Ortak marka, gruptaki işletmelerin mal veya hizmetlerini diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırt etmeye yarar. Ortak marka, tek başına markalaşması zor ve düşük getirili olacak küçük ölçekli işletmelerin bir araya gelerek ürünlerini geniş kitlelere tanıtmak için birlik oluşturmalarıdır.
Ortak Marka
Bir örnek vermek gerekirse, “Koç” markası Koç Holding A.Ş. adına tescilli olup, tek bir sahibi olduğundan ortak marka değildir; ancak, Koç Holding bünyesindeki birden fazla firma tarafından kullanılması nedeniyle grup markasına bir örnek oluşturmaktadır[20].
Ortak marka ise, üretim veya ticaret veya hizmet işletmelerinden oluşan bir gruba dâhil kişiler tarafından kullanılan markalardır (SMK md. 31/3).
Garanti Markası: Farklı işletmelerin ürettikleri mal ve hizmetlerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi kaynaklarını ve kalitesini garanti etmeye yarayan ayırt edici işaretlerdir. TSE,TSEK,CE veya HELAL gibi standart işaretleri garanti markalarına örneklerdir.
Bir marka, bir gerçek veya tüzel kişiye ait olup, o markanın sağladığı haklar sadece bir kişiye ait ise böyle markalara bireysel (ferdi) marka denilir. Bir marka üzerinde iştirak halinde veya müşterek mülkiyet varsa o marka gene bireysel markadır.
İlgili 43 soru bulundu
Özel marka, bir perakendecinin ürün geliştirmeden, ürünün depolanmasına ve pazarlanmasına kadar tüm sorumluluğu üstlendiği özel markadır. Perakendeciler tarafından üretilen ya da ürettirilen, perakendecinin satış noktalarında kendi adı ya da kendi markasıyla satılan tüketim malları olarak tanımlanmaktadır.
Ferdi marka, gerçek ya da tüzel kişiler tarafından tek başlarına kullanılan markaları ifade eder. Bir başka deyimle, bir marka gerçek ya da tüzel kişiye ait olup da o markanın sağladığı haklar sadece bir kişiye aitse bireysel –ferdi- markalardan söz edilebilir.
TSE Markası; üzerine ve/veya ambalajına konulduğu ürünlerin ilgili Türk standardına uygun olarak imal edilip piyasaya arz edildiklerini belirten ve akdedilen sözleşme çerçevesinde kullanılabilen, 556 sayılı Markaların Kullanılması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye göre beş ayrı tipte tescil edilen monogamlardır.
Ortak Marka (Co-Branding) Stratejisi:
İki değişik firmanın ortaklığa yönelip, iki markanın değerini ve karlılığını arttıran faaliyetlere girişmeleriyle ortaya çıkmaktadır.
Ortak Pazarlaması Nedir? Her iki taraf için fayda oluşturan bir kampanya çatısı altında yapılan işbirliği şeklindeki pazarlama yöntemidir. Bu sistemde karşılıklı yarar sağlanır. Kurulan stratejilerle her iki tarafta amacına ulaşmaktadır.
Garanti Markası, farklı işletmelerin ürettikleri mal ve hizmetlerin ortak özelliklerini, üretim usullerini, coğrafi kaynaklarını ve kalitesini garanti etmeye yarayan ayırt edici işarettir. Garanti markasının temel özelliği, belirlenmiş standartları sağlayan bütün işletmelerce kullanılır olmasıdır.
Türk Standartları Enstitüsü uygulamasında TSE, TSEK, CE, CENELEK veya HELAL31 gibi standart işaretleri garanti markası işlevi gör- mekte, mal ve hizmetlerin Türk Standartlarına uygunluğunun denetimi garanti markası ve ilgili teknik yönetmelikle değil, TSE'nin kendi mevzuatı kapsamında sağlanmaktadır.
Aile markası, ürünle ilişkili çeşitli tanımlamaların tek bir marka altında toplanmasına denir. Örnek Arçelik bir aile markasıdır içinde buzdolabı,televizyon,bulaşık makinesi birden fazla ürünü tek marka adında toplanmasıdır.. Aynı marka ismiyle pazara ürün sunulması olayına denir.
“Keller (1993) tarafından marka denkliği, tüketicinin marka bilgisinin farklılaştırıcı etkiye sahip olması ve bu etkinin, pazarlanan markaya verilen yanıt olduğu şeklinde tanımlanmaktadır.
Kurumsal marka stratejisinde temel amaç şirketin varoluş misyonunu, kendisini marka olarak nasıl konumlandırdığını mevcut ve potansiyel müşterileriyle iletişim kurduğu tüm pazarlama iletişimi diline yansıtmasıdır.
Ticari marka, bir ürünün kaynağını tanımlayan ve onu diğer ürünlerden ayıran kelime, sembol veya kombinasyondur. Ticari marka; bir şirket veya başka bir tüzel kişi tarafından yasal süreç yoluyla alınır. Alınan ticari marka, sahibine söz konusu mallarla ilgili ticari marka kullanımı için münhasır haklar sağlar.
Sosyal medyada markalaşma; bir markanın Twitter, Facebook, Instagram ve Youtube gibi farklı sosyal medya platformlarına sunulması demektir. Bir diğer ifadeyle de sosyal markalaşma, markanın sosyal medyada güçlendirilmesi anlamına gelmektedir.
Hizmet Markaları
Bir işletmenin hizmetlerini diğer işletmelerin hizmetlerinden ayırt etmeye yarayan işaretlere denir.
Finansal marka değeri, markalı ürünleri üreten ve pazarlayan bir firmanın sahip olduğu aktif varlıklarından (bina, makine, stok vb.) oluşmaktadır. Tüketici temelli marka değeri ise, markanın tüketici açısından ifade ettiği değerdir.
Dolayısıyla marka kişiliği; tüketicilerin çeşitli markaları birbirinden ayırt edebilmesini sağlayan kişilik özelliklerinin markalara yansıtılmasıyla meydana gelen bir unsur olarak tanımlanmaktadır. Marka kişiliği; markanın bir insan formunda yapılandırılmasını ifade eder.
Markanın tescili için kullanılabilecek işaretler; kişi adları, sözcükler, harf ve sayılar, renkler, resimler ve şekillerdir. Bir malın özgün yapısından doğan şekli içeren markalar tescil edilemez.
Hedef kitlenizin aktif olduğu sosyal medya kanallarında markanızı tanıtmak, içerik paylaşmak, kullanıcılarla etkileşimde bulunmak marka bilinirliğini artırabilir. İyi bir sosyal medya stratejisi, markanızın geniş bir kitleye ulaşmasını sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri