Madde 3- Bu yönetmelikte adı geçen; a) Asli Orman emvali: Her çeşit ağaç, ağaççık ve çalılardan elde edilen oduna müteallik emvaldir. Tomruk, direk, sanayi odunu, kağıtlık odun lif-yonga odunu,sırık, çubuk,çıra,kök.yakacak odun ve benzerleri gibi. b) Tali Orman Emvali; Asli orman emvali dışında kalan orman emvalidir.
Orman emvali nedir? İlgili yönetmeliğe göre orman emvali 2 gruba ayrılıyor. Asli orman emvali olarak nitelendirilen grupta; odun elde edilebilen değişik ağaç türleri, ağaççıklar ve çeşitli türde çalılar, sırık, çubuk, çıra gibi yakacak odun ve benzerleri, tomruk, direk ve sanayi odunu gibi ağaç ürünleri yer alıyor.
Orman emvali kaçakçılığı (nakil) suçunun tanımı 6831 sayılı Orman Kanunu‟nun 100. maddesinde yapılmıĢtır. 100. maddenin 1. fıkrası orman mallarını nakliyesiz veya damgasız nakledenlere uygulanacak cezaları belirtmektedir. Bu fıkrada belirtilen emval, kaçak yani ormandan yasal yollardan temin edilmeyen orman mallarıdır.
6831 sayılı Orman Kanunu'nda ifade edilen ve açıklaması bulunan orman suçları; Nakil, Kesme, Sarf, Bulundurma, Açmacılık, İşgal ve Faydalanma, Yerleşme, Orman Yangınları Suçu, Avlanma, İzinsiz Maden Açma Suçu, Kömür Yapma Suçu ve İzinsiz Tesis Kurma suçlarıdır.
Kadastro Müdürlüğü'ne tapu ve nüfus cüzdanı ile birlikte gidilerek ölçülü kroki alınır. Ölçülü kroki, ilgili teknik elemanın tarlaya giderek ölçü alması, sınırları işaretlemesi ile oluşturulur. Ölçülü kroki alınarak Orman işletmesine gidilir, Sorumlu Orman Bölge Şefi ağacın kesileceği alanı ziyaret ederek keşif yapar.
İlgili 44 soru bulundu
' Ormanlardan izinsiz yaş ağaç kesenler bir haftadan üç aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Ağaç kesmenin cezası 3 ila 5 yıl arası hapis cezası. Bir fidan olursa 2 katına çıkıyor. Para cezası da var. Bu da yaklaşık 20 bin lira.
İşgal ve faydalanma suçu, kesinleşmiş orman kadastrosu sınırları içinde işlenirse, cezası bir yıldan üç yıla kadar hapistir (md. 93/2). İşgal ve faydalanma eyleminin gerçekleştirildiği alanın büyüklüğü 5 ha.'dan fazla ise, ceza- lar yarı oranında artırılır (md. 93/3).
MADDE 17- Devlet ormanları içinde bu ormanların korunması, istihsal ve imarı ile alakalı olarak yapılacak her nevi bina ve tesisler müstesna olmak üzere her çeşit bina ve ağıl inşaası ve hayvanların barınmasına mahsus yerler yapılması ve tarla açılması, işlemesi, ekilmesi ve orman içinde yerleşilmesi yasaktır.
Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan OHAL kararnamesi Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına imar plansız yapılaşma yetkisi veriliyor. Orman alanları ve meralara da inşaat yapılabilecek.
Yapılacak orman kadastrosu sonucunda, orman olmadığı gerekçesiyle orman dışında kalan eski tapulu ya da tapusuz taşınmazlar kadastro sonucu tapuya bağlanacak.
Emval kelimesi Arapça kökenli olup en genel tabiriyle mal, mülk ya da sahip olunan eşyalar anlamında kullanılır. Eski bir kelime olan ve Türkçe kökenli olmayan bu kelime ile birlikte birçok tamlamalar oluşturulmuştur. Özellikle emlak alanında ve hukuk alanında yoğun bir şekilde kullanılır.
b) 32'nci madde kapsamına giren köy ve nüfusu 2500'den aşağı kasabalardaki haksahiplerinin yapacağı yeni ev, ahır, samanlık, ambar ve kümes inşaatları için bölge müdürlüğü dahilindeki en yakın satış istif yerlerinden maliyet bedelinin üçte biri karşılığı yapacak emval verilir.
Tarım ve Orman BakanlığıAlo 174 İhbar ve Şikayet.
7 - Ağaç kesmek suç mudur? İster kamusal alanda olsun, ister özel mülkiyette gerekli durumlar oluşmadan ve izin alınmadan ağaç kesmek yasaktır.
Yasalara göre ormanlardan kaçak kesim yapmanın ağır yaptırımları olduğunu vurgulayan Pakdemirli, şöyle devam etti: "6831 sayılı Orman Kanunu'nda, 'Ağaç kesenler, kökünden sökenler veya ağaçlardan yalamuk, pedavra, hartama çıkaranlar üç aydan beş yıla kadar hapis ve bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılır.
Hazine taşınmazları üzerinde kavak, kızılağaç, okaliptüs, badem, antepfıstığı, zeytin, ceviz, fıstıkçamı, kızılçam, sedir, göknar, ladin, akasya vb. türler üzerinde ağaçlandırma izni verilir. Ancak elma, armut, şeftali, incir ve benzeri meyve ağacı türlerine ağaçlandırma izni verilmemektedir.
2b Orman Arazilerinin Satışı Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 168, 169 ve 170. maddesi uyarınca orman arazileri, devletin hüküm ve tasarrufu altında olup kanunda düzenlenen istisnai haller dışında üçüncü kişiler nezdinde satışı yasaklanmıştır.
Tarla niteliğinde olan arazinize bu tarz bir ev inşa edebilirsiniz. Bunun için gerekli izni gıda, tarım ve gayvancılık bankalığı'na bağlı olan il ve ilçe müdürlüklerinden alabilirsiniz. Gerekli izinleri aldıktan sonra kendinize küçük ama kullanışlı bir bağ evi niteliğinde bungalov tarzı evler inşa edebilirsiniz.
T.C. Anayasası'nın 169'uncu maddesi gereğince ormanlar devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerler olduğundan bu alanların özel mülkiyete konu edilmemesi gerekmektedir. Bu nedenle ilgili taşınmazların tapu kaydının iptaline ilişkin tapu sicilini düzeltim davası açılmaktadır.
Orman arazileri için 6831 sayılı Orman Kanunu'nda açık bir tanım yapılmaktadır. 2B arazileri, orman olma sıfatını artık yitirmiş, kadastro sebebi ile orman alanlarının dışarısına çıkarılmış, bir daha geri kazanılması mümkün olmayan ve ıslah edilemeyen bölgeler anlamına gelmektedir.
Bütün ormanların gözetimi Devlete aittir. Devlet ormanlarının mülkiyeti devrolunamaz, Devlet ormanları kanuna göre, Devletçe yönetilir ve işletilir. Bu ormanlar zamanaşımı ile mülk edinilemez ve kamu yararı dışında irtifak hakkına konu olamaz. Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez.
ve sakız ağacıdır. Bu ağaçların diplerine kimyasal. dökülmediği, yakılmadığı ve kesilmediği sürece.
Özel mülkünüzde ya da inşaat yapacağınız arsada diye bir ağacı kesmeniz mümkün değil. Doğadaki her canlı gibi ağaçların da hakları var. Kadıköy'de özel mülkte de olsa kesilen her ağaç için ciddi yaptırımlar uygulanıyor.
Kesme izni için Belediyelere bağlı park ve bahçeler müdürlüğüne başvurmaları gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri