Repetetif Sinir Uyarımı Kas sinir geçişini etkileyen miyastenia gravis gibi hastalıklarda kullanılan bir testtir. Ardışık sinir uyarımları yapılarak gerçekleştirilir.
Motor sinirinin ardi sira elektriksel olarak uyarilmasiyla kastan potansiyel kayitlama yöntemidir. Saniyede 3 veya daha fazla ardisik uyaran verilir ve peslese kayitlanan potansiyellerin amplitüdünde bir düsüs olup olmadigina bakilir (resim).
Bir EMG tetkikinde ortalama 5-10 sinirden ölçüm yapılır. Verilen elektrik akımı zararsızdır.
Elektromiyografi, kasların doğal elektriksel aktivitesini ölçmek için kullanılan bir testtir. EMG sayesinde hastalığın nedeni kaslarda mı, yoksa kasları besleyen sinirlerde mi olduğu belirlenir.
İlgili 17 soru bulundu
EMG Kesin Sonuç Verir mi? Elektromiyografi (EMG) testi, kas ve sinir hastalıklarının tanısında yararlı bir araçtır ancak bu testin sonuçları tek başına bir hastalığın teşhisi için yeterli değildir.
EMG Sonuçları Nasıl Yorumlanır? EMG sonucunda incelenen bölgede sinir ve kas dokularının elektriksel aktivitesi, komutlara karşı yanıtları sayısal veriler üzerinden değerlendirilir. Bu değerlendirme nöroloji uzman hekimi tarafından yapılır.
Tahlil sonuçlarını T.C. Kimlik numaranız ile öğrenmek için e-Devletten, e-Nabız sisteminden veya ilgili hastanelerin laboratuvar sonuçları bölümünden öğrenebilirsiniz.
Uzuvlarda yer alan kuvvet (motor) veya hissi (duysal) sinirlerin özel bölgelerde bası altında kalması veya mekanik olarak sıkışması sonucu yaşanan hasar tıpta “tuzak nöropatisi” olarak bilinin sinir sıkışmalarını ifade eder.
EMG çevresel sinirleri etkileyen hastalıklarda tanı koymak, tanıyı doğrulamak, çevresel sinirlerde ortaya çıkan işlev bozukluklarını ya da yapısal hasarların şiddetini belirlemek, hastalık sürecini izlemek ve uygulanan tedavinin etkisini değerlendirmek için başvurulan bir inceleme yöntemidir.
EMG Testini Hangi Doktorlar İster ? EMG istemi sıklıkla fizik tedavi, nöroloji ve beyin cerrahi uzmanları tarafından yapılır. Bununla beraber diğer uzmanlarda ( Çocuk, Ortopedi , Plastik Cerrahi, Genel Cerrahi, KBB , Endokrinoloji, Romatoloji, İç Hastalıkları gibi) EMG testi isteyebilir.
İnceleme biraz rahatsızlık verebilir, iğne batma yerinde kanama, morarma olabilir. Ciddi bir yan etkisi yoktur.
Repetetif Sinir Uyarımı
Kas sinir geçişini etkileyen miyastenia gravis gibi hastalıklarda kullanılan bir testtir. Ardışık sinir uyarımları yapılarak gerçekleştirilir.
Bir sinirde hasar olması, beyine giden ya da beyinden çıkan sinyallerin iletimini durdurabilir. Bu durum da kasların çalışmasını engelleyerek, o sinirin ulaştığı alanda bir hissizlik oluşmasına neden olabilir. Sinir lifleri bozulduğunda, sinirin beyinden en uzak olan ucu ölür ve yalıtımda herhangi bir bozukluk oluşmaz.
İğneler tek kullanımlık ve sterildir, her hastada yeni bir iğne kullanılır. Her bir kasın incelenmesi birkaç saniye sürer, bu süre içinde iğne kas içinde tutulur. Bu işlemler genellikle ağrısızdır veya katlanılabilir derecede hafif şiddette bir ağrı oluşturur.
Tuzak nöropatiler, periferik sinirin anatomik seyri boyunca belli noktalarda farklı nedenlerden dolayı sıkışması sonucu ortaya çıkan, motor, duyu ve otonom defisitlerle karakterize tablodur.
Araştırılan kasa iğnenin ucu direkt olarak yerleştirilir. İğne ucuna yakın olan kas bölgesinde o kasın kasılması için beyinden gönderilen uyarıların oluşturduğu elektriksel aktiviteler çok özel cihazlar aracılığıyla büyütülürler ve cihazın ekranından izlenirler.
Polinöropati teşhisinde EMG vazgeçilmez bir tanı yöntemidir. Bu yöntemde hastanın kol ve bacaklarına kablolar bağlanarak ve düşük dozda elektriksel uyarılar verilerek, periferik sinirlerin kalınlığı, sinir kılıfının hasarlı olup olmadığı, sinirin elektriksel akımının normal olup olmadığı değerlendirilir.
Sinir sıkışması tedavi edilmediğinde semptomlar kötüleyerek kalıcı hasarlara neden olabilir. Tedavi yapılmazsa görülebilecek belirtiler arasında kronik ağrı, sinir kaybı, hareket kısıtlılığı ve fonksiyon kaybı yer alır.
Sağlığı olumsuz etkileyerek yaşam konforunu bozan sinir sıkışması birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Sinir sıkışması, tedavi edilmediğinde ise zamanla his ve kas kaybına neden olabiliyor.
Sinirin sıkıştığı bölgede rahatlaması ve iyileşmesinin hızlanması için fizik tedaviden yararlanılır.
Sinir ileti hızı tabloya girdiğiniz değerler üzerinden aşağıdaki formüle göre otomatik olarak hesaplanır: Hız = Mesafe ÷ Zaman Sinir ileti hızının birimi mm/ms veya eşdeğer olarak m/s şeklinde ifade edilir.
Sinyalin uyarı noktasından kayıt noktasına ulaşma süresi (latans) ölçümü yapılır. Aksiyon potansiyelinin oluşturulduğu uyarı noktası ile kayıt noktası arasındaki mesafeler ölçülerek bu potansiyelin sinir lifi üzerindeki ileti hızı hesaplanır.
Myasthenia Gravis tanı; tipik klinik belirtiler, antikolinesterazlara pozitif yanıt, anti-AChR antikor, anti-MuSK antikorlarının varlığı ve elektrofizyolojik olarak düşük frekanslı ardışık sinir uyarım testi ile dekrement görülmesi veya tek lif EMG'de artmış jitter saptanması ile konur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri