Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar olarak dekonjestan adı verilen spreyler, çocuklarda şuruplar, alerjik hastalarda antihistaminik adı verilen ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir.
Sıvının %52'si dört hafta içinde ve %80'i sekiz hafta içinde kaybolur. Bu nedenle bir orta kulak iltihabı atağının ardından orta kulakta biriken sıvı, ancak üç aylık kritik süreyi geçerse orta kulakta sıvı birikmesi olarak kabul edilir ve tedavi süreci başlar.
Ameliyatta kulak zarlarına küçük bir delik açılır. Buralardan küçük birer tüp geçirilir. Bunlara ventilasyon tüpü adı verilir. Kulak zarından geçirilen bu tüp orta kulaktaki sıvıyı tamamen boşaltır ve kulağın havalanmasını sağlar.
Kulakta sıvı birikmesi genellikle nezle gibi bir viral üst solunum yolunu takiben meydana gelebilmektedir. Orta kulak iltihabı olan bir çocukta kulak arkasındaki sıvı yüzde 40 olasılıkla 1 ay, yüzde 10 olasılıkla 3 ay ve daha uzun süre kalmaktadır. ” diye konuştu.
Orta kulak yapıları ve kulak zarı zarar görmeye başlar. 2. Kişideki işitme azlığı sosyal ve entelektüel gelişimi bozabilir. 3. Kulak zarında incelmeler, orta kulağa doğru çökmeler veya yırtıklar, delinmeler görülebilir.
İlgili 31 soru bulundu
Hastaya 10-14 günlük bir kür antibiyotik tedavisi uygulanır. Bunun yanı sıra sıvının emilmesine yardımcı ilaçlar olarak dekonjestan adı verilen spreyler, çocuklarda şuruplar, alerjik hastalarda antihistaminik adı verilen ilaçlar ve kortizonlu spreyler kullanılabilir. Bu ilaç tedavisi sonrası hasta takibe alınır.
Östaki borusu sayesinde orta kulak hava almakta ve bu sayede iç basıncı atmosfer basıncıyla eşit hale gelmektedir. Östakide fonksiyon bozukluğu olursa hem orta kulak havalanamaz hem de negatif basınç nedeniyle zarda çökme olur. Orta kulak içinde sinsice sıvı birikimi başlar.
Geçirilen orta kulak enfeksiyonları sonucunda, orta kulakta efüzyon denilen sıvı oluşur. Kulakta sıvının uzun süre kalması zaman içinde zarda incelmeye neden olur. İncelen zar orta kulaktaki kemikçiklere yapışarak onları aşındırması hayatın ilerleyen döneminde kalıcı işitme kayıplarına neden olabilir.
Kulakla geniz arasında östaki tüpü bulunur ve kulağın basıncını ayarlar. Östaki tüpü düzgün çalışmadığında kulak kendi basıncını ayarlayamaz. Önce kulakta bir vakum oluşmaya başlar ve bu vakuma bağlı orta kulakta sıvı birikmesi başlar.
Zira sıvının geçtiği fakat orta kulak basıncının hala vakumda olduğu durumlarda sıvı toplanması tekrarlayabilir.
Evde kulak iltihabı ağrısı için sıcak-soğuk kompres uygulanabilir. Sıcak kompresler sıvının dışarı atılmasına yardımcı olurken, soğuk kompresler ağrıyı hafifletir. Sıcak su şişeleri, sıcak havlular, buz torbaları veya soğuk su gibi malzemeler kullanılabilir.
Kulak tüpü ameliyatı ortalama 15 dakika sürmektedir. Küçük bir neşter ya da lazer yardımı ile kulak zarına ufak bir kesi açılmaktadır. Daha sonra ise orta kulaktan sıvılar çıkarılmaktadır. Böylelikle de tüp kulak zarı deliğine sokulmaktadır.
Kulakta Sıvı Birikmesi (Efüzyonlu Otit) orta kulakta sıvı oluşması veya tıbben efüzyonlu otit dediğimiz durum, çocukluk çağında sıkça görülen bir sorundur. Orta kulakta sıvı oluşması, geçirilen enfeksiyonlar neticesinde olur. Aslında, her enfeksiyon, orta kulakta ama az, ama çok sıvı bırakarak iyileşir.
Çiğ soğanın suyunu kulağınıza damlatın ve kulak pamuğu ile kulağınızı temizleyin. Birkaç defa tekrar etmeniz sonucunda iltihabın geçtiğini göreceksiniz. Elma Sirkesi: Eğer iltihabınız östaki borusuna kadar yayılmış halde ise, elma sirkesi ile gün içinde gargara yapmalısınız.
Kulak tüpü, kulak zarında genellikle 6-12 ay süreyle kalır; daha sonra kendiliğinden kulak yoluna düşer ve kulak zarında tüpün takıldığı delik kendiliğinden kapanır. Tüp, kulak kanalından dışarı çıkmaz; bu nedenle tüpün kulak zarından düşüp düşmediğini görmeniz mümkün değildir.
sakız çiğnemek östaki tüplerini açar ve bu da. kulaklardaki aşırı basıncı azaltır. Böylece kulaklar açılır. Sakız çiğnemek östaki borusunu rahatlatıp orta.
Okul öncesi dönemdeki çocuklarda oldukça sık görülen orta kulak iltihabı, işitme ve konuşma becerisini etkileyerek yaşam kalitesini düşürüyor. Bu durum çocuklarda öğrenme becerisini etkiliyor ve gelişim geriliğine neden olabiliyor.
Kulak zarına dokunmak bile ağrı yapar. Tüp kulak zarına takıldıktan sonra, burada kaldığı süre boyunca ağrı oluşturmaz.
ORTA KULAKTA SIVI BİRİKİMİ
Çocuğun okuldaki başarısızlığı, konuşma ve denge bozukluğunun nedeni, orta kulaktaki sıvı birikimi olabilir. Kulakta sıvı toplanması, tıp dilinde “Efüzyonlu Otit”olarak adlandırılan, ağrı-ateş olmaksızın kulak zarının arkasında, orta kulakta sıvı birikmesiyle ortaya çıkan bir hastalıktır.
Tedavi edilmeyen gecikilmiş durumlarda geçirilen sık orta kulak enfeksiyonlarına bağlı ve kulak zarındaki negatif basınç ile zarda çökme nedeniyle kalıcı işitme bozuklukları ortaya çıkabilir. Orta kulakta sıvı birikmesi durumlarında kulak ağrısı, ateş, kulak akıntısı gibi yakınmalar yoktur.
Kulak yolunun temizlenmesinin ardından hastaların durumuna göre ilaç ya da damla tedavisine geçilir. Kulağında ödem oluşumu olan ve hızlı bir şekilde uzmanlara başvuran kişiler, genellikle 5-10 gün içerisinde iltihaplanmalardan kurtulabilirler. Fakat muayene sürecinin geciktirilmesi, iyileşme süresini de uzatacaktır.
Aşırı kulak kiri kulak kanalındaki sesin geçmesini engelleyerek iletim tipi işitme kaybına neden olabilir. İşitme cihazlarına uyumu düşürebilmektedir. Ayrıca işitme cihazı arızalarının% 60-80'inin nedeni olduğu tahmin edilmektedir.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Orta kulak enfeksiyonunun, yani otitis medianın süresi, bireyin durumuna ve özel koşullara bağlı olarak değişebilir. Otitis medianın çoğu vakası, özellikle akut otitis media (AOM), genellikle birkaç gün ile bir hafta içinde kendiliğinden çözülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri