Özel Atıklar Teknolojik gelişmelere bağlı olarak ortaya çıkan, çevre ve insan sağlığını tehdit eden, endüstriyel nitelikli atıklardır. Endüstriyel atıkların tehlikeli ve zararlı özellik taşıyanları, tehlikeli atık olarak adlandırılır.
Özel Atıklar
Radyoaktif atıklar, toplum ve çevre sağlığına zararlı endüstriyel atıklar, Evsel nitelikli atıklar arasındaki kimyasal maddeler (boya, temizlik ürünleri v.b.), piller, ampüller, elektronik atıklar, araba parçaları, lastikler, hurdalar, atık su tesislerinden çıkan çamurlar buna örnektir.
Bunlar: Organik evsel atıklar, meyve, sebze kabukları veya yiyecek atıklarıdır. Geri dönüşebilir evsel atıklar, kağıtlar, kartonlar, plastik şişelerden oluşan atıklardır. Tehlikeli evsel atıklar, İlaç atıkları, boya ya da vernik kutuları gibi atıklardır.
Örneğin; yiyecek atıkları, şampuan ambalajları, meyvesuyu kartonları ve şişeleri, plastik su ve meşrubat şişeleri, cam kavanozlar, teneke ve metal konserve kutuları evsel atıklara örnek verilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Evsel atıklar; kağıt, pil, poşet, yiyecek, metal, giysi, mobilya, elektronik, şişe, yağ, su vb.
“Sıfır Atık”; döngüselliğe dayalı bir kaynak ve atık yönetimi yaklaşımıdır. Sürdürülebilir üretim ve tüketim alışkanlıklarını teşvik eder ve kaynakların verimli kullanılmasını destekler. Sıfır atık, israftan kaçınmayı ve atığın önlenmesini, azaltılmasını, yeniden kullanılmasını ve geri dönüştürülmesini savunur.
Değerlendirilebilir atıklar, oluştukları yerde çöplerden ayırılarak biriktirilir. Kaynağında ayrı toplanan atıklar, cam, metal-plastik ve kağıt bazında sınıflandırılır. Atıklar, fiziksel ve kimyasal değişimler geçirerek yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner.
Günlük faaliyet sonucunda ev ortamında üretilebilecek tehlikeli ve zararlı özellik taşımayan her türlü atık evsel katı atıklardır. Yiyecek atıkları, ev eşyası atıkları, ambalaj malzemeleri (cam şişeler, kâğıt, karton, teneke kutular), yakacak atıkları (kül) bunlardan bazılarıdır.
Tehlikeli madde ile pislenmiş bez, eldiven, üstübü gibi atıklar, Boya, vernik kalıntıları, o Organik solventler, Eski piller, aküler, Metallerin mekanik olarak işlenmesi esnasında oluşan, yağ bulaşmış atıklar (yağlı metal talaşları, metalik çamurlar vb.)
Yani çöp düzenli depolanması veya bertaraf edilmesi gereken bir kısım iken, atık ihtiva ettiği maddelerin ayrıştırılması ve özelliklerine göre geri dönüşüm veya geri kazanım işlemlerine tabi tutulması gereken, ülke ekonomisine katma değer sağlayabilecek kısımdır.
Tehlikeli atıklar; bileşiminde insan sağlığı ve çevre için tehlikeli olan ve zararlılık potansiyeli taşıyan maddeleri içeren, maden ve petrol üretiminden, tarımdan, endüstriden, evsel faaliyetlerden, arıtılmış veya arıtılmamış çamurlardan kaynaklanan atıklardır.
Katı atıklar, kentsel, evsel, endüstriyel, tehlikeli, tıbbi, inşaat ve yıkım, tarımsal, biyolojik bozunur, biyolojik bozunmaz ve özel atıklar şeklinde sınıflandırılabilir.
Temelde 3R (Azalt-Yeniden Kullan-Geri Dönüştür) prensibi olarak adlandırılan bu hiyerarşik yaklaşım atık üretiminin büyük miktarının baştan azaltılması gerektiği anlamına gelmektedir ve sırasıyla diğer seçeneklerin azalarak tercih edilmesi üzerine şekillenmektedir.
Evsel nitelikli atıklar, kontamine olmamak koşuluyla siyah renkli plastik torbalarda toplanır. Geri dönüşüm yapılabilen atıklar sınıflarına göre (cam, kağıt, plastik vb) biriktirme kaplarında yoksa mavi renkli plastik torbalarda toplanır.
Ama akılda kalması nedeniyle iğneler, doktor ve hemşire eldivenleri, ameliyat giysileri, bistüriler, lam ve lamel gibi laboratuvar ortamına ait katı atıklar, karantina atıkları gibi kullanılmış tıbbi malzemelerin her birisine tıbbi atık çeşitleri denilir.
Bitki ve hayvan kaynaklı atıklara organik atık denir. Genelde ev gibi yerleşimlerden çıkan atıkların çoğu bitki ve hayvan kaynaklı atıklar yani organik atıklardır. En yaygın organik atık örnekleri meyve, sebze, arpa, çavdar samanı atıkları, dökülmüş ağaç yaprakları ve arıtma çamuru gibi atıklardır.
TEHLİKELİ ATIK
Tehlikeli atıklar, insan ve çevre için tehlike oluşturabilecek kanserojen, yakıcı, yanıcı, patlayıcı, tahriş edici zararlı atıklardır.
Tehlikeli Atıkların Sınıflandırılması Tehlikeli atıkların sınıflandırılmasında tehlike derecesi, kaynağına göre, yanıcı, parlayıcı, korozif, reaktif, zehirli olma özelliklerine göre sınıflandırılır. Atıklar fiziksel durumuna göre katı, çamurumsu, toz, sıvı, gaz, yanabilir ve yanamaz şeklinde de sınıflandırılabilir.
Malzeme cinslerine göre ayrı biriktirme yapılması durumunda kağıt atıklar için mavi, cam atıklar için yeşil, plastik atıklar için sarı ve metal atıklar için gri renk sıfır atık kutusu veya etiket kullanılır.
Sıfır Atık Nedir? Sıfır atık, atık malzemelerin geri dönüşüm aracılığı ile değerlendirilmesi, atığa sebep olan etkenlerin gözden geçirilmesi ve israfın önüne geçirilmesini hedef koyan atık yönetim felsefesinin tanımıdır. Sıfır atık projesinin amacı kaynakların israf etmeden kullanılması verimliliği artırmaktadır.
Organik Atıklar Sebze-meyve artıkları, çay-kahve posaları, yumurta kabukları, kuruyemiş kabukları vb. Geri Dönüşemeyen Atıklar Islak mendil, sakız, tatlı, kürdan, porselen tabak, porselen bardak, süprüntüler vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri