Orta kulak iltihabı vakaları genellikle uzun vadeli komplikasyonlara neden olmaz. Ancak sürekli tekrarlanan orta kulak iltihabı ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu komplikasyonlar arasında öncelikle işitme bozukluğu bulunur.
Belirtilerin bir günden fazla sürmesi, 6 aydan küçük bir çocukta orta kulak iltihabı belirtisi görülmesi, şiddetli kulak ağrısı, bebek veya çocuğun üst solunum yolu enfeksiyonundan sonra huzursuz olması, kulaktan sıvı veya irin akması durumunda zaman kaybetmeden kulak burun boğaz doktoruna başvurulmalıdır.
Bazen kulakta dolgunluk, zarda çökme, kemik mekanizmasında bozulma görülebiliyor. Bu nedenle hekim kontrolü gerekiyor. Tedavi edilmeyen kronik hale gelen orta kulak iltihabı kalıcı sağırlığa neden olabiliyor.
Dış kulak iltihabının erkenden tedavi edilmemesi halinde, enfeksiyonun vücudun diğer bölgelerine yayılma ihtimali vardır. Hasta kulak iltihabından kaynaklı, yemek yiyemez duruma gelebilir. Bu durumdan kurtulmak için ilk önce kulağı su ve nemden korumak gerekir.
Orta kulak iltihabı kaç günde geçer? Tedavi başlangıcından itibaren 3-4 gün içinde ağrıda azalma olur. 1 hafta içinde sadece hafif bir tıkanıklık kalacak şekilde iyişleşme ilerler. 2 hafta içinde tam iyileşmenin olması beklenir.
İlgili 45 soru bulundu
Ancak son araştırmalara göre orta kulak enfeksiyonlarının çoğunluğu iki hafta içerisinde antibiyotiksiz kendiliğinden iyileşmektedirler. Bazen antibiyotik kullanılmadığında mastoidit adı verilen orta kulak arkasında yer alan kemiğin enfeksiyona katılması durumu oluşabilir.
Dış kulak yolu iltihabı kişinin durumuna bağlı olarak kulak damlaları ve ilaçlarla tedavi edilebilmektedir. Ağrı çok fazlaysa ağrı kesici önerilebilir. Tedavi süresi boyunca kulağı sudan korumak gerekir. Tedavi başlandıktan sonra genellikle 3 gün içinde şikayetlerde azalma,10 gün içinde de tamamen iyileşme görülür.
Mastoidit enfeksiyonu kemiğin zarar görmesine ve iltihap dolu kistlerin oluşumuna neden olabilir. Daha nadir vakalarda ağır geçen bir orta orta kulak iltihabı, beyin veya beyni çevreleyen zarlar da dahil olmak üzere kafatasındaki diğer dokulara da yayılabilir ve menenjite neden olabilir.
Çoğu orta kulak enfeksiyonu, soğuk algınlığı, grip gibi bir enfeksiyon nedeniyle orta kulakta mukus oluşmasıyla ortaya çıkar. Östaki borusunda (orta kulaktan burnun arkasına doğru uzanan ince bir tüp) şişlik oluşması sonucu mukus boşaltılamazsa iltihap oluşur ve otitis media gelişir.
Kulak İltihabının Ne Gibi Tehlikeleri Vardır
Bazen ileri derecede zar çokmelerinde orta kulakta kolesteatom adı verilen ve kemiklerde erimeye neden olan bir doku gelişebilir ve iltihabın çevre dokulara yayılmasına neden olabilir. Kronik orta kulak iltihapları en çok tehlikeye yol açabilen iltihap türüdür.
Delinirse veya yırtılırsa, orta kulak enfeksiyona karşı savunmasız kalır. Yırtılmış bir kulak zarı gerektiği kadar titreşemez ve sonuç olarak da geçiçi işitme sorunları görülür. Nadir durumlarda bu sorun kalıcı işitme kaybı ve kulak iltihaplanmalarına zemin hazırlayabilir.
Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk hissi, işitmede azalma veya işitme kaybı, çınlama orta kulak iltihabının belirtilerindendir. Ayrıca orta kulak iltihabında yüksek ateş, mide bulantısı ve öksürük de görülebilir. Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Bölümünden Uzm.
Pnömatik otoskop bir doktorun kulak enfeksiyonu teşhisi koyması için ihtiyaç duyabileceği tek özel tıbbi araçtır. Bu alet yardımıyla hastanın kulağı görüntülenir, kulak zarının arkasında sıvı olup olmadığı anlaşılır.
Ameliyatta kulak zarlarına küçük bir delik açılır. Buralardan küçük birer tüp geçirilir. Bunlara ventilasyon tüpü adı verilir. Kulak zarından geçirilen bu tüp orta kulaktaki sıvıyı tamamen boşaltır ve kulağın havalanmasını sağlar.
Çocuğunuz seslendiğiniz halde size cevap vermiyorsa ya da televizyonun sesini çok açıyorsa işitme azlığından şüphelenmek gerekiyor. Geniz eti ve orta kulak iltihapları, işitme kayıplarına yol açabiliyor.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Östaki tüpünün fonksiyonunu tam olarak yerine getirememesi, bağışıklık sisteminin düşük olması, kronik sinüzit, sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları ve kötü çevre koşulları da kronik otitis mediaya zemin hazırlamaktadır.
Orta kulak iltihabı öksürük yapar mı? Evet orta kulak iltihabı öksürüğe sebep olabilir. Orta kulak iltihabı genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak meydana gelen bir enfeksiyondur ve bu durumda boğazın arkasındaki bölge de etkilenebilir. Bu da öksürük gibi semptomlara neden olabilir.
Beyin iltihabı nasıl anlaşılır? Klasik semptomlar olarak şiddetli baş ve ense ağrısı ile birlikte bulantı, kusma, yüksek ateş, titreme, şuur bulanıklığı, havale geçirme ve komaya girme şeklinde belirtiler ortaya çıkabilir.
Kronik orta kulak iltihabında iltihap beyne ulaşarak beyin dokusunda ve çevresinde enfeksiyona yol açabilir ve bu durum ölümcül sonuçlar doğurabilir.
Kulak enfeksiyonlarının komplikasyonlarından bir tanesi uygun tedavi edilmezse yüz felcidir. Tedavi edilmeyen kulak enfeksiyonları ya da yakın bölgedeki enfeksiyonlar yüz felcine sebep olabilir” dedi.
Bazen kulak zarı oluşan gerginliğe dayanamaz ve zayıf bir noktasından delinir. İltihap orta kulaktan dış kulak yoluna akar. Ama çoğunlukla şişmiş östaki borusu nedeniyle iltihap dışarı akamaz ve orta kulakta hapsolur.
Ancak bir kulak burun boğaz uzmanı, kulak temizliği yapabilir. Acilde kulak temizleme gibi bir durum söz konusu değildir. Kulak burun boğaz uzmanınıza, otoskop adı verilen ışıklı bir alet yardımıyla kulağınıza bakıp buşonu gördükten sonra önerilerde bulunacaktır.
Kulak akıntısı sağlıklı bir kulakta yoktur. Kulak akıntısı ile kulak kiri akıntısı karıştırılmamalıdır(kulak kiri sarı renkli hafif yapışkandır). Akıntı varsa hastalığa işaret eder akıntı ya kulak yoluna bağlı hastalıklarda (mantar, ekzema, iltihap) ya da kulak zarı delik olup orta kulak iltihabına bağlı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri