Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad. Metne bakınız. Çok hızlı yüzerler. Kendinden küçük balıkları avlar.
Ege Gırgır Balıkçıları Derneği Başkanı Aksoy, “Dünyanın her yerinde serbest olan orkinos avı AB'nin tutumu yüzünden Türkiye'de yasak. Balıkçılar ağlarına takılan orkinosları ölü olarak yeniden denize atıyor. 10 günde 500 ton orkinos bu şekilde denize atıldı” dedi.
Ton balığı (Thunnus alalunga), uskumrugiller (Scombridae) familyasının orkinos cinsine ait bir balık türü. Dünyaca çok önemli bir gıda balığıdır. Tropik ve ılıman okyanuslarda ve Akdeniz'de bulunur. Boyu 140 cm ve ağırlığı 60,3 kiloya varabilir.
Ton balığı olarak bilinen orkinos balığının ağırlığı bazen bir tonu bulabilmektedir. Parlak yüzgeçleri olan bir balık çeşidi olmaktadır.
Tuna balığı, iri cüsse ve dolgun ete sahip olan bir balık türüdür. Tuna balığı genellikle ton balığı adı ile bilinir.
İlgili 37 soru bulundu
Bu olağanüstü fiyatların nedeni ise elbette mavi yüzgeçli orkinosun en nadir bulunan ton balığı türü olmasıdır. 41 mavi yüzgeçli orkinos 2008 yılında müzayedede satılırken, 2009 yılında aynı müzayedede sadece 3 adet bu türden balık satıldı. Yani giderek tuna balığı azalmaktadır.
Sesli Sözlük - orkinos yavrusu, tombik.
Halk dilinde tombil, tombili veya tombilika diye adlandırılan küçük ton balıkları suşinin ham maddesidir. Orkinos, Japonların çiğ olarak tükettikleri ve onlar için vazgeçilmez olan bir balıktır.
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bu yıl Türkiye'de 2 bin 305 ton orkinos avlanabileceğini açıkladı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, yazılı açıklamasında, mavi yüzgeçli orkinos avcılığının Akdeniz'de 15 Mayıs itibarıyla başladığını ve 30 Haziran'a kadar devam edeceğini bildirdi.
Yüksek et kalitesi nedeniyle özellikle konservecilik alanında tercih edilen orkinos balığı, yağlı balıklar grubunda yer alır ve bu nedenle oldukça lezzetli bir ete sahiptir.
Orkinos içindeki vitaminler bakımından oldukça zengin bir balık türüdür. Omega 3 bakımından oldukça zengin durumdadır. Ayrıca içerisinde selenyum, magnezyum, potasyum, kalsiyum, demir, sodyum, çinko ve fosfor gibi mineraller vardır. Vücut için yararlı olan mineraller bakımından oldukça zengindir.
Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal en çok tüketilen dip balıklarıdır. Yüzey balıkları ise denizin yüzeyden itibaren 100 metreye kadar olan kısmında yaşar. Büyük olanları somon, orkinos ve palamut; küçük olanları uskumru, sardalya ve istavrit ve hamsidir.
Orkinos, Karadeniz'den Marmara'ya inişi sırasında İstanbul Boğazı'nda, Vaniköy, Ortaköy önlerinden Sarayburnu ve Tophane arasındaki sahada, Kumkapı ve Adalar'ın Marmara'ya bakan sahillerinin açıklarında, Hayırsız Ada, Büyükada-Neandnos arasında, İzmit Körfezi'nde olta ile avlanır.
Orkinos, Ton balığı olarak da bilinir, uskumrugiller (Scombridae) familyasından Thunnus, Euthynnus ve Katsuwonus cinslerini oluşturan boyu 4,3 metre, ağırlığı 800 kilograma ulaşabilen göçmen balık türlerine verilen ad.
j) 10 kilogramın altındaki orkinos balıklarının avlanması, gemide tutulması, aktarılması, karaya çıkarılması, nakledilmesi, depolanması ve satışı yasaktır."
Ton balığı yüksek protein ve düşük yağ içeriğine sahiptir. Somon daha nemli bir dokuya sahiptir ve daha yağlıdır. Sağlık sitesi healthline 85 gramlık somon, çiftlik somon ve ton balığının besin değerlerini şu şekilde kıyaslıyor: Somon daha yağlı bir balıktır ve bu yüzden ton balığına göre kalorisi daha yüksektir.
Kilosu yaklaşık 70 lira civarında olur.
Uskumru, Torik ve Orkinosu içeren bir familyadandır.
' Açıklamada verilen bilgilere göre, konserve ton balığının sofraların yükselen yıldızı olmasının en önemli nedeni, çiftlik balığı olmaması.
Çiftlik Balıkları ve Bakterilerin Yayılması
Bakteriyel kontaminasyon ve antibiyotiklerin besin zincirine girme riski çok yüksektir. Aşırı antibiyotik kullanımı ciddi bir sorundur ve antibiyotiğe dirençli bakterilerin büyümesine katkıda bulunan bir olaydır.
Suşinin bir başka handikabı da şu: Bakteri ve parazitlerle kirlenebilmesi riski yüksek. Çiğ balıkla hazırlanan suşiler sizi bakteri ve parazitlerle karşı karşıya bırakabilir. Hatta bazen çok ciddi mikroplar ve parazitler nedeniyle zehirlenmeler bile yaşanabilir.
Hastaların tıpkı balıklarınki gibi kalplerinde sadece bir odacık ve bir karıncıkla dünyaya gözlerini açıyorlar. Normal insan dolaşımından oldukça farklı işleyen ve balıklarınkini taklit eden bir dolaşıma sahipler.
Büyük camgöz (Cetorhinus maximus), dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığından sonra gelen, dünyanın en büyük 2. balığıdır. 10 metre uzunluğa ve 3 ton ağırlığa ulaşabilir.
Birçok kişi, özellikle lokantalarda, orkinos yer. Popüler tüketimine rağmen, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu balığı tehlikeli bir gıda olarak ilan etmiştir. Bu riskli balığın eti, cıvayı en yüksek miktarlarda içerir.
Balıkçı Mehmet Can Örseloğlu, palamuta benzetilen ancak şu anda tezgahlarda olan balığın adının tombik olduğunu belirterek, “Bu tombik balığı, palamut değil. Palamut ailesinden olduğu için insanlar burada 'palamut' yazıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri