Orta hasarlı bina birçok nedenden dolayı tehlikeli olabilir. Yapısal bütünlüğü zarar görmüş olabileceği için, binada daha fazla hasar veya yıkılma riski olabilir. Özellikle de bir deprem sonrasında bina hasar gördüyse artçı sarsıntılar durumu daha da kötüleştirebilir.
Orta hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
Hasar tespit süreçleri sonunda orta hasarlı olduğu kesinleşen binalar, yeni bir hasar tespit işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın ağır hasarlı binalar gibi işlem görür.
Orta Hasarlı Bina Nedir? Orta hasarlı bina; yapı elemanlarındaki hasarların, bina kullanımını etkilemediği, ancak deprem anında ciddi risk oluşturabileceği yapıları ifade eder. Kahramanmaraş orta hasarlı bina denildiğinde, genellikle bu tarz yapılar akla gelir.
Orta hasarlı binaların son durumuna değinen Güngör, “Orta hasarlı bina maliklerinin 3 seçeneği bulunuyor; güçlendirme, yerinde dönüşüm ve hak sahipliği. Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için kat maliklerinin yüzde 80'inin rızası aranıyor. Devamında proje hazırlanıp ilçe belediyelerine başvurulması gerekiyor.
İlgili 36 soru bulundu
Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen, yerinde dönüşümden yararlanmayan veya hak sahipliğinden yararlanmak üzere yıkılmayan orta hasarlı binalar 7269 Sayılı kanunun 13. maddesinde öngörülen süre sonunda yıkılacak.
12- 1 yıllık süre içerisinde güçlendirme işlemi yapılmazsa ne olacak? + Ruhsat aldığı halde 1 yıl içinde güçlendirme yapmayanların binaları ağır hasarlı gibi işlem görüp yıkılacak, varsa AFAD hak sahiplikleri düşecek, konut teslim edilmeyecek.
7269 sayılı, kısa adıyla Afet Kanununun 13. Maddesinde: hasar görmüş, fakat ıslahı mümkün olan binaların tamiri yapılıncaya kadar içine girilmesine ve oturulmasına izin verilmeyeceği, ancak, bu binaların 1 yıl içinde tamir ettirilmediği takdirde yıktırılacağı belirtilmiştir.
Ağır hasarlı binalar 7269 sayılı kanunu kullanarak bilirkişi raporları ile az hasara dönmüştür. Fakat orta hasarlı binalar için mahkeme yolu kapalı olduğu için az hasarlı olmasına rağmen orta hasarlı kararı mahkeme aracılığı ile değişmemektedir.
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremde zarar gören 11 ilde uzun zamandır merak konusu olan orta hasarlı konutların akıbeti netleşti. 21.11.2023 tarihinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzasıyla yayımlanan genelgeye göre, orta hasarlı olduğu tespit edilmiş konutların hepsi ağır hasarlı binalar gibi işlem görecek.
•Konutları deprem nedeniyle yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede aile başına 10 bin TL destek ödemesi yapılacaktır. Hane başına taşınma yardımı olarak 15'er bin lira verilecek. Depremde yakınlarını kaybeden mağdurlara 100bin'er lira verilecek.
Orta hasarlı binalarla ilgili yayımlanan genelgede bina sakinlerine hak sahipliği ve güçlendirme hakkı verilirken güçlendirme kredisi miktarı belli oldu. Buna göre 2023 rakamlarına göre orta hasarlı bina sakinlerine binadaki konut başına 180 bin TL veriliyor.
"Yıkık, ağır hasarlı ve orta hasarlı binalar dışında deprem bölgesindeki binaların yüzde 96,7'sine doğal gaz arzı sağlanmıştır. Elektrik arzından farklı olarak, doğal gaz arzında ekiplerin binaları ve iç tesisatları tek tek kontrol etmesi gerekmektedir.
Yapılarını güçlendirmek isteyenlerin, 29 Aralık 2023 tarihine kadar kat maliklerinin beşte dördünün yazılı onayı ile ruhsat almaları gerekiyor. Ruhsat alarak güçlendirme yapacak olanlar, ruhsatın düzenleme tarihinden itibaren bir yıl içinde güçlendirme işlemlerini tamamlamak zorundalar.
Kısaca oturduğu yapı orta hasarlı olan vatandaşların hak sahipliği kabul edilmişse bunların TOKİ hakkı bulunmuyor. Bu kişiler, güçlendirme kredisinden faydalanabiliyorlar. Bakanlık, orta hasarlı evin ağır hasarlı olduğunu ve yıkılması gerektiğini rapor etmişse, o zaman bu kişiler TOKİ hakkına sahip olabiliyor.
Hasar durumu yıkık, ağır ve orta hasarlı olarak tespit edilen yapılar düzenlemeden yararlanabilir.
AFAD tarafından yayınlanan genelgeye göre orta hasarlı olan konutlar ağır hasarlı gibi işlem görecek ancak bu konutlarını güçlendirmek isteyenlere izin verilecek. Konutunu güçlendiren vatandaşlar burada yaşamaya devam edebilecek."
Binasının hasar tespiti hiç yapılmayan, binasının hasar durumunun hatalı olduğunu düşünen ya da başka sebeplerle hasar tespitlerine itiraz eden vatandaşlarımızın 30 günlük süre içerisinde itiraz talepleri alınmaktadır. Bu süre sona erdikten sonra itiraz hasar tespitleri başlamaktadır.
Buna örnek olarak yıkım, tahliye, hak sahipliği gibi durumlar verilebilir. Yıkım, tahliye, hak sahipliği gibi işlemlerin dava konusu yapılabilmesi için idarece bu durumun belirtilmiş olması gerekmektedir. Yani, yalnızca hasar kodlarına (az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı) dava açılması yeterli olmayacaktır.
Bir bina orta hasarlı olarak tespit edilirse ne olmaktadır? Orta hasarlı tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılmaktadır. Afetzedelerin binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekmektedir.
Afet nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binalar orta hasarlı olarak sınıflandırılmaktadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
AFAD orta hasarlı işyerlerinin güçlendirilebilmesi için 120.000 TL kredi vermektedir. Bu kredi, son kredi diliminin hak sahibine ödendiği tarihten itibaren, ilk 2 yılı ödemesiz, sonraki 3 yılda, % 4 faizle yıllık eşit taksitlerle geri ödenmektedir.
Bu kapsamda yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı binalar için sigorta bedelinin %20'si, orta hasarlı binalar için ise sigorta bedelinin %10'u sigortalılarımıza avans olarak ödenecek.
Orta hasarlı binalara ilişkin sigorta işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi, binaların onarılması ve/veya güçlendirilmesine bağlıdır; bu işlemlerin yerine getirildiğinin belgelendirilip sunulması halinde sigorta yapılabilir. Hafif hasarlı veya hasarsız binalar ise sigortalının beyanına göre sigortalanabilmektedir.
Riskli bir binanın yıkım tespiti için öncelikle tapu ve kimlik fotokopisi ile herhangi bir kat malikinin başvurusu gerekmektedir. Bu başvuru sonrası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisans almış bir kurum veya kuruluş belli bir ücret karşılığında bu raporu hazırlamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri