedeniyle alerjen olabilir. Saç boyası alerjisi saçın boyanmasından sonra belirtilerin ortaya çıkması ile anlaşılmaktadır.
Kalıcı boyalar saç telini hasara uğratır ve saç proteinlerine zarar verir. Ayrıca saçınızın bu tür kimyasallarla işlem görmesi saçınızın kırılmasına yol açar. Yüksek miktarda amonyak, ciltte tahrişe yol açabilir.
Konuyu birlikte ele alalım. Saç boyaları elbette kimyasal maddeler içeriyor. Bu nedenle saç boyası saçı yıpratır mı sorusunun yanıtı “hayır” olamaz.
Neyse ki saç yanması nasıl anlaşılır sorusunun son derece basit bir yanıtı var: Bakarak! Saçlarına biraz daha yakından bakarak yanıp yanmadığını kolayca anlayabilirsin. Saçların mat, uçları kuru ve cansız görünüyorsa yanmış olabilir.
Böcek sokması, saç boyaları, hayvan ısırıkları, arı sokması, ilaç enjeksiyonlarından kaynaklı olarak ortaya çıkan ve deri temasıyla oluşan zehirlenmeler cilt yoluyla zehirlenme olarak tanımlanabilir.
Boyama işlemi üzerinden uzun zaman geçmesi saç boyasının elinizden çıkmasını zorlaştırabilir. Yapmanız gereken tek şey kaliteli bir sabun ile birlikte ellerinizi en az bir dakika yıkamanızdır. Sonrasında saç boyasının tamamen çıktığını göreceksiniz.
Avrupa Alerjik Araştırmalar Kurumu ECARF onaylı, dünyada ilk alerji karşıtı saç boyası olan Innosense'in en önemli özelliği, içeriğindeki PPD ve PTD maddeleri yerine geliştirilen ME+ molekülü sayesinde oluşabilecek alerjik reaksiyonların en aza indirmesi.
Ilık Zeytinyağı: Saç derisine ılık zeytinyağı sürmek, cilt yüzeyindeki kaşıntılı kabukların ve pulların yumuşatılmasına ve gevşetilmesine yardımcı olabilir. Saç derisine uygulamadan önce zeytinyağı biraz ısıtılır ve cilde masaj yapılarak uygulanır.
Saç diplerinde yanma, saç derisinde meydana gelen enfeksiyonel ve saç derisinde oluşan mantarlardan meydana gelebilmektedir. Saç derisinde yanma durumunun meydana gelmesine belli başlı faktörler neden olmaktadır.
Alerjik reaksiyonlar – saç boyaları, egzama ve atopik dermatit gibi durumlar da daha seyrek görülse de kaşıntıya sebep olabilir. Çare: Eğer neye alerjik olduğunuz tespit edip ondan kaçınırsanız bu alerjik reaksiyonlar kendi kendine geçecektir.
Koyu renk ve siyah boyalarda daha yüksek oranda olmak üzere özellikle oksitleyici saç boyalarında bulunan ve saça hızlıca etki ederek saçın istenen renge boyanmasını sağlayan parafenilendiamin alerjik olaylardan en sık sorumlu olan kimyasal içeriktir.
Kontakt egzamanın bu türü, bir kozmetik ürünün kullanımı veya uygulanmasın takiben ortaya çıkar: Saç boyası alerjisi, şampuan alerjisi veya saç spreyi alerjisi kafa derisinde egzama lezyonlarına neden olur.
Amonyaksız boya alerjiye iyi gelir mi? sorusunu MD Kuaför'den Hatice Alkaya cevapladı: Saç boyasına karşı alerjik reaksiyonlar, saçınızı ilk kez boyadığınızda nadiren görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri