Aks körüğünün bozuk olduğunu belli eden bazı belirtiler vardır; Ön tekerleklerinizden gelen hissedilir aşırı titreşimler. Düşük hızlarda yapılan dönüşlerde tıkırtı ve metalin metale değme sesi. Çekiş problemleri yaşayabilirsiniz.
Aks körüğü yırtıldığı takdirde yağ kaçırır ve bu durumda da aks mafsalı gres yağıyla yağlanır ve körüğün hemen değiştirilmesi gerekir.
Arabanızdan bir gıcırdama sesi geliyorsa veya bir tümseğe çarptığınızda bir gümbürtü duyuyorsanız, bunlar AKS arızasının belirtilerinden bazılarıdır. AKS arızasının diğer belirtileri arasında sarsıntılı veya sert direksiyon, hidrolik direksiyon kaybı veya çok hafif direksiyon sayılabilir.
Fren körüğünün bozulması durumunda, aracın fren sistemi düzgün çalışmayabilir, fren pedalında hissedilen zorluklar, sıvı sızıntıları veya frenlerde düzensiz bir his oluşabilir. Bu nedenle, fren körüğü düzenli olarak kontrol edilmeli ve gerekirse değiştirilmelidir.
Aks Körüğünde Yağ Kaçağı
Aks kafasının içerisinde bulunan gres yağı sürtünmeyi azaltır. Aks körüğünde bulunan yağ kaçağı körükte yırtılma olduğuna işarettir. Körüğün zarar görmesinin sebebi aks kafasındaki bozukluk olabileceği gibi körük içerisinde yağ eksilmesi de aks kafasını bozmuş olabilir.
İlgili 34 soru bulundu
Ortalama bir aks körüğü değişimi 50 tl ile 150 tl arasında değişiklik gösterecektir.
Aks Bozuk Olunca Ne Olur? Bir araçta aks kırılması, aracın kontrolünü kaybetmesine, kontrolden çıkmasına ve hatta tamamen durmasına neden olabilir. Aks kırıldığında araç olması gerektiği gibi sola veya sağa dönmeyecektir.
Aks keçesinin değişim fiyatı
Her iki aksın keçesini değiştirip üzerine vites kutusunun yağını eklemek isterseniz de ortalama olarak 300 TL'ye bu işlemi yaptırabilirsiniz.
Aks sistemi bir bütün halinde çalışır. Herhangi bir bozulma, kopma ya da kırılma durumunda şanzıman bağlantısına mutlaka zarar verir.
Aşınmış veya bozulmuş bir aks lalesi sürüş sırasında titreme yapar. Aks lalesi boş konumdayken titreme yapmaz, araç hızlanma ivmesine girdiğinde titreşimi hissedersiniz. Ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde titreşim kaybolur. Tekrar gaz pedalına dokunduğunuzda titreşim tekrar gelir.
Aks kafası zaman içinde yoğun kullanımdan sebep yıpranabilmektedir. Bu yıpranmalar vuruntu sesine neden olabilmektedir. Bu vuruntu aks kafasından, diferansiyel dişlilerinden ya da aks lalesinden gelebilmektedir.
Bozulma durumunda direksiyonda titreme meydana gelir. Bu, aks kafasında sorun olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak aracın sürüş performansını etkiler ve aksa işlem gerekebilir.
Fakat özellikle viraj dönüşleri sırasında ortaya çıkan tıkırtı sesleri aks kırılması problemine işaret edecektir. Araçlarda yolculuk esnasında istenmeyen şekilde titremeler yaşanıyorsa ve bu titremeler her an daha fazla kendini hissettiriyorsa, bir aks kesmesi arızası ile karşılaşmış olabilirsiniz.
Aks değişimi fiyatı ortalama olarak 250 – 750 TL arasındadır. Ancak bu fiyat aksın değişmesini gerektiren duruma göre farklılık gösterebilmektedir. Aksın değişimi başka aksamlarda oluşan sorunlardan kaynaklı ise sadece aksı değiştirmek yeterli olmaz, ön takım parçaların da kontrolünün yapılması gerekir.
Aks arızası ses yapar mı, sorusunun en net cevabını rulman bozulmasında almak mümkündür. Çünkü eğer böyle bir hasar oluşmuşsa araçtan normalin dışında, uğultu şeklinde sesler duyulmaya başlanır. Her aracın yük taşıma kapasitesi bellidir. Bilgiler ruhsatlarda da yer alır.
Yüksek hızlar, su ,çamur aşındırması, darbeler ve aşırı yük gibi sebeplerle aks körükleri zamanla deforme olacaktır.
Aks rulmanı, başı ya da gövdesi zarar gördüğünde mutlaka değiştirilmelidir. Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Ama, iç aks körüğünü değiştirmek için, Aksı şanzımandan sökmek gerekiyor. Sökünce, şanzıman yağı dışarı akar.
Aks mili yağ kaçakları olması halinde şanzıman içerisinde yağ tamamen bitebilir. Bu durumda şanzıman yağlanmanın durması halinde sürtünmeye başlar ve aşınmalar meydana gelir. Şanzıman hareket eylemini akslara aktarırken iç alanda dişli sistemleri sürekli bir hareket izler.
Şanzıman yağı eksildikçe şanzımanda vuruntu, şanzımandan ses gelmesi, vites değişiminde zorlanma gibi belirtiler görülür. Sonrasında da vites değişimi yapılamaz hale gelebilir. Sürüş güvenliği azalır. Aracın performansı düşer ve zorlanan motor aşırı yakıt tüketimine başlar.
eskiyen aks keçeleri zamanla şanzıman yağ kaçağına sebep olur. Özellikle önden çekişli araçlarda, şanzımanla birleşik halde bulunan diferansiyele aksın girdiği yerde bulunan bu keçeler zamansal eskime ile birlikte şanzıman yağ kaçaklarına sebep olurlar.
Şanzıman Yağı Sızıntısının Nedenleri
Contalar, sıvının şanzımandan kaçmasını önleyen bileşenlerdir. Zamanla, bu contalar doğal aşınma ve yıpranma veya eski ve yıpranmış bileşenler nedeniyle aşınabilir ve çatlayabilir. Bazı durumlarda, çatlamış bir conta plakası veya plakası şanzımandan yağ sızmasına neden olabilir.
Yüksek hızlarda Direksiyonda Titreme Oluşabilir. Araç Esnediğinde ses gelecektir. Kısacası; En bilindik belirtisi titreme ve ses sorunlarıdır.
Sıkıntı çıkarmaz. Zaten servis en ufak hasari olan parçayı parasını kaskodan alacağı icin değiştirir.
Ustama gittim 10 dakikalık iş diye fakat 1.5 saatlik yoğun bir işçilik sürdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri